Last news in Fakti

20 Април, 2012 09:16 1 305 1

Пазарът за горива в България не работи

  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • сдс
Пазарът за горива в България не работи - 1
Снимка: БГНЕС

Ако следващото правителство не бъде реформаторско, нито пенсиите ще могат да се увеличат, нито заплатите могат да се увеличат. Ще остане популизмът, ще остане това Бойко Борисов да ходи в даден завод и да им дава заплатите и да каже „Ето, решихме проблема", ама никакъв проблем не е решен така", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Относно цените на горивата, председателят на СДС заяви, че тенденцията сочи акцизът на дизела да бъде по-висок от този на бензина, като уточни, че такава е политиката на Европейския съюз.

Според него обаче голямата грешка на европейската акцизна политика се състои в това, че не може в Европейския съюз да има еднакви минимални нива на акцизите. Мартин Димитров коментира още, че разликата между заплатите в държави като Германия и Франция, от една страна, и държавите в Източно Европа, от друга, е в размер на 5 пъти.

„Това е голяма грешка. Докато бях в Европейския парламент поставих този въпрос и намерих сериозна подкрепа от доста хора, които поискаха диференцирани акцизи. Не може при нашите заплати, акцизите да бъдат такива", коментира синият лидер.

На въпрос на водещия как точно се определят цените на онова, което плащаме по бензиностанциите, Мартин Димитров заяви, че официалното обяснение на производителите е, че заради смесването на дизел с биодизел се увеличава цената на дизела.

„Аз не вярвам в това обяснение и смятам, че пазарът за горива в България не работи", допълни още гостът.

Според него ситуацията може да бъде разрешена, ако вносът на горива бъде отново облекчен, защото така ще има истинска конкуренция конкуренция и цената няма да бъде увеличавана произволно от търговеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    0 0 Отговор
    Абе Мартине, ти наистина ли вярваш че СДС сще го има в следващия парламент?!?
    Малко смешно човече, къде се буташ и ти в "А" група?!? По-безлични откакто ти ги "ръководиш" никога не сте били.

    Иска ни ли се или не, факт е, че сме част от Европейския съюз и като членки сме длъжни да се съобразяваме с минималните акцизи за горивата. Повече от половината от цената на горивата днес е данъци и акциз. Това, заедно с повечето разходи за допълнително очистване на горива (заради евро стандартите) и високата цена на петрола доведе до там цената на горивата е такава.
    Всъщност нали вие (СДС) ни вкарахте в Евросъюза и ни обясявахте колко розово ще е там.

    Мълчи си Мартине защото си некомпететен, жалък и смешен!
    А дали има картелно споразумение е съвсем друг въпрос.