Last news in Fakti

23 Март, 2012 09:31 1 221 0

Опитът за регулация на цените ги покачва

  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • владимир каролев-
  • мартин димитров-
  • картел
Опитът за регулация на цените ги покачва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки, който се опита да регулира цените, води до тяхното увеличение. Това каза по отношение на цените на горивата бившият общински съветник Владимир Каролев в ефира на бТВ. Той допълни, че ако има картел в продажбата на горива, то тогава и по-малките търговци ще се водят по него и ще надуват цените.

Комисията за защита на конкуренцията съзря споразумение между четири от основните компании на пазара. Контролният орган предяви твърдение за картел и уговаряне на цените срещу “Лукойл България”, “Нафтекс Петрол”, “ОМВ България” и “Ромпетрол”.

Владимир Каролев уточни, че е напълно нормално във всяка икономика да има покачване на стойността на дадена стока. Това обаче трябва да се съчетава и с повишаване на заплатите, продължи икономистът. Той допълни, че се забелязва подобна тенденция в последната година, но бе контриран от лидера на СДС Мартин Димитров, че това става бавно.

„Аз се съмнявам, че КЗК има доказателства за картел в бранша. Проблемът е, че конкуренцията не работи добре. Ако има конкуренция, разлика в цената между покупката и продажбата на горивото няма да е толкова голяма”, каза Димитров. Той поиска да се облекчи вноса на горива в страната.

Към момента около 200 фирми имат възможност да извършват тази дейност, уточни депутатът от ГЕРБ и бъдещ зам.-министър на икономиката Валентин Николов. Има икономически бариери за внасянето на гориво. Всяка фирма трябва да разполага с поне 500 хил. лв. капитал и сграда за складиране на горивото.

„Всичко това е направено с цел да се следи облагането с акцизи. Преди имаше огромна контрабанда на гориво, а сега е почти нищожна”, каза Николов

Двамата с Мартин Димитров се обединиха в идеята, че конкуренцията трябва да бъде в основата на развитие на пазара. Тя, по думите на Николов, трябва да се следи от държавата.

„Кризата в Близкия изток може да покачи още повече цените на горивата. България трябва да върви към енергийната ефективност и да търси свои източници на газ”, допълни Валентин Николов.

Председателят на съюза на автобусните превозвачи Галя Топалова призна, че очаква скок на цените на билетите през май. Тя се аргументира с това, че по принцип има сезонно увеличение, но то ще е минимално. Бившият президент на футболния Локомотив (Пловдив) каза още, че цената на билета се формира основно от тази на горивата, тъй като 60% от разходите на един автобус идват от похарчените пари за бензин.

Председателят на съюза на превозвачите Румен Крумов пък допълни, че съвсем скоро и такситата ще вдигнат тарифата. В София това не се е случвало за последните 5 години.

„В столицата има оптимизация на транспорта. С появата на нови спирки на метрото изчезват и такситата. За последните 10 години се забелязва значителен ръст в спада им”, каза Крумов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА