Last news in Fakti

27 Октомври, 2015 10:32 1 028 0

Украйна иска допълнително финансиране за сътрудничеството с „Уестингхаус“

  • украйна-
  • аец-
  • уран-
  • гориво-
  • уестингхаус

Украйна се надява САЩ допълнително да финансират сътрудничеството между Киев и американската компания „Уестингхаус“ по проекта за диферсификация на ядреното гориво. Това е заявил украинският премиер Арсений Яценюк по време на среща с министъра на търговията на САЩ Пени Прицкер.

„Надяваме се, че за продължаване на проекта ще имаме възможност да получим допълнително финансиране, в това число от американската Ексимбанк и от OPIC (Корпорацията за задгранични частни инвестиции - Overseas Private Investment Corporation)”, е заявил Яценюк, цитиран от Regnum.

В края на 2014 г. американската компания „Уестингхаус“ и украинската „Енергоатом“ подписаха споразумение за доставка на ядрено гориво.

През май 2014 г. компанията „Уестингхаус“ финализира цикъла от тестови изпитания на горивните касети с усъвършенствана конструкция (ТВС-WR). Съгласно изводите на специалистите от „Енергоатом“ и Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ), направените модификации значително са подобрили потребителските характеристики на касетите. Преди всичко са били направени изменения в дистанциониращата решетка на горивната касета, което е допринесло за по-голямата й здравина. Освен това е усъвършенствана конструкцията на главата и долната част на касетата.

През септември 2014 г. Държавният ядрен регулатор на Украйна издаде разрешение за зареждане с ТВС-WR на трети енергоблок на Южноукраинската АЕЦ (ЮУАЕЦ), което по план трябва да се извърши по време на планово-предупредителния ремонт (ППР) на енергоблока. ППР на трети енергоблок на ЮУАЕЦ започна на 6 декември 2014 г. и ще продължи 119 дни.

Едновременното използване в реактора на АЕЦ на ядрено гориво от два различни производители е общоприета световна практика. Украйна не е единствената държава, реализираща проекти за диверсификация на доставките на ядрено гориво. През лятото на 2014 г. чешката енергийна компания СEZ започна преговори с „Уестингхаус“ за доставки на гориво за АЕЦ „Темелин“, където, както и в ЮУАЕЦ, се експлоатират реактори от типа ВВЕР-1000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА