Отидете към основна версия

3 194 11

„Уестингхаус“ доставя ядрено гориво за Украйна

  • уестингхаус-
  • украйна-
  • ядрено гориво

3-ти енергоблок в Южно-украинската АЕЦ вече работи изцяло с ядрено гориво от американската „Уестингхаус“.

„Уестингхаус започна да доставя ядрено гориво за Украйна през 2005 г. със зареждането на първите тестови касети в активната зона на 3-ти енергоблок на Южно - украинската АЕЦ – заяви Азиз Даг, вицепрезидент и управляващ директор на „Уестингхаус“ за регион Северна Европа.

„Ние сме горди с нашата подкрепа към усилията на Украйна за диверсификация на енергийните източници чрез доставката на ядрено гориво тип ВВЕР-1000 за нашия клиент Енергоатом“, каза Азиз Даг.

В момента „Уестингхаус“ доставя гориво за 6 от 15 ядрени енергоблока в Украйна. От 2021 г. броят на енергоблоковете, в които ще се зарежда ядрено гориво на „Уестингхаус“, ще бъде увеличен на 7.

„В последните няколко години „Уестингхаус“ извърши сериозни инвестиции с цел подобряване на услугите за доставка на ядрено гориво, които предоставяме за Енергоатом – заяви Мишел Деуит, старши вицепрезидент на направление „Ядрено гориво“ в „Уестингхаус“. – Инсталирали сме производствени линии за ядрено гориво тип ВВЕР-1000 и имаме готовност за доставка на ядрено гориво за допълнителни договори и поръчки.“

Ядреното гориво, което се доставя от „Уестингхаус“, се произвежда в завода на компанията за ядрено гориво във Вастерос, Швеция. Енергията от атомни електроцентрали продължава да бъде важен източник на електроенергия за Украйна, осигуряващ приблизително 50% от произведената в страната електроенергия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини