Last news in Fakti

20 Юли, 2018 23:30 3 181 11

„Уестингхаус“ доставя ядрено гориво за Украйна

  • уестингхаус-
  • украйна-
  • ядрено гориво
„Уестингхаус“ доставя ядрено гориво за Украйна - 1

3-ти енергоблок в Южно-украинската АЕЦ вече работи изцяло с ядрено гориво от американската „Уестингхаус“.

„Уестингхаус започна да доставя ядрено гориво за Украйна през 2005 г. със зареждането на първите тестови касети в активната зона на 3-ти енергоблок на Южно - украинската АЕЦ – заяви Азиз Даг, вицепрезидент и управляващ директор на „Уестингхаус“ за регион Северна Европа.

„Ние сме горди с нашата подкрепа към усилията на Украйна за диверсификация на енергийните източници чрез доставката на ядрено гориво тип ВВЕР-1000 за нашия клиент Енергоатом“, каза Азиз Даг.

В момента „Уестингхаус“ доставя гориво за 6 от 15 ядрени енергоблока в Украйна. От 2021 г. броят на енергоблоковете, в които ще се зарежда ядрено гориво на „Уестингхаус“, ще бъде увеличен на 7.

„В последните няколко години „Уестингхаус“ извърши сериозни инвестиции с цел подобряване на услугите за доставка на ядрено гориво, които предоставяме за Енергоатом – заяви Мишел Деуит, старши вицепрезидент на направление „Ядрено гориво“ в „Уестингхаус“. – Инсталирали сме производствени линии за ядрено гориво тип ВВЕР-1000 и имаме готовност за доставка на ядрено гориво за допълнителни договори и поръчки.“

Ядреното гориво, което се доставя от „Уестингхаус“, се произвежда в завода на компанията за ядрено гориво във Вастерос, Швеция. Енергията от атомни електроцентрали продължава да бъде важен източник на електроенергия за Украйна, осигуряващ приблизително 50% от произведената в страната електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    30 9 Отговор
    Усрайна и краварите си правят експерименти с ядрени реактори. ЕС защо не ги затваря? А доказано безопасните четири наши реактора бяха съсипани!
  • 2 Фалирал

    33 6 Отговор
    Уестингхайс фалира от година поне, т.е. оказва се че Украйна дава пари на фалирала компания да и захранва ядрени централи .... та кой на кого помага, не е ясно. Както винаги новопоробените държави се източват на максимум, иначе западните компании ще фалират, ако няма будали да им дават пари накуп.

    Коментиран от #6

  • 3 Елек-трик

    19 2 Отговор
    Егаси трика! Ся вече тока в у-крайна стана демократичен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да ви

    8 2 Отговор
    Доставя но на каква цена...никой не казва

    Коментиран от #8

  • 6 Д'мин

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фалирал":

    Веднъж Уестинхаус беше закупен от Тошиба, сега от канадски консорциум, но се говори, че парите са китайски. Колко е вярно за китайците...
  • 7 Бай хой

    2 3 Отговор
    Няма такива идиоти.
  • 8 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да ви":

    ...то и ПРОБЛЕМИТЕ не казват....ТОВА Е ,,ДЪРЖАВНА ТАЙНА,, и наказуемо по ИЗВЪНРЕДНО законодателствооо....
  • 9 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    В ъкрайна!!!!АМИИИ,не може да бъде!!!Аз си помислих--Чехия,Унгария,Франция,Англия,Холандия,Испания,Германия,БЪЛГАРИЯ!!!!ТУРЦИЯ!!!!РУМЪНИЯ!!!!...Пък те/ФАЛИРАЛИ,ИЗТЪРБУШЕНИ,ПРЕПИКАНИ ОТВСЯКЪДЕ се наврели в укръйна.......Аааа то ,ТОВА какво беше?

    Коментиран от #10

  • 10 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТОЧКАТА":

    Не се притеснявай. Скоро и в България....
  • 11 Инфо

    0 1 Отговор
    Уестингхаус е фирмата създадена от Никола Тесла.
    А фирмата на Томас Едисон е Дженерал Електрик.
    Двамата са били в голяма конкуренция.