Last news in Fakti

18 Септември, 2019 15:14 3 323 27

Тръгва строежът на „Турски поток“ в България

  • газопровод-
  • турски поток

Саудитският консорциум „Аркад“ ще строи газопровод на Балканите

Тръгва строежът на „Турски поток“ в България - 1

През България ще минава нов газопровод за доставка на руски газ. Това стана възможно, след като беше подписан договорът е между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“ за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница. Това е важна стъпка за взаимоотношенията на България и Саудитска Арабия.

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 300 метра.

Договорът се подписа в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер бин Абдулрах.

Бойко Борисов благодари за изключителните усилия и работа през последните месеци, предаде БГНЕС.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“. Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение. Благодарение на принц Салман – това е огромна инвестиция“, подчерта премиерът.

„Докато някои питат и обясняват какви са нашите отношения със съседите, Русия и Саудитска Арабия ние пред вас днес подписахме договор за изпълнение. Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това“, каза Борисов.

Той подчерта, че газопроводът „Южен поток“ е бил спрян през 2014 г. заради корупция.

Само преди два дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. С решението си съдът "отпуши" строителството на газопровода през страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    28 4 Отговор
    Търгуването с Русия било рисковано за нас. Не се безпокойте обаче, защото Турция ще направи всичко възможно руският газ който влиза в България да е изцяло демократичен и безопасен. Защото няма по-демократични и безопасни от турците, НАЛИ!?

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9

  • 2 Ами какво ще каже сега

    16 3 Отговор
    Белият господар отвъд Атлантика?
  • 3 Русороб

    9 4 Отговор
    Десният Борисов и ГЕРБ!?!
  • 4 соросоидче

    7 3 Отговор
    бързо уведомете американския посланик, ами ако е само поредния руски фишек, що тръби се донесоха, и се прибраха след това, дайте да изчакаме малко и да видим, хайде като го прекръстим на балкански поток, а не южен, никой няма да ни каже нищо
  • 5 гост

    4 23 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    След решението на съда за Опал всички надеждички на Путя за "лични" тръбички умряха !!! Сега Северен поток ще рабоити на 50% , Северен поток 2 също на 50% , ако въобще стане , като ушанките вденат ,че по двата ще върви газ само колкото по единия сега и т.н. !!! А Турския ти поток ще е същия в най-добрия случай !!! В момента в който тръгне газ , който трябва ще заведе дело където трябва и ушанките пак ще повехнат като препикано мушкато !!!

    Коментиран от #19

  • 6 гост

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Също така да ти обясня нещо друго , че явно си много заблуден !! В момента най-големия враг на руснаците са самите руснаци или по-точно няколко от тях , под крилото на "любимия президент" естествено !!! Става въпрос за прословутия Ямал , дето толкова се надявате на него и който в момента агресивно измества Газпром от пазарите му в Европа , а Газпром се прави , че не забелязва !! Прословутия консорциум провъзгласен с фанфари за доставка на втечнен газ ПРЕДИМНО ЗА КИТАЙ , в момента продава ВСИЧКИЯ си газ в Европа !! Само че тоя консорциум включва 50% Френски и китайски компании и 50% Новатек , от която също 50% са на чужди фирми , а останалото на двама трима приятелчета на Путя !! Та тоя консорциум има ПЪЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДАНЪЦИ , включително от данъка за газа който добива , тоест той го получава БЕЗПЛАТНО И не плаща НИКАКВИ данъци за продажбата му по света !!! Тоест в Раша не само не влиза копейка от тоя газ , ами той става най-големия конкурент на държавния Газпром , щото той ПЛАЩА данъци на държавата , тоест става по-скъп !!! И фактически не стига , че газа от Ямал става френско-китайски с малка чат за дружките на Путя , той и ще вземе всички клиенти на Газпром , които имат възможност да купуват не само от тръбопровод , което скоро ще значи практически всички държави в ЕС !!! Та така за "потоците" , хахахха !! Та повече не плямпайте за Ямал , щото той не е руски , а най-големия резил за Раша !!!!
  • 7 гост

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    А всъщност пропуснах най-лошия вариант !!!! Ако Германия откаже да изгражда втори "Опал" , а това е силно вероятно , двата "северни" ще работят с 50% от капацитета на ЕДИНИЯ , тоест с 25% от общия !!! Хахахахха !!
  • 8 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Усещаш ли как Украйна става "ти майка ти баща" , хахаххахахха !!!
  • 9 гост

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    А то всъщност както вървят нещата и Украйна няма да ги спаси , щото за догодина се очертава още по-голям излишък на втечнен газ от тая , тоест цени от 100 или даже под 100 долара за хил.куб. и количества на корем , което на Газпром не му стига да си плати даже транзита от другия край на Сибир , да не говорим през потоци под морето , та се очертава сушааааа , дълга и тъжна , хахахах !!
  • 10 Пираня

    15 1 Отговор
    Ердоган превърна Южен поток в Турски поток, вместо ние да печелим, сега ще помагаме турците да печелят. Признавам го Ердоган, умен е

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #10 от "Пираня":

    Ердоган скоро такъв ще го забие на ушанките , че даже няма да могат да повярват какво става !!! В момента в Турция има капацитет за над 30 млд куб газ , различен от руски и излишен за Турция , който може да иде само на запад и север !!! А "умните" ушанки ще му подарят безплатен тръбопровод , по който да го изнесе , а именно Трансбалканския по който досега идваше газа през Украйна !! Да не говорим , че ще им се наложи да си свалят цените наполовина , ако искат да продават въобще в Турция !! Който копае гроб другимо сам пада в него !!!
  • 12 каунь

    5 1 Отговор
    и що заибаха Южен поток?
  • 13 Защото

    13 1 Отговор
    ни прецакаха за пореден път! България загуби много. Турция ни измести. Не се знае дали и гърците сега пък няма да ни изработят. А усрайнски газопроводи в Усрайна няма, те са отдавна краварски и остават за скрап, това е причината за голямото соросоидно квичене.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Защото":

    Решението на Европейски Съд ще блокира и настоящото разширение на „Турски поток-2“ през България, тъй като „Газпром“ и неговите пълномощници ще трябва да удовлетворят нуждите си в рамките на 50% от дългосрочния капацитет. Останалата част ще бъде взета на по-кратки срочни търгове за капацитет. Един от начините за заобикаляне на това ограничение може да бъде продажба на руски газ на турско-българската граница, така че клиентите на Газпром да могат да сключват сами транзитни договори, използвайки инфраструктурата на Булгартрансгаз. Това е опция, която Газпром последователно отказваше на търговците досега. Значителни излишъци от природен газ се натрупат в диверсифицираните пазари в Турция, Румъния и Гърция, които могат да бъдат продадени извън България, конкурирайки се с Газпром . Хахаххаххахахах !!!!

    За да продължи да продава своя газ в Европа, след решението на Съда на ЕС, Газпром ще трябва да се раздели с монополния си статут, да претърпи структурни реформи, отделящи активите в добива, транспорта и дистрибуционно-търговските сегменти, което ще либерализира пазара на газ в самата Русия. Колкото по-рано Газпром реализира еквивалент на Транснефт, толкова по-адекватна ще бъде неговата роля за използване, инвестиране и експлоатация на инфраструктура в чужбина, включително в „потоците“.

    Коментиран от #20

  • 15 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Защото":

    Във всеки случай решението на Съда на ЕС ще окаже благоприятен ефект върху преговорите за газ по новото транзитно споразумение между Украйна и Русия, при посредничеството на ЕК, които започват на 19 септември, доколкото ограничава маневреното пространство на Газпром. Шансовете за нов договор се увеличават, въпреки че е малко вероятно пробивът да е непосредствен. Новата реалност ще трябва да се осъзнае от руските лидери, докато те обмислят PR-кризисна стратегия.
    Сигналите вече са налице. Човекът, който контролираше финансите на Газпром, Андрей Круглов, напусна компанията, за да стане заместник-министър на финансите в началото на септември – ясен знак за предстояща промяна в модела на управление.



    Втори червен флаг, на който Михаил Крутихин обърна внимание, е, че Газпром започва да придобива строителните компании, които изграждаха най-скъпите инфраструктурни проекти – „потоците“ и Силата на Сибир. Това означава, че ерата на големите инфраструктурни проекти е приключила и че е време кремълските олигарси – Тимченко и Ротенберг – да кешират и излязат от строителния бизнес, като използват получените средства, за да купят активите на Газпром в добива – газови находища в полуостров Ямал. Газпром и държавният бюджет ще покрият разходите за този преход с допълнително съдействие – субсидии, данъчни облекчения и др.

    Коментиран от #24

  • 16 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Защото":

    Най-големият проблем с наследството на Путин, продължава Крутихин, е, че Русия стана далеч по-зависима от приходите си от нефт и газ, което извиква в съзнанието образа на наркомана със спринцовката с хероин. 60% от приходите в бюджета зависят от износа на енергия. Над тези 60% идва износът на дървен материал, руда, прокат, скъпоценни камъни. Руският износ на стоки с висока добавена стойност, отбелязва руският енергиен експерт, в абсолютно изражение, е по-малък от този на Чешката република.



    Тази нарастваща зависимост от износ на стоки с ниска добавена стойност, значително ограничава гъвкавостта на руската държава и икономика при реакции на екзогенни и ендогенни кризи. Рязкото и едновременно падане на цените на енергийните суровини – нефт, газ и въглища – което изглежда естествено, в процеса на преход на световната икономика към нисковъглеродна фаза, със сигурност ще подложи бюджета и компаниите на Русия на огромни предизвикателства, като свие възможностите им за неутрализиране на негативното социално въздействие.



    Всъщност, съветската икономика беше много по-диверсифицирана и независима от сегашната руска. Тъй като големите инвеститори започват да се изтеглят от проекти в сферата на нефта и природния газ след 2025 г. като тази тенденция стане основна до 2035 г., Русия най-вероятно ще се сблъска с критични екзистенциални проблеми.
  • 17 ПЕЧАЛБАТА ПАК НЯМА ДА Е ЗА НАС

    5 3 Отговор
    Русия ще може да си продава своят газ а ние с тези приходи за транзит до 30г има вероятност да си изплатим вложения капитал за строежа и тръбите. А след като ни обложат САЩ със санкции и няма индустрия и технологии с потребление на газ . Ефекта е - 100% ЗАГУБА. Само да помогнем на поробителите

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "ПЕЧАЛБАТА ПАК НЯМА ДА Е ЗА НАС":

    Пак не си доразбрал !! Финансирането на строителството на "балканския поток" се поема от изпълнителя , тоест от арабите , под формата на кредит към Булгартрансгаз , който той ще изплаща от транзитните такси от това трасе !! Тоест печалба естествено няма да има 20-тина години , но и нищо не сме вложили !! А след изплащането си остава български ! И цената е 1,1 милиард , а цената на Южния ти поток , ако си забравил дружките на Путя я бяха сметнали на над 4,5 милиарда !!!! Тоест и 100 години нямаше да се изплати и щеше да върви само руски газ по него , а сега може всякакъв !!! И ти гарантирам , че само до 4-5 години другия ще бъде повече от руския !!! Също така "ненужната" тръба за Украйна още догодина ще бъде пълна и то на 100% , а не като сега на 60-70 с газ от Турция и Гърция за Украйна и Полша , да си умират любимците ти от яд !!! А какво щели да продадат руснаците също не си познал , щом даже султана ги отряза и свали газа от Раша наполовина , а скоро и въобще може да го спре , ако не им дойде акъла , че цените им са по две !! А пък България "без индустрия и технологии" трета година бележи рекорден износ и прираст на БВП , докато платени русконадупени оплаквачки като тебе повтарят опорките спуснати от Кремъл !!! И си въобразяват , че някой ще им се върже , хахахахха !!! Нещастни душици , оваляни в собствените си екскременти !!
  • 19 Не ти ли

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    омръзна да сричаш едни и същи опорки от години, които нямат нищо общо с истината?

    Коментиран от #22

  • 20 До миналия ден

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    разправяше, че газопровода няма да го има, сега пък смени плочата с друга, но отново фалшива.

    Коментиран от #23

  • 21 Горо

    3 1 Отговор
    Борисов не спира да заблуждава общественото мнение у нас, че "Южен поток" е бил спрян от Пламен Орешарски през 2014-та година. Това правителство - благодарение на тоталния саботаж на Борисов чрез платени протести и неявяване в парламента, не просъществува даже една година и веднага се върна пак пожарникарят на власт. Тогава все още имаше шанс проектът да бъде осъществен, но Борисов предпочете да го закрие окончателно, разбира се под внушенията на същите американски господари, които преди него послуша и Орешарски.
  • 22 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Не ти ли":

    Кое по-точно няма общо с истината да уточниш , че да ти го покажа черно на бяло ?? Ама после ще трябва да си навреш твоите опорки дето слънце не огрява !!
  • 23 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "До миналия ден":

    Какъв газопровод има , че нещо не схванах ????? Газопровод "турски поток" по който да тече САМО руски газ НЯМА !!!! И няма да има !! Ти и това ли не си разбрал ?? Ще има български тръбопровод , по който руския газ може да бъде НАЙ-МНОГО 50% !!!! И то ако има кой да го купи в следващите държави , което както виждаме вече въобще не е сигурно !!!! Справка Турция , втория най-голям клиент след Германия !!!

    Коментиран от #25

  • 24 Знаещ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Забавно е как украинците се молят и борят със зъби и нокти уж омразния руски газ да минава през тяхната страна. Явно добре се печели от такси, а ние както винаги за да се намажем на САЩ премахнахме шанса да сме първа и най-важна страна в Южен поток. Жалка работа.

    Коментиран от #26

  • 25 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ти си анти българин. Как може да се надяваш, че няма да има кой да купи газта, който ще минава през България? Нали печелим от транзита.

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Знаещ":

    Оо нима , хахахах ??!! Значи според теб ние може да печелим само от транзит на РУСКИ газ , а ?? Е добрутро , време е да се събудиш , света не е Раша и оттук нататък още по-малко ще бъде !!! Газ през България ще се транзитира и то много повече от преди , но частта на руския от него ще бъде все по-малка !!!! И цените ще бъдат пазарни , а не подарък за газпромовци !!! Това е , сега можете да се напиете от мъка в кръжока "приятели на Русия в България " или по-точно долни родоотстъпници !!
  • 27 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Учуден":

    Написах РУСКИ газ "българино" , хахахха !!! Или и за теб друг газ не е газ ??? Та като за бавноразвиващи русофили , газ през България ще минава и то много и повече от преди , но РУСКИЯ ще е много по-малко !! Айде сега дай определение какви са "българи" дето за тях газ значи само руски ???