Отидете към основна версия

15 531 52

7 лв. са нереална цена за горивата

  • бензин-
  • дизел-
  • андрей делчев
Снимка: БГНЕС

„Седем лева, за литър бензин, е абсолютно нереална цифра”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му, при най-лошите прогнози за криза в Ормузкия пролив и спиране на доставките, петролът може да поскъпне до 150 – 160 долара за барел от сегашните 120 – 125 долара.

„При най-лошия сценарий цената на бензина ще достигне 3 лева на литър,” смята Делчев.

Цените в момента са такива заради страха на световните пазари от военен конфликт с Иран, коментира председателят БПГА. При война в Персийския залив има реална опасност от пазара да бъде изваден крупен доставчик, какъвто е Ислямската република. Очаква също, че Иран ще се опита да минира Ормузкия пролив, откъдето минава над 40% от петролния износ от Залива.

Ако цената на горивата в България се качи с още 20%, това ще засегне сериозно покупателната способност на българите, отбеляза Андрей Делчев.

По думите на Георги Стоев от „Индъстри уоч” данъците отговарят за над 40% от цената на бензина на колонката. Приблизително толкова е и съставната част на суровия петрол в крайната цена.

Дори цената на петрола да скочи със 100% – от 120 на 240 долара за барел – това би довело до едва 44% ръст в цената на бензина на дребно, посочи експертът.

Данъците имат най-голям дял в цените на горивата, коментира Стоев. Почти половината резервоар отива в ДДС и акциз. Маржинът на рафинерията и търговците в цената на дизела е 16 - 17%, а при бензина – 11%, добави той. В тази сума влизат и всички производствени разходи.

Печалбата на търговеца на едро и на дребно възлиза на стотинки на литър, добави Андрей Делчев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Делян Добрев: 3 лв. за литър гориво

    Много ни притеснява цената на горивата, защото тя влияе негативно както на потреблението, така и на икономиката. Това заяви енергийният министър Де ...
    06.04.2012
    19 863
    73
  • Шоково поскъпване на бензина в Европа

    Цените на горивата в някои страни на Стария континент достигнаха рекордни равнища в последните дни, съобщава бТВ. В Австрия бензинът за първи п ...
    04.04.2012
    18 111
    42
  • Паника за гориво във Великобритания

    Правителството на Великобритания бе обвинено в ненужно драматизиране до степен на предизвикване на криза с горивата в страната. Паническото зарежда ...
    29.03.2012
    10 691
    3
  • Опитът за регулация на цените ги покачва

    Всеки, който се опита да регулира цените, води до тяхното увеличение. Това каза по отношение на цените на горивата бившият общински съветник Владим ...
    23.03.2012
    1 230
    0