Last news in Fakti

7 Април, 2012 20:31 5 971 67

Дянков: Безсилни сме срещу поскъпването на горивата

  • симеон дянков-
  • горива

Финансовото министерство е безсилно срещу поскъпването на горивата. Това стана ясно от посещението на Симеон Дянков в Хасково. Той за пореден път обяви, че е против намаляването било на акциза или на ДДС , като мярка за понижаване на крайната цена.

Няма как да намалим или да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС, отбеляза Симеон Дянков.

Вицепремиерът и министър на финансите е против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата, съобщава бТВ.

По думите му това е изискване на Европейския съюз и ние трябва да се стремим да го изпълняваме. Освен това, според Дянков, биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието.

Според финансовия министър най- доброто политическо решение в случая е отварянето на резерва, което би укротило цените на горивата за няколко седмици. Това обаче може да се случи, само ако е координирано в рамките на целия Европейски съюз.

По изчисления на "Лукойл", които бяха представени тази седмица на енергийния министър Делян Добрев, цената на бензинът може да падне с 5 стотинки, ако бъде премахната биосъставката, припомня бТВ.

Друг вариант за понижение на цените, според "Лукойл" е да отпадне или да бъде намалено изискването за 60-дневни запаси. Това е също трудно изпълнимо, защото е изискване на ЕС. Неговото неизпълнение може да ни донесе санкции.

След срещата с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, енергийният министър Делян Добрев заяви, че цените на горивата го притесняват и че не е изключено бензинът да стигне до 3 лева за литър. Това обаче зависи от международните пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    1 0 Отговор
    Безсилни сме под управлението на хомосексуалисти

    Коментиран от #15

  • 2 мартин

    2 0 Отговор
    от този ЕС , нищо добро няма да видим , запомнете ми думите !!!
  • 3 qwerty

    2 0 Отговор
    Много спечелихме от тоя Евро съюз.

    Коментиран от #42

  • 4 тапака

    2 1 Отговор
    еееей смешен икономист набеден ,как така не можеш да влияеш на горивата а на заплатата ми и всичко останало що се касае да стрижете народа сте много вещи и влиятелни
  • 5 FIlipov

    2 0 Отговор
    Към мнението на #тапака...не се ядосвай братко,няма смисъл нерви да хабиш...видялоо се е накъде отиват нещата
  • 6 цветомир маринов

    3 0 Отговор
    що не вземете да говорите за оправяне на заплатите па тогава да говори за горивата във испания литър гориво е 1 10 евро какви заплати взимат те акакви ние европейския съюз не е това смешници
  • 7 тапака

    2 0 Отговор
    до като не ги изритаме от парламента тези бойко и другите крадци няма да ни дадат въздух да си поемем
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фокусника

    3 1 Отговор
    Дянков, като сте безсилни, махайте се бе!!!!!Айде маршшшшш!
  • 10 фжрр

    2 0 Отговор
    правителството на борисов е създадено от мутри и некъдърни
  • 11 Тони

    4 1 Отговор
    Щом хората които определят правилата в държавата и я управляват, тогава дедовия ли да дойде да повлияе?!?! Доста тъпо оправдание за човек който се има за голям икономист.
  • 12 фжрр

    3 1 Отговор
    ОСТАВКА да ги няма базик си правят с нас станали сме най големите нещастници е.ати държавата изцедена гърците кво праят а тука овчи мълчание кви цени кви заплати ккво все сравняват с европа кво ме интересува мен европа кто там само от помощи живеят по добре от нас
  • 13 фжрр

    3 1 Отговор
    трепане искат да се вдига народа и тия мутри дето ги гледаме всеки ден по телевизията да се изнасят .Народе вдигай се че ще дойде време когато и тва няма да можем да направим
  • 14 Фокусника

    3 1 Отговор
    А сте безсилни, или се правите на такива, щото:
    - в първия случай - сте абсолютни некадърници!
    - във втория случай - гледате само да си увеличите банковите авоари и ви е през х.. за народа!!!! И в двата случая не сте ни нужни, а сте за трепане!!!!
    Айде цялото ГЕРБ "гет аут"! С други думи - МАРШШШШШ!
  • 15 фжрр

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    @1 Как ще сме безсилни бе ти нормален ли си бе?Заради такива смирени душици като тебе сме на това дередже ако народа каже за нула време може всичко да се оправи ама всеки като тебе е смачкан от тия паляци в парламента турци мутри и кви ли още не ни оправляват
  • 16 columbeto

    4 1 Отговор
    Като ще плащаме цени на горивата равносилни на целия Европейски съюз, поне да имаме същото качество на горивата, а не за пълни л..на да плащаме луди пари!!! И Дянков вместо да се оправдава само с Европейския съюз да почне масови проверки за качество на горивата по бензиностанциите, ама няма да го направи за съжаление, защото това е България!!!
  • 17 IVAN IVANOV

    2 1 Отговор
    Цяла България работи и плаща извънземни данъци за да пълни джоба на една шепа хора.... докато не се вдигне народа както в всички европейски страни(испания,ГЪРЦИЯ........) няма да се оправиме а само ще се влошаваме.......
    Европейският съюз има файда да сме на това ниво !!!!!!!
  • 18 рагацони

    1 0 Отговор
    Дупедавците са готови и св....и да правят ако се изисква от ЕС разбира се. Един автомат и една кофа с вода и ще видим няма ли да намерите начин да изкарате страната ни от тинята в която киснем с десетилетия. Ще ви секнат бонусите по няколко хиляди лева на фона на безработицата и липсата на адекватно здравеопазване.
  • 19 блякс

    1 0 Отговор
    Като все се ловят за евросъюза,то и заплатите са ни под минимума за европа,пак затова не се говори !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 макаренко

    2 0 Отговор
    народе кога най-после ще разберете,че единствено само боя оправя такива ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 иво

    1 0 Отговор
    НАБЛИЖАВА ГРЪДСКАТА ЕПОПЕЯ.
  • 23 Кристиян Марков

    5 0 Отговор
    За заплатите нямат изгода.. А горивата няма да ги намалят, защото нямат изгода. От Лукойл се пълни голяма част от държавната хазна, затова няма да падне/намалят акциза, няма и ДДС-то да отпадне.. Те ако данъците и глупостите паднат, може спокойно цената на горивата да си стане като преди 4 години 1,70бензина.. Ще паднат и цените, и с заплатите ни ще се живее малко по-добре.. Но нямат изгода да го направят, защото "Сит на гладен не вярва". Аз съм винаги готов за протести, било то мирни или не... Дано се оправят нещата, вярата остава..
  • 24 tedavenger

    2 0 Отговор
    Да се маха акциза. Не ме интересува ЕС. Никой не ни е питал дали искаме да влизаме там. По-добре да излизаме и да си пуснем спрените реактори. За какво са ни политици, които не могат да вземат едно самостоятелно решение. По-добре да се назначават чиновници от Брюксел. Ще спестим от избори.
  • 25 aivan

    2 0 Отговор
    Като идваха на власт.......бяха всесилни и всеможещи!!!!!!!! А, сега са безсилни , ами като са безсилни да пускат кокала и да си ходят. Кои към америка, кой към Европа. А най-добре към някое човекоядно племе в Африка, та да не се върнат повече в тази изтормозена страна.
  • 26 The Bear

    2 0 Отговор
    Обсъждате, без да знаете за калпавото управление на ЛукОйл и големите разхищения на пари там, както и огромните заплати които се взимат. При положение, че заплатите се нормализират, управлението се подобри и не се хвърлят пари на вятъра, цените на всички горива могат да паднат значително. Отговорете си на въпроса как можеше при доста по-високи международни цени, цените на дребно да са доста по-ниски от сега? Порочната практика при увеличение на международните цени нашите да се вдигат, а при намалението на първите, нашите да се застопоряват продължава. Сметките на ЛукОйл са една тъмна бездна....
  • 27 ХАА

    1 0 Отговор
    МАФИЯТА И МОНОПОЛИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА
  • 28 сталкер

    2 0 Отговор
    от тия биодобавки към дизела текнаха помпите на всички дизелови коли в целия свят който има дизелна кола ще го потвърди
  • 29 Боян

    2 0 Отговор
    Ако не можеш да живееш спокойно и достойно с български заплати и цените на евросъюза... Ами м..ната му на съюза!
    "защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС"
  • 30 ььь

    1 1 Отговор
    Акциза не е за ЕС, а за българския бюджет. Може да не ви интересува ЕС, но като махнат акциза, ще се отвори дупка в бюджета и после пак ще ревете.
    Никакво махане, на който му е скъпо, да се вози на трамвай.
  • 31 dtm

    2 0 Отговор
    Във Франция са по-евтини горивата,само това ще кажа !!
  • 32 ььь

    1 1 Отговор
    И не разбирам, плачете за високи заплати, а 80% от хората работят в частни фирми!
    Ами плачете на чорбаджиите да ви вдигнат заплатите, правителството не може да задължи никого да увеличи заплатите на работниците.
  • 33 Кристиян Марков

    2 0 Отговор
    ььь- Заради такива хора като тебе сме на това дередже!! Като се вдигат горивате се вдигат ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА, ЯЙЦАТА, МЛЯКОТО, КАШКАВАЛА И ДРУГИ стоки от първа необходимост!!!! Като се вдигнат цените стандарта на живот ПАДА, билета за градския също ще се вдигне, всичко отива на зле.. Жалко че има такива като тебе, жалко за нас, за родината!
  • 34 симеон

    2 0 Отговор
    а защо с биодобавката към дизела той поскъпва след като биодизела е по евтин понеже на него не се начислява акциз или нашите пак се правят на луди и го минават за обикновена нафта и си търсят повод да вдигат цените ще ви кажа как ще паднат цените като отворите границите за внос на горива без монополните условия които сте поставили за складове количества и тн. да го видим после производителят наш как ще се пребори с конкуренцията след като е длъжен като производител да подържа складова наличност и да затваря пари които другите ще въртят дори и пред зтотинка на литър пак си струва защото обемите са огромни
  • 35 ььь

    0 2 Отговор
    Ти още малко ще ме обвиниш персонално за високите цени? :))))
    Не мислиш ли, че си леко... заблуден?
  • 36 ALEKS

    2 0 Отговор
    Свиквайте с горивата по добре и не само с тях ще стане 5 лв литър скоро.

    1. Има преселение от селата в града всички си викат ние в града на топло в офиса ще седиме а селяните да си работят. Това беше до мин година ама сега нанагорно иде.
    2. Всички в града с коли газари на топло по цел ден се лющи нафта

    Споко мързела не мори ами мъчи. Ще изкарате така некоя друга година и ай обратно на село. Кой яйца кой нещо друго ще продава.
    Ша тряя селяните в бизнес парка докът раотат да глеат и прасенце нещо кравичка на раота с конче - кона бензин не арчи . Трее рана да съ прай. Ама за някой е срамно да си земедел
  • 37 фак

    0 0 Отговор
    Холандия дизел 1.30 евро

    бензин 1.80 евро

    Газ 1.10 евро.
  • 38 pitagor

    1 0 Отговор
    Mili sanarodnici, 70% ot cenata na litar gorivo e akciz iDDS
  • 39 Дизелчо!

    2 0 Отговор
    Просто вижте тук актеалните цени на гориватав Европа:
    http://energy.eu/#prices
    Наистина сме почти с най-евтиното гориво, НО НАЛЕ УЖ НАШИЯТ АКЦИЗ Е ПОД МИНИМУМА СПОРЕД МИНИСТЪР ДЯНКОВ. КАК ТОГАВА РАЗЛИКАТА Е САМО НЯКОЛКО ЦЕНТА И КЪДЕ СМЕ ПО ДОХОДИ?
    Има нещо гнило и то не е в Дания, а у нас!
  • 40 митко

    1 2 Отговор
    абе министъра ако питате мене му е време да си ходи щото достатъчно пари открадна и това правителство
  • 41 Господ

    1 0 Отговор
    Ей ще ви дойде акъла ама малко късно , някога славния народ е отново РОБ ,само дето сея не са Турци а 200 кръвопийци !!! Като почнете да плащате и данък въздух сигурно тогава ще се събудите !!!!
  • 42 Народе!!!!

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    3 лева е съвсем нормална цена за гориво, не може куцо и сакато автонобил да язди.
    Какво толкова давате на света, та сте заслужили да сте баровци?
  • 43 Господ

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=Li4-dyp8wHo
  • 44 Господ

    0 0 Отговор
    Текст към връзката
  • 45 Господ

    0 0 Отговор
    Гледай българино барем се сабудиш
  • 46 ВЪПРОС

    2 2 Отговор
    ДЯНКОВ ТИ СРЕЩУ КОЕ ВЪОБЩЕ СИ СИЛЕН ... ??? ЧУЖД СЛУГА СИ ТИ ... УМРЯЛ СИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СИ СЕ РОДИЛ НЕГРАМОТЕН ЕГОИСТ ! П..ЛОГА ЯВНО СИ БИЛ ПРЕДИ П..ЛОГА СИ СЕГА И ТАКЪВ И ЩЕ ТЕ ЗАПОМНИМЕ ...НАЙ – ДОБРИЯ ОТ ИЗЛИШНИТЕ СИ ТИ АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ СИ !?
  • 47 koko

    1 1 Отговор
    момченце не те ли е срам или бензина долу или ти долу
  • 48 Гост

    1 0 Отговор
    Така както вече има много банки, които са твърде големи за да ги оставят да фалират, както има държави, които са твърде големи за да ги оставят да банкрутират и ги помпат с пари, по същия начин петролната индустрия е вече твърде голяма, за да я оставят да загине.
    Затова всеки вид алтернативно гориво ще бъде спряно в момента когато започне да застрашава петролната индустрия, а колкото по-икономични двигатели правят толкова по нагоре ще отиват цените на петрола.
  • 49 joro

    2 1 Отговор
    Дано на следващите избори да сте лека нощ,повече никога за вас .Това е от мен ,моето семейство и моите приятели .
  • 50 !holandec!

    1 0 Отговор
    Каквото и да си говорите за това как е стигнала България до тук,знайте само че ние сме си виновни за живота който живеем, с бездействието и мълчанието ни.Къде е борбения,горд българин от миналото,който не би се примирил да го мачкат и лъжат,къде са традициите,честта?Всички се оплакват от беззаконието,а всички го използват за лична полза. Загърбихме себе си,държавата си,близките си,музиката си, всичко което ни прави истински българи. Хора събудете се!!! Да живее България и българският народ!!!
  • 51 глъмпи

    1 1 Отговор
    нашата криза като цяло е пряко свързана с времето в което е на власт Дянков-това го доказа, и не съм видял да повлияе на каквото и да било в полза на народа
  • 52 kenedi

    2 0 Отговор
    не питай какво прави държавата за теб,а какво правиш ти за нея.престанете да мрънкате и се трудете.
  • 53 Benko

    0 0 Отговор
    Ми като сте безсилни,раздайте пари тогава бе! Вдигнете рязко заплатите и готово!
  • 54 Патока Доналд

    0 0 Отговор
    Мики маус...
  • 55 ШПОРА

    2 0 Отговор
    Дянков, безсилни сте не само срещу горивата. Безсилни сте срещу всичко. Щото вие по принцип сте си безсилни. Ами не знам що не си ходите - да не сте безсилни и в краката? Я да вземе всеки по едно неокастрено дърво и като дойде тоя народ и като ви подкара по Домова книга и като ви дойдат изведнъж силите в краката и да бягате, да бягате, по-далеч от България да бягате... И да не се връщате, че ще ви чакаме....
  • 56 ducati

    0 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ,ГЕРБ И ЧАО!ПОРЕДНИТЕ МОШЕННИЦИ НА КОИТО ВСИЧКО ИМ Е ВИНОВНО САМО ТЕ НЕ СА....ЗА НИШТО!!!!НА ВСЕКИ 100ЛВ. 60ЛЖ СА ДАНЪЦИ....СКАПАХА НИ,ЗАТОВА И ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ГИ НЯМА НЕ ИМ СЕ ЛОВЯТ НА ТИЯ ГАДНИ БАНИЧКИ ЗА НИСКИТЕ ДАНЪЦИ И СТАБИЛНАТА ДЪРЖАВА:))))====()
  • 57 Васил

    1 0 Отговор
    Обикновено,когато някой политик е безсилен,той напуска поста си след като не може да си върши работата
  • 58 тапака

    1 0 Отговор
    КОГАТО ДРЕБНО ЧОВЕЧЕ КАТО ДЯНКОВ ХВЪРЛЯ ГОЛЯМА СЯНКА ЗНАЧИ ЗАЛЕЗЪТ Е БЛИЗО
  • 59 ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗПАД

    0 0 Отговор
    ДА СТАНЕ 6 ЛВ. ГОРИВОТО И ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА СПРЕ ОКОНЧАТЕЛНО ДА ФУНКЦИОНИРА ! А АКО ЗАПОЧНЕ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН НИЩО ЧУДНО ТАЗИ ЦЕНА ДА СЕ ЗАФОРМИ В МНОГО КРАТЪК СРОК . САМО ГЛЕДАЙТЕ 2013-2014 КАКВО ЩЕ СТАНЕ ...МИЗЕРИЯ КАКВАТО НЯМА И В ЕТИОПИЯ !!!
  • 60 Петър Неделчев

    1 0 Отговор
    Дянков се оправдава за акциза с Европа, но и децата знаят че парите отиват в бюджета, откъдето си раздават бонуси, защо ли?, и то не само акциза но и ДДС, че и данъци има, .... пък като Европа казва така, да каже и доходите ни са като техните,...........
  • 61 Наказателя

    1 0 Отговор
    Откакто влязохме в този скапан европейски съюз, онез плунжери все само изисквания имат. Това направете онова направете, а нищо в наш интерес. Решението е вън България от евросъюза пак ще сме зле но не чак толкова!
  • 62 ЕС

    1 0 Отговор
    За коментара под мен!
    Батенце какво ти е виновен ЕС, че те управляват тъпи мутри? За да има пари се иска акъл, проекти, кандидатстване и ясно и прозрачно усвояване, на лъжливи м....ли пари никой не дава.
  • 63 Кирил

    1 0 Отговор
    ... и аз съм безсилен... всеки път като ти видя мутрата (Дянков) съм безсилен да ти шибна един шамар и да си ходиш в америката ...
  • 64 иво

    1 0 Отговор
    е за бонуси имат сила .за всичко останало все са безсилни и все се оправдават със европейския съюз.ами като са безсилни поне да намерят малко силици и да си подадат оставката.
  • 65 Ози

    0 0 Отговор
    Господа министри вземете малко да се осъзнаете и не си мислете че народа пасе трева,обеснете ми как преди 4 дни зареждах в Австрия,дизел на 1.40Euro/литър при тяхната минимална заплата от 1500-2000Е,а на влизане в България заредих на 1.35Е,при минимална заплата за страната от 150Е,е аз ли немога да смятам или вие сте пак правите,ама вас едва ли ви бърка при положение че гушвате всеки месец по някоя пет цифрена заплатка,тежко на народа,вашата е оправена!!!!!
  • 66 хихихи

    0 0 Отговор
    правят ни на маймуни-ама кой говори за цените бе става въпрос за доходите и икономиката -ама истината е че там сте безсилни-направете пазарна икономика а не феодална-трябва ни капитализъм а не феодализъм и то от неграмотни чорбаджии-грамотни хора трябват ясно ли е
  • 67 СССР

    0 0 Отговор
    на ви капитализъм