Отидете към основна версия

2 890 19

Френска, а не турска компания е фаворит за летище „София“

  • летище софия

Основните акционери на ADP са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори

Френската компания Aéroport de Paris има водеща роля в консорциума ADP/TAV, който е подал една от най-добрите оферти за концесия на летище София. Компанията, базирана в Париж, е с дял от 75% в бизнес обединението, а предложението на консорциума ADP/TAV е изцяло френска оферта.

Това се казва в изявление на Френско-българската търговска и индустриална камара и нейния председател Стефан Делайе, което опровергава появила се в различни медии погрешна информация във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище София.

Основните акционери на ADP са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори.

TAV е младшият партньор в този консорциум, с едва 25% от акциите, подчертават от камарата, допълвайки, че от юни 2017 г. 46,12% от акциите на TAV са собственост и се контролират от Групата Aéroport de Paris, което я прави част от тази международна група, а не от турска компания.

Председателят на Съвета на директорите на TAV Едуард Аркрайт е заместник-изпълнителен директор на Групата Aéroport de Paris, а другите акционери са предимно международни, уточнява се в декларацията.

От камарата изтъкват, че от април тази година TAV вече не е оператор на летище Истанбул, поради което било неточно представянето на компанията да бъде ограничавано до турския ѝ произход.

Според Френско-българската търговска и индустриална камара би било чудесна възможност за летище София да се присъедини към глобалната мрежа на Групата Aéroport de Paris.

Изборът на този партньор ще бъде чудесен символ за динамиката на френско-българските икономически отношения, които са особено активни в производството на части за авиотранспортния сектор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини