Отидете към основна версия

5 976 67

Дянков: Безсилни сме срещу поскъпването на горивата

  • симеон дянков-
  • горива

Финансовото министерство е безсилно срещу поскъпването на горивата. Това стана ясно от посещението на Симеон Дянков в Хасково. Той за пореден път обяви, че е против намаляването било на акциза или на ДДС , като мярка за понижаване на крайната цена.

Няма как да намалим или да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС, отбеляза Симеон Дянков.

Вицепремиерът и министър на финансите е против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата, съобщава бТВ.

По думите му това е изискване на Европейския съюз и ние трябва да се стремим да го изпълняваме. Освен това, според Дянков, биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието.

Според финансовия министър най- доброто политическо решение в случая е отварянето на резерва, което би укротило цените на горивата за няколко седмици. Това обаче може да се случи, само ако е координирано в рамките на целия Европейски съюз.

По изчисления на "Лукойл", които бяха представени тази седмица на енергийния министър Делян Добрев, цената на бензинът може да падне с 5 стотинки, ако бъде премахната биосъставката, припомня бТВ.

Друг вариант за понижение на цените, според "Лукойл" е да отпадне или да бъде намалено изискването за 60-дневни запаси. Това е също трудно изпълнимо, защото е изискване на ЕС. Неговото неизпълнение може да ни донесе санкции.

След срещата с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, енергийният министър Делян Добрев заяви, че цените на горивата го притесняват и че не е изключено бензинът да стигне до 3 лева за литър. Това обаче зависи от международните пазари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини