Last news in Fakti

17 Декември, 2018 19:42 2 398 23

ЕК глобила БЕХ по жалба от „Овъргаз“

  • бех-
  • глоба-
  • ек-
  • овергаз

Тази сума е лекият вариант, защото максималният размер на глобата можеше да бъде €300 млн.

ЕК глобила БЕХ по жалба от „Овъргаз“ - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Санкцията е заради жалба от българската компания "Овъргаз" от 2011 г., че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти, напомня „Нова телевизия“.

„Тази сума е лекият вариант, защото максималният размер на глобата можеше да бъде 300 млн. евро”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по „Нова телевизия“ енергийният експерт Васил Начев.

Санкцията е заради това, че нито един играч няма достъп до пазара, освен „Булгаргаз”. „Булгартрансгаз” пък не дава трасета на други играчи”, коментира той.

„Глобата за щастие е еднократна и не подлежи на обжалване. Тя е резултат от много тежки преговори”, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Възможно е да се отвори Кутията на Пандора, защото има правила, които дават възможност на други играчи, а такива има в Европа, да заявят определена претенция”, на мнение е той.

По думите на експертите плащането ще бъде трансферирано към „Булгаргаз” и „Булгартнасгаз”, а в тримесечен срок те трябва да внесат сумата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    30 20 Отговор
    СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАБАВНОТО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО!!! ИНАЧЕ СМЕ ТОТАЛНО ОБРЕЧЕНО ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА!!! НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ!!!...ИНАЧЕ ЩЕ НИ ПРОКЛИНАТ ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД!!! ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СА СГАН ОТ ПРЕСТЪПНИ СКАПАНЯЦИ, КОИТО ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОГРАБВАТ И СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сволач руска

    13 22 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Ти предлагаш да станем част от великата монгола азиатска а отскоро и рязана сбирщина от треторазрядни получовеци ли?! Няма нормален който да иска вместо в цивилизацията да се бута в кенефа чакайки дядя вова да се изтропа а на русоробите като им замерише почват да ближат.. Вече не сме роби приятел, 75 години мъка ни стигат.
  • 4 гост

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Не рипай много , че ще скъсаш някоя артерия от напъване !!! И не се радвай за приятелчетата си от Москва , щото следващия път няма да е само Овъргаз , а още няколко по-големи , а глобата ще е максималната и само поредната , докато дъртите комунисти в Булгаргаз вденат , че 89 г беше преди 30 години !!!!! Няма нормална държава в света , където една фирма да държи целия капацитет на тръбите , ако ще и да е държавна !!!! Тръбите са държавни , но да пренася газ трябва да може ВСЕКИ който си плати таксата , а ако мераклиите са много , още по-добре , по-високи такси за държавата !!!

    Коментиран от #18

  • 5 Ventura

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "mom4eto":

    Точно така :който чупи купи.
    Едни правят золуми, всички
    ние плащаме.Стига либерализъм. Не съм съгласен , да плащам за
    грешките на други.
    Стига толарантност.
  • 6 MGewehr

    10 9 Отговор
    На КГБейските агенти като Сашо Дончев наказанията им трябва да бъдат изпълнявани на стените на "Партийният дом"!

    "ЕК глобила БЕХ по жалба от „Овъргаз"
  • 7 гоост

    22 1 Отговор
    И това ще окаже влияние веднага върху нас.Цените отново нагоре
  • 8 Аристо

    16 12 Отговор
    Цялата работа е, че този УЖ държавен холдинг всъщност толерира, транспортира и внася единствено газ от РУСКИ източници. Е, що за български е този холдинг??????? Хитрите комуняги не пускат енергетиката и още как...
  • 9 Народ

    17 10 Отговор
    Едни крадат, други - плащаме. ДО КОГА С ТОЯ РУСКИ МОНОПОЛ ПОД ПРИКРИТИЕ?
  • 10 Гост

    14 6 Отговор
    Тази монополна политика беше наложена още по времето на Костов. Овъргаз доста дълго ги изтърпя и накрая се случва това, че докато едни се борят за кокала, всички ще плащаме.
  • 11 герб са бездънна финансова яма

    26 10 Отговор
    управлението на герб до тук ни струва 4 млрд за гаранционния фонд за ктб, бб остави втория мандат на искров, фалира Олимпия платихме втори път ГО, фалира сегазелената карта и там искат гаранция от 50 млн евро, платихме неустойки за юп и белене, пак заради бб, сега 77 млн евро заради 8 г безхаберие на герб, за пропуснатите ползи от юп и белене стават млрди, скъпи американски самолети 8 не 10 грипена, двата теца 1 и 3 бех им плаща квотите за замърсяване, златото се изнася от американски фонд, първия мандат откраднаха 1,5 млрд от здравната каса, въпреки решението на съда. управлението на герб е с епически за поколения трагедии. шайката е на власт коят селяните избраха

    Коментиран от #13

  • 12 Хюстън

    16 6 Отговор
    Сашо Дончев човека на циганина Костов и соросоиди те ,те са в основата на това да плащаме всички те са предатели и грабители на България
  • 13 гост

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "герб са бездънна финансова яма":

    Гледай да не изтървеш некоя опорка , че кака Курни много ще ти се кара , нали я знаеш каква е люта , ама само пред другите , кога е за нейните милиончета е мазна мъстия , оооооха , всичко си дава и всякак !!!
  • 14 Питоплатено

    10 2 Отговор
    Същото дърво, чака и НЕФТОХИМ.
    Стига, с този феодален, бизнес модел!
  • 15 Пенсионер

    6 0 Отговор
    Някой деятел от ЕС, или от нашите ВИП-политици, или от баш "енергийните експерти", или от ... да е ПОСОЧИЛ ПОЛЗАТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ/ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ на енергийни, водни и някои други важни за народа дейности? Така ни подлъгаха и за водата, и за тока, и за транспорта, и за ...,какво ли не. А впоследствие се оказва точно обратното и се перчат едни НОВИ СОБСТВЕНИЦИ С НАДМЕННИ И ЕХИДНИ УСМИВКИ,ВЕЧЕ НАВЕКИ ПОЧУВСТВАЛИ СЕ ГОСПОДАРИ НА ОБЩОНАРОДНАТА СОБСТВЕНОСТ!?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ar146ts

    4 0 Отговор
    Не са глобили БЕХ.глобили са нас ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
  • 18 КОЙ ША ПЛАЩА ВЕ? КРАВАРИТЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ИНА СТОТИНКА НЕ ПЛАЩАТ ЗА НИЩО НИ ЗА БАЗИ НИ ЗА КОНЦЕСИИ ТЕ САМО ЗИМАТ И КРАДЪТ ЧИ НАУЧИХА И БГ КОНЦЕСИОНЕРИТЕ ДА НЕ ПЛАЩАТ НИЩО НА ДЪРЖАВАТА . ТРЕПАНЕТО ИМ Е МАЛКО ЧЕ И НА ТЕБЕ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.