Last news in Fakti

10 Април, 2012 09:05 15 524 52

7 лв. са нереална цена за горивата

  • бензин-
  • дизел-
  • андрей делчев
7 лв. са нереална цена за горивата - 1
Снимка: БГНЕС

„Седем лева, за литър бензин, е абсолютно нереална цифра”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му, при най-лошите прогнози за криза в Ормузкия пролив и спиране на доставките, петролът може да поскъпне до 150 – 160 долара за барел от сегашните 120 – 125 долара.

„При най-лошия сценарий цената на бензина ще достигне 3 лева на литър,” смята Делчев.

Цените в момента са такива заради страха на световните пазари от военен конфликт с Иран, коментира председателят БПГА. При война в Персийския залив има реална опасност от пазара да бъде изваден крупен доставчик, какъвто е Ислямската република. Очаква също, че Иран ще се опита да минира Ормузкия пролив, откъдето минава над 40% от петролния износ от Залива.

Ако цената на горивата в България се качи с още 20%, това ще засегне сериозно покупателната способност на българите, отбеляза Андрей Делчев.

По думите на Георги Стоев от „Индъстри уоч” данъците отговарят за над 40% от цената на бензина на колонката. Приблизително толкова е и съставната част на суровия петрол в крайната цена.

Дори цената на петрола да скочи със 100% – от 120 на 240 долара за барел – това би довело до едва 44% ръст в цената на бензина на дребно, посочи експертът.

Данъците имат най-голям дял в цените на горивата, коментира Стоев. Почти половината резервоар отива в ДДС и акциз. Маржинът на рафинерията и търговците в цената на дизела е 16 - 17%, а при бензина – 11%, добави той. В тази сума влизат и всички производствени разходи.

Печалбата на търговеца на едро и на дребно възлиза на стотинки на литър, добави Андрей Делчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоянов

    7 1 Отговор
    Печалбите на търговците на дребно е нищожна, днес например газта идва на 1,22 лв и я продаваме на 1,27 на колонка. Какво по-напред с тия 5 стотинки? Да не говорим за идиотските нивомери за които похарчихме 15000 лв и които ще изплащаме с години.Да не говорим че не могат да ги накарат да работят точно и почти навсякъде дават фрапантни отклонения. Май просто трябва да ни няма.

    Коментиран от #11

  • 2 Ники Николов

    5 1 Отговор
    то всички ще ни нямарано или късно, по скоро рано
  • 3 van__91

    6 2 Отговор
    kak ne vi e sram nekadurnici 1 lv trqbva da sa benzina i dizela sprqmo zaplatite a ako trqbva da sme 4estni minimalnata zaplata trqbva da bude 600evro v momenta
  • 4 боко борисов

    9 1 Отговор
    абе ще се пробваме с 7лв.,за да можем да го свалим на 3.лв. и ще е голям успех сред простолюдието.ахахаха
  • 5 ДОшО

    6 0 Отговор
    абе колко му е да скочи с най-много 44%... тва си е нищо! Народа кви неща понася и си трае, Т едни горива ще го плашат. То няма да е много стяшно - хваните, услугите и всички крайни продукти ще поскъпнат със само 100%. Всичко си е в рамките на нормалното, нали Боко?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВИП АМГ

    5 1 Отговор
    kakto veche mnogoo pati sam kazal ne gorivata sa skapi a zaplatite malki.v momenta gorivata sa na cena na koiato zaplatite triabva dasa pone 800eur.
  • 8 диан

    4 3 Отговор
    значи за 7 да се гласим:)
    аз съм песимист
    остава ми утехата че винаги съм прав
    и в ИЗКЛЮЧИТЕЛНО редки случаи оставам приятно изненадан
  • 9 Марио

    8 2 Отговор
    v Avstriq i germaniq si e po evro i 70 ili demek 3,20lv. Takache i tuk moje da stane tolkova bez da im migne okoto, tova, 4e zaplatite sa razli4ni ne vliae na cenite po nikakuv nachin :D
  • 10 но неим

    3 4 Отговор
    а бе хора то в българия кое върви напред та горивата да са 1 лв. така е щом управлява Боико Борисов !!!
  • 11 Цветомир Попов

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Стоянов":

    @1 5ст. е малко да , а колко литра газ продаваш на ден? 6-7000 л... Х 30дни , колко излиза около 1000лв. печалба. Колко пари даваш за заплати 4служители Х 500лв = 2000... Остават 8000 аз мисля че това е една доста добра печалба!!! Махаме и данъци и остават 5000 чисти.
  • 12 alkapone

    2 3 Отговор
    da napravqt cenata na gorivata kato valutniq bord primerno 5 lv za lityr za 20 godini , i taka 20 godini cenata da byde 5 lv
  • 13 гробара

    4 0 Отговор
    Абе не мога да разбера какво сравнявате с цените на Запад???? Заплатите на бензинджиите, шофьорите, обслужващия персонал, администрацията и ли им са с по големи заплати, взимат 10 х повече!!! Всички знаем колко качествена ни е нафтата и бензина, какви боклуци ни продават, плюс това ги преработват У НАС ! Всичко останало е ЛАКОМИЯТА на Борьо и Вальо, т.е. акцизи и такси!!!!!!
    Стойте си вкъщи и си псувайте, те ще станат милирадери с нашите пари, щото наяждане нямат, то се вижда.
    И не случайно вдигат гориавата точно летния сезон, когато хората пътуват ПОВЕЧЕ!
  • 14 един умник

    1 5 Отговор
    Аз едно време казах купетеси бензинова кола после ще минете на газ ама кой слуша нафтата бил икономичен.Сега аз ще карам на газ а вие щеме гледате!! Гледайте да продавате дизелките си че скоро ще има война в иран и нафтата ще стане 10лв.
  • 15 втори по умник

    3 1 Отговор
    Много умно бе пич. Аз пък си купих две кончета и една каруца, сламата е все още евтина и е биогориво също. Минавам за цигански шофьор и не плащам даже и данъци, винетки и ГО, направо супер! После с л..ната си торя градината от където пък бера домати, краставици, картофи ... Дупките също не ме плашат, щото ремонта е евтин, гуми също не сменям щото съм с обръчи...
    Кой сега е номер 1, а? :)
  • 16 Иванчо

    6 1 Отговор
    Защо акциза на горивата е на европейско ниво, пък получаваме български заплати и то в лева ???
  • 17 BG4555

    5 4 Отговор
    Народа е тегав.Няма да се изплаши и на 10 лв-
  • 18 хххх

    4 0 Отговор
    те и заплати от 400-500 лева са нереални ,ама това ни дават алчните "бизнесмени",понеже законите им го позволяват..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 кик

    1 1 Отговор
    ама те цените като беха 1.2-3 за литър тогава ни зву4еше нереално 3 пари за безнин сега пак ни зву4и нереално 7 пари..........и защо вси4ки ревете като по4ти никои не кара на бензин?вси4ко е метан и пропан и те са 1.7 за коли и 1.3 за литър
  • 21 Велизар нямам

    2 0 Отговор
    Браво!Следващия път народа да избира пак бате бойко.Спомням си за изборите за кмет и президент даваха го по телевизията, как някакви младоци щяха да чакат пред входа за една от урните и викаха - само герб.Ето ,герб е на власт и държавата пропада,народа гладува ,а бат бойко згриба ли згриба това не е човек!Лукойл работил на загуба!?!?!Какво по дя...?
  • 22 реалиста

    1 1 Отговор
    Много наивен народ, вече 22 години въртят една и съща плоча. Герб ви ги сложиха за да оберат негативите щото на Мутраците не им пука. Мутрите винаги са обирали негативите, а и преди кой се занимаваше с горивата и бензиностанциите ?? Не бяха ли пак мутрите :) Като си отидат ще ви спретнат друга еднодневка и така до безкрай.
    Или излизате на улиците или имиграцията, тука както е тръгнало няма да може да се живее. Ако стане бензина 7 лв. всичко ще скочи двойно, включително и храната която и към този момент вече е по скъпа от тази в Германия и Англия.
    Само циганите ще останат тука, щото те така или иначе не си плащат .....
  • 23 джон траволта

    2 0 Отговор
    разглеждама коментарите и искамда ви кажа че българския народ н знае за какво трябваа да протестира.протест срещу горивата неможа даа се прави,понеже скача цената на барела на фондоват борса.протест господа българи може да се направи за това което става тук в българия.затова че минималнат работна заплата е за да си купим по едно кило сирене и да го ядем по месец,потест може да се направи затова че тая скпана държава е един разграден двор и чуждите банки са ввлезли и ни съдират кажусите от лихви и работим зада не ни вземат имуществата.но стачките по кредитите знаете ли колко хора имаше на паветата пред народното събрание едва 30,което е супер смешно.докато народа не стане единен и всеки да гледа на другия като брат това никога няма да стане.погледнете на зад и ще се уверите сами.има ли министър осъден,има ли банка осъдена,няма.няма ида има.тук хора трябва да има протесте и не само.
  • 24 герб

    2 1 Отговор
    za vsi4ko tova koeto stava v na6ata tapa strana sme vinovni nii naroda kakto kazva eedin po doly ГЕРБ navi ГЕРБ prost narod
  • 25 pffff

    1 0 Отговор
    nqmali koi da organizira dase napravim parvo mirna sta4ka apak ako nese zemat tiq magareta v parlamenta v ra4e BUNT narode remise v race 4e 6te lijim al4niq g.z na bat boiko
  • 26 реалиста

    2 0 Отговор
    джон траволта
    Трябва да има силна гражданска инициатива или комитети или сдружения, които да излъчват евентуални претенденти за управленски места, за да могат и нормалните и интелигентни хора да вземат властта. Има много кадърни и добре образовани хора в страната и чужбина, които обаче не се допускат до управлението. Слагат се само наши и ваши некадърници, просто ни управляват различни ешалони на Партията - БКП ДО СЕГА!
    Много ясно, че протеста не трябва да е само за горивата, а протест, като цяло срещу целия модел на управление. Само някой нормален човек трябва да предложи алтернатива и хората ще го последват.
  • 27 кик

    2 0 Отговор
    на ви пъпеша нали него си искате пъпеша та пъпеша....да вдигне заплатите
  • 28 бръммм

    0 2 Отговор
    не 7 лева ,а 10 лева минимум трябва да стане бензина и на конете и колелетата.В братска Нидерландия от кога се качиха на велосипедите и спряха колите нещо да им е станало?
  • 29 кик

    1 0 Отговор
    няколко големи спекуланта банки и фондове под4инени на тайните служби на сащ диктуват цената на петрола няма такова нещо като купува и продава отдавна това не е движеща сила на пазарите вси4ко е манипулация....и аз да имам 2 трилиона$ и аз мога да сваля петрола много ниско
  • 30 кик

    1 0 Отговор
    или да го ка4а в небето с тези 2 трилиона$
  • 31 за Витков!

    6 0 Отговор
    Няколко факта 2008 година 158 долара за барел цена бензин на колонката 2.38 ,нафта 2.60. 2012 година цена около 120 долара за барел цена на колонката 2.70 бензина , 2.68 нафтата! Е хайде някой икономист ,някъде в тази планета да хване и да ми обясни на какъв принцип и как точно са формирани цените в България, като акцизите е пипан само веднъж от началото на тази година и то само с 2-а %!? Данаци всичко е същото като 2008-ма година!
  • 32 кик

    3 1 Отговор
    лукоила пе4ели при сегашната цена на бензина около 1.5лева на литър останала цена е акциз данък и себестоиност...аз се съмнювам жестоко 4е плащат реалния данък и петрола е руски но ни го пробутват на борсови цени....а какво ще кажете страните производителки н апетрол да са в тясна връзка с петролните спекуланти а ?
  • 33 дано дано

    0 5 Отговор
    Тази новина ми харесва,според мен горивата трябва да станат 15лв литъра а газа 8лв литъра и всичко ще се оправи.Дано дано да се увеличат цените дано дано
  • 34 Иво

    3 0 Отговор
    До 33 : Абе ти акъл имаш ли!? Нали като поскъпнат горивата ще поскъпнат и всички стоки!Случайно не ми се дават по 2-3 кинта за хляб...Поскъпне ли горивото - поскъпва всичко,а подобни коментари са повече от идиотски..Еми като си такъв паралия давай вместо 1лв. ,по 5лв. за хляб или за кофичка мляко .......
  • 35 дано дано

    1 3 Отговор
    О ти мляко ли пиеш хахаха дано дано да поскъпнат че незнам кво да правя с парите вече къпих къщи апартаменти имам 8 коли приюти къщи в чужбина дано да поскъпнат дано дано
  • 36 Петър Неделчев

    2 0 Отговор
    Коментирахме и по други поводи, ако държавата се откаже от акциз и ДДС, цената пада двойно, Бойко Б., какво шикалкави,?,.............
  • 37 xxxxxx

    2 4 Отговор
    dano si zapalite sve6ti s tiq pari!!!! ZALUHARI
  • 38 biji

    1 5 Отговор
    tes na6te prodavaci na gorivo sa golemi ***** dane pi6a sega prostutii za 6to pri nas gorivata poskipvat a v amerika spadat za6to v bg gorivoto e 3 leva a v amerika 18 centa a golemisa ***** dano dasi palite kosmite s tos benzin #$%&$@#%%***$@#$
  • 39 tiksi

    2 0 Отговор
    чуйте, братя требва бунт в тази дражава!продадоха преди една седмица 42 000 000 литра дизелово гориво държавен резерв на цена 1.69лв. при цена на едро 2.51лв. и го изкупиха приближени фирми на В.З. това не е ли престъпление?или това е игра на Б.Б. до кога ще Търпим този бизнесмен Б.Б.,той не спря да взема от малки и от големи.За него нема наяждане НО ТРЕБВА БУНТ, БЕЗ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ НЕМА ДА ОСТАНЕ ДЪРЖАВА ТУК.
  • 40 Антон Милтенов

    1 0 Отговор
    Всички които гласуваха за Бойко да му благодарят сега,и другият път пак да идат за него да гласуват...тогава вече бензина ще е може би и повече от 7 левчета...
  • 41 ХХ

    0 2 Отговор
    Неграмотници, ходете да правите дюнери някъде, вместо да давате акъл за неща, от които очевидно не разбирате (политика, пазарна икономика и т.н)
  • 42 ПЕТРОЛЕН ШЕЙХ

    0 2 Отговор
    АМИ КАТО СЕ НАТИСКАТЕ ДА СТЕ В Е.С. А НЯМАТЕ ДВА ЛЕВА ДА СИ ПЛАЩАТЕ ПРЕСКЪПИТЕ АКЦИЗИ И ДАНЪЦИ ПО ЧИСТО ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ ТАКОВА ЩЕ ВИ Е ПОЛОЖЕНИЕТО - ПЛАЧЕВНО !!!
  • 43 Дюнер до ХХ -41

    1 0 Отговор
    Такива капацитети и разбирачи като тебе направиха за 23 години от тази държава воняща клоака ! А ти като си такъв разбирач КАКВО НАПРАВИ ??? Или си разбирач само тук ? Пращаш хората да правят дюнер ама ... ти ще го ядеш !!!!!!!!
  • 44 hahaha

    1 0 Отговор
    Общо взето пише
    Не се притеснявайте Българи поробени, ние няма да вдигнем бензина до 7 лева, а само до 3 лева, така че спокойно!!!

    Трябва да изровим ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА и да ги избием с тях онези продажни, да не използвам друга дума, че модераторите ще изтрият коментара...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ицо

    2 1 Отговор
    Антоне, при тройната коалиция нещата да не би да бяха по-розови ???
  • 47 eu citizen

    1 1 Отговор
    къ петролния шейх: баце аксиза ни е по нисък от този в ЕС самоче цените са същите. Кой ли печели? LPG /пропан бутана/ няма аксиз а в Бг струва 67 цента/1.28 лв/ а в ЕС 62 цента . Виновен ни е ЕС. Докато има заблудени в Бг ще купуваме скъпо и ще сме доволни на 3 лв. че не е 7 лв.
  • 48 Петър

    1 0 Отговор
    Играят си с хората, както си искат ! йезуити !
    С други думи - подготвят ви за 5 лв литърчето... Честитка !
    Щом имАха наглостта, точно в деня на протеста СРЕЩУ вдигането на цените на горивата, ДА ГИ ВДИГНАТ, значе можете да си представите, от кой крачол са си го преместили, и КОЛКО СТРУВА ХОРСКОТО МНЕНИЕ ЗА ТЯХ !
    Отвратителни монополисти-олигарси !
  • 49 999

    0 0 Отговор
    само бойкот на монополистите от лукойл,омв,петрол,шел...тези вече прекалиха с търпението на хората-петрола бил скъп?????????не е скъп,просто печлба на всяка цена....
  • 50 Стан Вишъс

    0 0 Отговор
    И 3лв. за литър беше нереална цена преди известно време, но вече е факт. Така че 7лв. не е мит, а бъдеще...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ьацаьаьаьа

    0 0 Отговор
    ПЕТРОЛЕН ШЕЙХ