Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 23:31 14 621 14

15 лева за кило манатарка в Родопите

  • манатарка-
  • манатарки-
  • гъби-
  • родопи

Най-големите пазари на диворастящи гъби са в Италия и Испания, от където традиционно изкупуват продукцията от страната ни

15 лева за кило манатарка в Родопите - 1

Тръгва есенната вълна на диворастящите гъби в Родопите, като на този етап цената на първо качество манатарка се изкупува на 15 лв. килограма, съобщава от пунктовете за изкупуване в Смолян. За сега реколтата в района на родопския град е оскъдна, но много качествена.

Това съобщи "Дарик радио".

Големи количества към момента има в районите на Мадан и Рудозем, където температурите са по-високи. Сериозни количества има и в населените места около Кърджали. Очакванията са, цената на гъбата да върви нагоре, но за съжаление берачите в Смолянско все повече намаляват. Опасенията, че пандемията от COVID-19 ще се отрази негативно на летният сезон в бранша се оказаха пресилени, споделя Захаринка Билянова – собственик на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

„При нас не е секвала гъбата, от както ни пуснаха на 6 май в горите. Имахме много продукция. Изнасяше се, беше с добро качество. Такова добро качество на гъбата сме имали преди 10 години“, коментира Билянова.

По принцип най-големите пазари на диворастящи гъби са в Италия и Испания, от където традиционно изкупуват продукцията от страната ни. Очаква се да тръгне и другата есенна гъба – панчушка, която е много богата на витамин В. Срещат се и доста сърнели.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    27 6 Отговор
    Манатарката има двойници аз лично бих ви посъветвал да внимавате с дивите гъби че дроба черния като стане за 6 часа на цероза вече ще е късно!

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Среден Пол

    9 5 Отговор
    Какво е кило манатарка? Както казват във Варна - "еди си коя има голяма цица"?
  • 3 Йозеф

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    И кои са двойниците на манатарките? 😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 4 Професора

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    Най вероятно отровните фалшиви манатарки със сигурност не е челъдинка заради размера,разумеш?

    Коментиран от #5

  • 5 Йозеф

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Какви фалшиви манатарки, ти за гъби ходил ли си някога?😂😂
  • 6 Умител

    44 1 Отговор
    На български се казва изкупува се ПО 15 лв, а не НА 15 лв. Калинките да учат езика, на който пишат.

    Коментиран от #7

  • 7 Рошко

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Умител":

    А твоето заглавие господин педагог на какъв език е, че нещо ме объркваш със твоите умителни забележки
  • 8 РЕАЛИСТ

    12 3 Отговор
    Ей, заради тия гъби, ГЕРБ е 10 години на власт. На избори все за гъби ходихте, вместо към урните. Виновен в Андрей Луканов. Той въведе тази традиция преди 30 години.
  • 9 681

    11 1 Отговор
    Двойникът на манатарката е дяволската гъба, която при нараняване посинява веднага. Плюс това е слабо отровна и ще получите разстройство, но няма да умрете. Манатарката е една от най-безопасните за бране гъби, стига изобщо да си виждал манатарка, не само от картинка на етикет на кетчуп.
  • 10 Царския

    7 0 Отговор
    Много обичам манатарки.. Имат отровен двойник и това е “дяволската гъба”, но лесно се различават. Интересното е, че тук в Германия се продават на дребно по около 30 евро на кг., доста голяма надценка. И действително съм виждал да пише Произход:България
  • 11 Йозеф

    9 1 Отговор
    Дяволската гъба не е двойник. Тя е манатарка, само че изглежда доста ама доста по-различно от обикновената манатарка, боровата манатарка, бронзовата манатарка, и дъбовата манатарка. Хлебната манатарка се доближава като визия повече до дяволската гъба, но пак е ясно различима и ядлива. Фехтнеровата манатарка също посинява, но е ядлива. Медножълтата манатарка, манатарка на льо Гал, горчивата манатарка, дяволската гъба, пурпурночервената манатарка, пурпурната манатарка и червеностъблената манатарка не са ядливи, от тях някои и отровни, но те изглеждат много ама много различно от ядливите манатарки и посиняват силно при разрязване, порите са им червени до тъмно оранжеви, шапките са им различен белезникав цвят, пънчето има червено-оранжева окраска. Демек отровните неядливи манатарки са доста шарени.
  • 12 К.К.

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Двойника веднага става като мастило на отреза, лилаво-синьо.
  • 13 Абе

    0 1 Отговор
    Колко гъби съм брал и ял без да ги познавам
  • 14 Абе

    1 0 Отговор
    За 15 лв само здрасти в гората ще ви кажа