Отидете към основна версия

6 206 23

Запорираха акции на строител на „Турски поток”

  • турски поток-
  • южен поток-
  • газпром-
  • акции-
  • запор
Снимка: Shutterstock

Компанията „Южен поток”, която е дъщерна на руската „Газпром” е със 100% запорирани акции. Решението е на амстердамския окръжен съд. Компанията строи подводната част на газопровода „Турски поток”. Решението е в резултат на дело заведено от „Нафтогаз” Украйна срещу „Газпром“.

През декември 2017 г. и февруари 2018 г. арбитражен съд в Стокхолм задължи руската компания да изплати на украинската 2.56 млрд. USD. „Газпром“ обжалва и апелационен съд в Швеция назначи изслушването по делото за октомври тази година. Въпреки това през лятото на 2018 г. „Нафтогаз“ започна процес по принудително вземане на 2.56 млрд. USD чрез запор на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания, Холандия и Люксембург. „Газпром“ обжалва и тези решения.

„Южен поток“ заявява, че запорът на акциите ѝ няма да повлияе на строителството и експлоатацията на газопровода „Турски поток“. „Акциите остават собственост на „Газпром трансгаз Краснодар“. Към дадения момент се подготвяме за първите доставки на газ през газопреносната система „Турски поток“, които са планирани за края на 2019 г.”, посочват от строителната компания.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини