Отидете към основна версия

9 120 36

Валентин Златев: Няма предпоставки да паднат цените на горивата

  • валентин златев-
  • лукойл-
  • картел-
  • горива

„Искрено ми се иска цените да падат, но не виждам предпоставки това да се случи. Светът е в криза”. Песимистичната прогноза даде пред „Нека говорят” по бТВ шефът на „Лукойл” Валентин Златев. Като причина за състоянието на пазара той определи намаления износ на Ирак и Либия.

Положението би станало още по-тежко, ако се стигне до военна интервенция в Иран, каза още той. По думите му в такава ситуация работата на българските политически институции е да измислят начин да направят удара по-лек за хората.

Той изведе на преден план и друг факт – докато преди нефтът е бил събиран с кофи, сега започва да се търси по-далече, по-дълбоко и по-трудно. Златев отбеляза, че хората са поставени под товара на тежко бреме, но от високите цени компаниите не печелят, тъй като потреблението пада.

При условията на напрежение е нормално да се появят и съмненията за картел между компаниите, коментира шефът на „Лукойл”. Комисията за защита на конкуренцията започва разследване за картелно споразумение между четири компании, сред които е и управляваната от Златев. Той обаче изтъкна факта, че петролният гигант вече е проверяван два пъти и нарушения не са открити. Очаквания му са това да се докаже отново.

Валентин Златев призна, че като главен мениджър във водеща компания е нормално да има своето място в икономиката на страната, което директно предпоставя диалог с управляващите. На приказките, че предлагал министерски назначения, той отговори, че познавал единствено Вежди Рашидов преди да заема поста, тъй като бил любител на изкуството му.

По отношение на участието си в политиката той обясни, че подобни амбиции не са на преден план за него, а по време на избори политиците нямало с какво да го съблазнят.

Валентин Златев не се нае да направи прогноза за 2012 година, но изрази надежда да бъде по-добра от предходната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини