19 Октомври, 2019 14:51 3 429 29

В Сърбия строят усилено "Турски поток"

  • турски поток-
  • турция-
  • сърбия-
  • газопровод-
  • сергей приходко

Строителството е по график

В Сърбия строят усилено "Турски поток" - 1
Снимка: Shutterstock

Строителството на сръбския участък на "Турски поток" върви по график и е предвидено да приключи към края на тази година, заяви пред журналисти заместник-ръководителят на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди началото на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в Сърбия, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че по проекта "Турски поток" и свързаните с него транзитни тръбопроводи в страните от Югоизточна Европа в момента се реализират мероприятия за организиране на доставки на газ по второто разклонение на този газопровод по маршрута България - Сърбия - Унгария с изход в газоразпределителния център в Баумгартен (Австрия).

По думите на Приходко най-активно е взаимодействието със Сърбия, изгражда се магистрален газопровод на сръбска територия с дължина 402 км. С въвеждането в експлоатация на цялата система транзитни газопроводи, продължаващи "Турски поток", Сърбия надеждно ще осигури вътрешното потребление на газ, а също ще осъщестявва транзит на синьо гориво в страните от Централна Европа, каза Приходко.

Русия от своя страна е готова да доставя на партньорите тези обеми природен газ, за които има търсене, каза руският представител. Предполага се, че сръбският участък на "Турски поток" ще започне в град Зайчар, на границата с България, и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош. Входната мощност се очаква да бъде 13,88 милиона кубически метра газ на ден, а изходната - около 10 милиона кубически метра.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 18 Отговор
    Да им е честито на сърбите , а българските подлоги и предатели да коленичат пред своите господари зад океана и да им продухат кавалите , те и без това за друго не стават.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 държавата

    24 10 Отговор
    Браво!
    ТАКА СЕ ПРАВИ!
  • 3 Да да

    19 17 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    И сърбите от къде точно ще получат газ по този поток, ако не им дадем ние? От къде ви идват мислите?

    Коментиран от #4, #22, #25

  • 4 Е как откъде

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    От бургаското пристанище ще се пренася с кофи до сръбската граница. Всеки момент се очаква да пристигне американската флотилия с втечнен газ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян

    9 6 Отговор
    Да го строят -то по този тръбопровод може да тече и американски и катарски газ от Александрополис

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От чакащите с кофите в бургас

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Е сега ние с кофите в Александрополис ли да се местим?
  • 9 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ако беше прочел нещо от статията , вместо да бързаш с опорките , щеше да забележиш , че на входа в Сърбия планират 13,9 милиарда кубика , при положение , че на вход България се планират 15,5 млд кубика !! Тоест самите руснаци признават , че за България , Гърция и Македония накуп се надяват да продадат 1,6 млд кубика , при положение , че само България потребява над два ПЪТИ повече , а трите държави общо над ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ !! Сети се откъде ще дойдат останалите !! Освен това тия 14 млд кубика от Сърбия нататък трябва да стигнат за самата Сърбия , Босна , Словения, Хърватска , Унгария , Словакия и Австрия !! Че и да се "продават" на борсова цена от Австрия , щото хъба в Баумгарден е точно това , газова борса !! Тоест по има няма 1 - 1,5 млд кубика за държави , които потребяват 4-5 млд кубика !! Тоест я се продадат , я не , а при тия цени на втечнения не могат си плати само транзита до борсата !! Ако това ако те радва , значи Раша ти е най-омразната държава , хахахха !!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Инж.

    4 4 Отговор
    И този поток ще заобиколи българия.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Инж.":

    По скоро и тоя поток ще е за плашене на гаргите като останалите , щото основните количества ще си вървят през Украйна , а бъдещето е еднозначно на втечнения газ , където Раша издиша отвсякъде !!

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ларжен

    9 2 Отговор
    През българско,сръбско, всеки ще киха в касичката на феса. Ето за това е приказката,интереса клати феса. Ние като неможем да си отваряме очите,турчина ще ни ги отвори
  • 15 Желко Драшич

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "на върбе":

    На върбе на върбе, ама ходи виж какви магистрали имат, а дори не са в ЕС! Обаче там ако изчезне и 1 динар ще изядът министъра на благостройството за закуска! Тука си се заблуждавайте, че сте в Европа дори не сте в Ориената, а много по на ЮГ, като манталитет и остроение!!!

    Коментиран от #16, #19

  • 16 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "Желко Драшич":

    И какви магистрали имат , бе каскет ?? Една до унгарската граница и една до хърватската !! И то на кръпки и вълни повече от нашите , че и се плащат на километър !! И откога ги имат и защо ?? Щото преди 90 година за Истанбул се пътуваше през Югославия и Гърция , щото ние бяхме "желязна завеса" , да не би западняците да ни покварят транзитно !!

    Коментиран от #17

  • 17 Желко Драшич

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    А България какви има бе, соросня една 10км и едба 19км другото кръпки на Тракия от времето на соца! С тези пари от фондове където се изсипаха в България за 10години трябваше да има 6000 км магистрали а те са едва 260 км общо!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не се притеснявай за Раша и втечненият им газ защото те се подготвят и за това. В момента Китай им строи завод за преработка на втечнен газ близо до границата с Финландия. Този завод ще е един от най големите в света и ще произвежда втечнен газ в големи количества. Китай помагат на руснаците в много области и Русия им отвръща със същото като наскоро се разбра че руснаците им помагат за изграждане на система за ранно предупреждение от ракети. Раша здраво строи заводи за производство на качесвенна пластмаса и още други фабри на които досега не обръщаха голямо внимание но явно виждайки как са се развили китайците и че те яко изостават са си взели поука и вървят напред!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Честно , все съм знаел , че путиноидите са заблудени , ама вие сте направо умопомрачени !!! А пък ако наистина ги вярваш всичките тия идиотии дето си ги написал си направо за Карлуково !! Единствения "завод" за втечнен газ дето се строи и разширява в Раша е този в Ямал и то защото НЕ Е РУСКИ и Раша не получава от него и копейка и няма и да получи !! То и това сигурно не го знаеш , щото в опорките не го пише , хахаха !! Щото на Путя дружките уредиха на французите и китайците ПЪЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДАНЪЦИ !!! Включително за ГАЗА който добиват и който ВСИЧКИ останали компании в Раша плащат !! За да си вземат комисионната от жалките 25% , щото толкова е учатието им в консорциума , които също изобщо не влизат в Раша , а заминават директно в западни банки !! А "най-големия" ти завод до Финландия отдавна е спрян и никой не знае дали въобще ще бъде продължен !! И кога видиш китайци да "помагат" на ушанките , ела се обади , хахаххахах !! Виж да им взимат газа без пари , както от Ямал , така и от прословутия "силата на Сибир" , дето руснаците официално си признаха , че НИКОГА няма да излезе на печалба , това всички го виждат , освен заблудените като теб !!

    Коментиран от #26, #27

  • 24 2779

    2 0 Отговор
    Опааа! - Значи ГЕРБ лъжат! Те обясняваха как ще заминават по тръбата към 13 милиарда куб. м. газ на година. Като сметна онова, което е обявено тук излиза, че през тръбата ще минават не 13 милиарда куб. метра , а 5 милиарда куб. метра. Това означава много под 150-те милиона долара, които получавахме за 15 милиарда куб. метра за транзитиране на газ към Гърция и Турция.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Малиии

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Колко много знаеш.Леле леле ти си бил цяла ециклопедия бре😂😂😂
  • 27 Курти влезе без да го усетиш

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Я ти си бил феноменален икономист , как бързо оправи чуждите сметки.

    Коментиран от #29

  • 28 на върбе

    2 1 Отговор
    Дългуча колко гюбека хвърли на Ердо и колко казачок игра за тази тръба не е истина Сега и на нас трябва да попее Една родопска песен и една ръченица да друсне и ще му пуснем Американски газ
  • 29 Анатебе изобщо не ти е излизал

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Курти влезе без да го усетиш":

    Ами някои хора не чакат на опорки от "Мацква" , а четат по-надеждни източници ! Ти явно не си от тях , та затова и не ти излиза , хахахах !!
Новини по държави: