Last news in Fakti

18 Март, 2012 20:35 9 115 36

Валентин Златев: Няма предпоставки да паднат цените на горивата

  • валентин златев-
  • лукойл-
  • картел-
  • горива

„Искрено ми се иска цените да падат, но не виждам предпоставки това да се случи. Светът е в криза”. Песимистичната прогноза даде пред „Нека говорят” по бТВ шефът на „Лукойл” Валентин Златев. Като причина за състоянието на пазара той определи намаления износ на Ирак и Либия.

Положението би станало още по-тежко, ако се стигне до военна интервенция в Иран, каза още той. По думите му в такава ситуация работата на българските политически институции е да измислят начин да направят удара по-лек за хората.

Той изведе на преден план и друг факт – докато преди нефтът е бил събиран с кофи, сега започва да се търси по-далече, по-дълбоко и по-трудно. Златев отбеляза, че хората са поставени под товара на тежко бреме, но от високите цени компаниите не печелят, тъй като потреблението пада.

При условията на напрежение е нормално да се появят и съмненията за картел между компаниите, коментира шефът на „Лукойл”. Комисията за защита на конкуренцията започва разследване за картелно споразумение между четири компании, сред които е и управляваната от Златев. Той обаче изтъкна факта, че петролният гигант вече е проверяван два пъти и нарушения не са открити. Очаквания му са това да се докаже отново.

Валентин Златев призна, че като главен мениджър във водеща компания е нормално да има своето място в икономиката на страната, което директно предпоставя диалог с управляващите. На приказките, че предлагал министерски назначения, той отговори, че познавал единствено Вежди Рашидов преди да заема поста, тъй като бил любител на изкуството му.

По отношение на участието си в политиката той обясни, че подобни амбиции не са на преден план за него, а по време на избори политиците нямало с какво да го съблазнят.

Валентин Златев не се нае да направи прогноза за 2012 година, но изрази надежда да бъде по-добра от предходната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    4 4 Отговор
    problema ne e v visokite cenia a v lipsata na pari.s tia niski zaplatki sme za smiah v evropa.
  • 2 Ина Стефанова

    7 0 Отговор
    Айде .айде Ирак вече надмина добива си който беше до започване на войната със САЩ.Либия и тя вече въстанови 2/3 от добива си и може би тая година ще го въстанови защото там алчноста на новите политици е голяма като на нашите,сега са хванали кокала. Това да го дрънка на агнетата дето цял ден са на работа и вечер ги лъжат по новините.
  • 3 bezobrazie

    5 0 Отговор
    xaxaxa ei .. to4no 4e sme v kriza i nqma rabotni mesta i zaplatite namalqvat trqbva da spadat gorivata a ne da se ka4vat ...... dai kato sme v kriza sq da naduim cenite do 5 lv/litura........ i po taq logika i cenite na hranite i da izmrem ot glad a ??
  • 4 Аз

    5 0 Отговор
    За съжаление са много такива като Златев, които обслужват чужди интереси.
  • 5 Porscheto

    4 1 Отговор
    horaaaa bqgaite ot tazi darjava bqgaite i nikoga ne se vra6taite
  • 6 ..............

    2 1 Отговор

    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

    Това да ни го беше разказал на Първи април.
  • 7 simeon

    3 0 Отговор
    много е просто решението просто да не зареждаме на безиностанции които търгуват с лукоил няма смисъл от стачки и протести оставяме ги без оборот и да си гледат работата аз започвам да зареждам само на шел и колкото и да им е скапано обслужването ще го напрая на пук на лукойл
  • 8 The Bear

    4 0 Отговор
    Яд ме е да чета изказването му - човека е нагло циничен - явно има народа за стадо животни, което просто му пълни гушата.... ЦИНИК Ако само знаете за каква работа става въпрос в Лук Ойл и какви заплати получават - просто патриции... а работата им съм сигурен че може да се върши със същият успех и с 3 пъти по-малко хора на 5 пъти по-ниски заплати - не че сега е много успешна. Разхищението на средства е голямо, а ценообразуването произволно - именно за това реализират такива печалби.... А горивото ни е с най-лошо качество в Европа, най-много се лъже при зареждане и пак е по-скъпо отколкото в 8 европейски страни Този се подиграва със всички - плюе в лицата ни и ни казва "Не можете и малкия ми пръст да мръднете". Oяден, циничен мазник, на когото за съжаление нищо не можем да направим. Цялата система на Лук Ойл е порочна...
  • 9 Тони-София 37г.

    5 0 Отговор
    ----Аз отдавна не зареждам на Лукойл ! Ей така ,защото има мегдан да свалят цените ,според мен! Още преди години имаше статистика,че една новоизградена бензиностанция се изплаща за няколко месеца,няма и година!
  • 10 фичката фичков

    3 0 Отговор
    Кво , пари ли не ти достигат ?!?
  • 11 Ильо войвода

    3 0 Отговор
    Българина е най тъпия потребител, в немскоговоряща държава да са фалирали 100-пъти тия мародери!
  • 12 Тони-София 37г.

    3 1 Отговор
    -----По въпроса за монопола -има монопол! Още преди години мой познат караше горива и ми е разправял ,че не всеки може да развива този бизнес,а само определени хора -/мутри;сега бизнесмени=монополисти! Тръгнеш ли и стъпиш ли в този бизнес ,просто си до тук със живота! Да ще намерят начин да те закопаят по един или друг начин ако не се одкажеш по своя воля! В днешно време така са се заплели и омотали държава ,мафия и монополизъм /разбирасе за сметка на работещият българин/ ,че само военно положение е един от начините да се измете наглоста на мафията и да престане мъката на народа! Но уви ,нямаме армия ! Умишленно я прецакаха и разбиха ,за да си осигурят безпроблемно благоденствие за дълги години напред! Остава ни да чакаме народът да се осъзнае и вулканът да изригне! Витоша да гръмне та така и цяла страна! Уви вулканите с милиони години стоят в покой ,докато не дойде един момент в който освобождават страшна сила и гняв с гръм и трясък!Е това е Българинът и неговият манталитет на търпимост ! Голям ,дълъг ,останал от дълги години на робство ,робство ,само турското сме го търпяли 500г.!!!!!!
  • 13 Господ

    3 0 Отговор
    в криза е на майка му п.......а, тва извинение минава само в БГ заплати нема криза е ,а глеам се последни модели коли карат дей.... тая криза Само в ТУКА ли е криза бре Ма...... деи.....
  • 14 qqqqqq

    1 2 Отговор
    Лъжи, лъжи, щом сме криза цените трябва да падат а то какво се получава обратното. Просто мафията малко огладня и се чуди сега от къде да си докара парички още. Високи цени, низки заплати това май само тук го има и няма логика.
  • 15 долу

    2 1 Отговор
    ГЕРБ играе за големите
    ма4ка малките !!

    герб е анти българско правиелсвто .. няма да се върнете на власт нямааааа нямааааа нямааааа нямааааа никога
  • 16 Петър

    2 1 Отговор
    До Тони 37, не за няколко месеца приятелю за 2 часа работа направо се изплаща, абе как може да има толкова заблудени хора, стига сте гледали в на другия джоба. Българите за това няма да се оправят, защото са прост и ограничен народ, който може само да плюе и завижда!
  • 17 zelenbon

    3 1 Отговор
    аз мисла че е виновен луд боико за целата тая дивотия що не си намалат акциза помна че откак доиде тоя на власт бензина скочи нафтата също цигарите хлеба и захарта и олиото криза било е.ати и оправданието 60ст струва кутия кинг на безмитната друго е акциз
  • 18 BERIYA

    1 0 Отговор
    17@ Да си чувал за тестови нива ,е ние вече минахме теста ,не се надявай на пад ,новото тестово ниво за Българина ще е предполагам 2,9лв/л дизел ,с тенденция да доближи психологическата граница 3,0лв/л .
  • 19 Нед

    2 0 Отговор
    "... от високите цени компаниите не печелят ..."
    А защо не фалират?Как така продължават да работят на загуба?Преди време беше се изказал,че от дизела печелят 1ст./л , а от бензина са на загуба с 2 ст./л .Или господинЪ Златев прави добро на народа като въпреки "загубите" продължава да работи?!
  • 20 kiko

    0 1 Отговор
    toq imali savest toi balgarin lie ot edno vreme sme predateli i prodaljavame da sme докато цялата дарjava nese vdigne kato garcia nqma da se opravim trqbvat smart za tia stari ot komonizma sa edni i sahi s razli4ni partii samo
  • 21 кик

    2 0 Отговор
    лукоила е компания която вкарва българина в правия път когато запо4не много да мисли и да върши глупости....лука пе4ели над 1.5лв на литър останалото е заплати себестойност и да излъже държавата с некои друг лев данък и подкуп, даже сега ще пе4ели около 2лв на литър като стане 3 лв...и на тези от лука им е се тая дали ще зареждате или не по мизерните 10-15 литра бензин на тях далаверата им са самолети,кораби,военна техника,колите на нсо,и други важни обекти с договори и огромни коли4ества доставка на горива а бензностанцийте са ужким социялни фуункции...суровия петрол е руски и той не се влияе от цените по борсите защото те го добиват и ни го пробутват по борсови цени и съответно искат да лапат още пове4е милиярди и да стане война в ирак те пак ще го вдигнат защото ще кажат война е има скок в петрола и ние ще ви го даваме ве4е не на 3 ами на 5 лв ако ви утърва икономиката ви е силно петролозависима ще го д....те и то не защото има реален спад в петролните доставки ами защото се спекулира с това и съответно ще ни вдигнат още цените пък нека си цирикаме по улиците нема го накривим на никой
  • 22 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Аз вече не зареждам на ЛукОйл
  • 23 до 20

    1 0 Отговор
    бате смърт за златев ама той ше избега първи и оди го гони на хубавите острови не става....икономи4еската конюктура сега е такава 4е сме притиснати от всякъде от руснаци от американци, викахме 45 г стигат времето е наше хората от сдс ни предадоха за долари на американците знаем кой са живеят в палати, руснаците си казаха ние тази наша територия бг не си я даваме тя ще е наша икономи4ески и американци и руснаци правят така 4е другата страна да няма изгода от бг и страдаме ние....изход ел.автомобили за народа и метан за колите с двг....масово хората да преминат към ел.коли и или метанови уредби метанът все още е алтернатива на бензина и то на добра цена..лошото на ел колите 4е все още не са масови на запад и ние не можем да си ги позволим на безценица като 2 употреба коли
  • 24 Old man

    2 0 Отговор
    Г-н Златев, да живее Комсомола, БКП и КПСС!!! Вашата фирма (Lukoil) не е платила една стотинка данък печалба през последните години. Трябва да Ви събираме помощи. Но както е казал народа: " Пази Боже сляпо да прогледне". Затова сме били 7 века под робство. Срамувам се, ча съм българин!

    Коментиран от #34

  • 25 jdm

    1 0 Отговор
    Целия свят излезе от кризата тука ни правят на маймуни дано г-н Златев се удави в собстевната си урина заедно с ББ.
  • 26 хгд

    0 0 Отговор
    искаш да кажеш кока хихи
  • 27 GOST

    0 0 Отговор
    спрете да зареждате на лукоил ,като им паднат продажбите ,искат не искат ще свалят цените
  • 28 dido

    0 1 Отговор
    ne sa vinovni Lukoil,a sme vinovni NIE za6toto se prodadohme kato darjava
  • 29 dido

    0 1 Отговор
    nie sme potrbiteli i ni upotrebqvat kakto si znaqt
  • 30 ксенон

    0 0 Отговор
    Човек да се чуди: Да се смее ли, да плаче ли ...?
  • 31 Source

    0 1 Отговор
    moga da kaja samo 4e toq e pulen ne6tastnik - navsqkade gorivata sa po-evtini ot BG.
  • 32 мечо

    0 0 Отговор
    всички държави , които е изредил тоя не би трябвало да окажат влияние на цените в БГ ,защото ние сипваме руски горива .
  • 33 симеон

    0 0 Отговор
    абе хора не зареждайте горива на лукойл има няколко други вносители дето ще се радват приувеличен оборт да свалят цените а лукойл да фалират ама това зависи от нас няма да се сърдиш че нафтата ти е 3 лева ако я купуваш спираш да купуваш от монополиста и гледай кво става ако това стане национално движение и традиция нафта на 60 стотинки и бензин на 40
  • 34 Константин Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Old man":

    @24

    Прочети малко история .. .5 века сме били под турско робство . Иначе съм съгласен , че трябва да им подпалиме чергите .
  • 35 alfista

    0 0 Отговор
    пет века под турско а от 1878 до сега пак сме по робство от наще си тия дето сме си ги избрали сами
  • 36 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Коце, мисля че ти не си наясно с историята.Освен турското, @24 има предвид и + около170 години византийско + около 45 години съветско. Така , че стават дори и повече от 700г.