Отидете към основна версия

3 507 38

ЕК иска да се приватизира „Булгартрансгаз”

  • газ-
  • бех-
  • булгартрансгаз-
  • ек

Теменужка Петкова: Това заплашва енергийната и националната ни сигурност

„През последните три години водим активна комуникация на експeртно и политическо равнище с Европейската комисия по делото БЕХ – Газ, като целта ни бе да постигнем споразумение. Обсъждани бяха различни варианти за приключване на делото. Приватизацията на българския газопреносен оператор бе неприемлив вариант за нас. Това е стратегическа инфраструктура, пряко свързана с националната сигурност и своеобразна „червена линия“, която не можем да прекрачим.“ Това каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, която коментира решението на Европейската комисия по делото „БЕХ газ“.

Днес по-рано през деня стана ясно, че ЕК е наложила глоба в размер на 77 млн. евро на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД заради твърдения за злоупотреба с монополно положение. Периодът на нарушението, според Комисията, е от юни 2010 г. до януари 2015 г.

Очаква се българската страна да получи официално уведомление за решението на ЕК, след което ще бъдат анализирани възможните следващи стъпки, подчерта Петкова. По нейните думи, целта на правителството е да защити в максимална степен националните интереси на страната, както и имуществените и финансовите интереси на българската енергетика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини