Отидете към основна версия

12 256 46

Отлагат влизането на наредба Н-18

  • наредба н-18-
  • хотелиери-
  • заведения-
  • туризъм

Планираният за сряда протест срещу наредбата се отменя

Снимка: БГНЕС

Влизането в сила на Наредбата Н-18 се отлага с 6 месеца, съобщи финансовият министър.

Това се случва само три дни след категоричната заявка от страна на НАП, че повече отлагания няма да има.

Планираният за сряда протест срещу наредбата се отменя, съобщи БНТ.

Днес, по време на годишната среща между бизнеса и правителството, и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане няма да има.

Обръщането на позицията идва след днешната среща на Горанов с туристическия бранш, който заплаши, че в сряда излиза на протест заради промените.

След разговорите финансовия министър обяви новата позиция на правителството, а протестите, както става всеки път, се отлагат.

„Първите три месеца браншът ще работи с експерти от приходната агенция за изясняване на подробностите по наредбата, ще проведем няколко срещи по отношение на регламентирането и прилагането на режима на запечатване на обекти“, каза финансовият министър.

Отлагането е било по искане на премиера Бойко Борисов, сподели още той. На този етап исканията за дифиренцирана ставка за ДДС от 5% за храни не бе приета.

По-рано през деня наредба Н-18 бе обсъдена на среща между бизнеса и правителството. Имаше множество въпроси от търговци към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов относно промените, които влизат в сила до няколко дни.

Според него много търговци спекулират с проблеми, които не са заложени на практика в Н-18, като например запечатването на обекти при нарушения, което е регламентирано в Закона за ДДС, и което включва много хипотези, допълни минситърът.

Хотелиерите и ресторантьорите в лицето на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Сдружение на заведенията в България (СЗБ), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обявиха, че след приема на наредбата, ще вдигнат цените, а част от исканията им бяха за намаляване на ДДС-то на храните на 5% и отмяна на текстовете за запечатване на търговски обекти.

Преди срещата с бизнеса Владислав Горанов бе попитан дали е склонен да прави компромиси с бизнеса или да забави влизането в сила на Н-18, той каза: „Наредбата се бави от 2018 г., не виждам причина за още отлагане, а какво означава да правим компрoмис по отношение на норми и правила”. Но правителството се склони да направи реверанс на бизнеса, тъй като по думите на Горанов те имали добри аргументи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини