Отидете към основна версия

3 334 27

Тръгва строежът на „Турски поток“ в България

  • газопровод-
  • турски поток

Саудитският консорциум „Аркад“ ще строи газопровод на Балканите

През България ще минава нов газопровод за доставка на руски газ. Това стана възможно, след като беше подписан договорът е между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“ за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница. Това е важна стъпка за взаимоотношенията на България и Саудитска Арабия.

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 300 метра.

Договорът се подписа в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер бин Абдулрах.

Бойко Борисов благодари за изключителните усилия и работа през последните месеци, предаде БГНЕС.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“. Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение. Благодарение на принц Салман – това е огромна инвестиция“, подчерта премиерът.

„Докато някои питат и обясняват какви са нашите отношения със съседите, Русия и Саудитска Арабия ние пред вас днес подписахме договор за изпълнение. Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това“, каза Борисов.

Той подчерта, че газопроводът „Южен поток“ е бил спрян през 2014 г. заради корупция.

Само преди два дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. С решението си съдът "отпуши" строителството на газопровода през страната ни.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини