Last news in Fakti

28 Януари, 2020 19:45 11 144 29

Наредба Н-18, писана от мразещи бизнеса

  • наредба н-18-
  • бизнес-
  • чиновници

Мнение за чиновничеството

Наредба Н-18, писана от мразещи бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В много отношения прословутата наредба Н-18 изглежда така, сякаш е написана от искрено мразещи бизнеса чиновници, които не са управлявали и една будка за семки през живота си.

Нямам против желанието за изсветляване на икономиката и стремежът към бял, феърплей бизнес за всички.

Въпросът е в крайностите.

Защото да, едни сладкарници имат регистрирани над 600 фирми до момента, които “хвърлят в кошчето” при достигане на прага за регистрация по ДДС, и да , нарочно се регистрират фирми с данъчно задължен съдружник, за да се получава отказ от НАП за регистрация по ДДС и фирмата да работи в “ддс вакуум” за неопределен период от време

Само че

Това първо не е проблем на целия бизнес, второ лесно може да бъде таргетирано, установено и смазано от държавната машина и трето - не е повод и личните лекари, например, да затънат във фискални софтуери и нови камари от счетоводни бумаги.

А когато на въпрос към експерт от НАП на работна среща “добре де, а ако вечерно време на сервитьорката някой ѝ бутне таблата, как се процедира със сторнирането на поръчката в това СУПТО?” отговорът е “ма защо му е на някой да ѝ бута таблата?” разбираме, че тези хора, експертите, са тотално извън живия живот.

Па иди на една дискотека, като ше пишеш наредба, която да изсветлява заведенията, бе, гусин експерт.

Така и така ти плащаме заплатата и ти покриваме служебните разходи - ще покрием и този.

Аман от аматьорщини и нови репресии.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    53 0 Отговор
    Още един провал да отчетем... :)

    Коментиран от #29

  • 2 El boko

    29 1 Отговор
    ХаризаноФ те тава са ГЕРБерски калинки вероятно баце хехехе :D
  • 3 Гледач

    90 9 Отговор
    Билла не издава фискален бон.Общо ЗАПАДНИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ ИЗНАСЯТ от БЪЛГАРИЯ на месец около 1.4 МИЛЯРДА ЛЕВА. На година си ги смятайте САМИ. За тези фирми БЪЛГАРИЯ е МАЙКА.НОООО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ГАДНАТА МАЩЕХА

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Последния софиянец

    67 1 Отговор
    Те на чиновниците това им е работата. Колкото по не изпълними са изискванията, толкова повече рушвети. Доскоро данъчните минаваха с 200 лв, ама последния път викат,, единичка,,. Викам : Каква единичка. А те: 1000 лв.Трябва да има и за началника. Та представете си каква лакомия ги тресе щом началника се занимава с такива малки рушвети.

    Коментиран от #13

  • 5 Последния софиянец

    67 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гледач":

    Нали това са им поръчали. Да ликвидират малкия бизнес и да останат само веригите.В наште магазини ни съсипаха от тормоз. Един приятел данъчен ми обясни. Вика : Събира ни шефа и казва : Заповядаха ми да ударим тия магазини щото много се разраснали. Иди после прави бизнес.
  • 6 Пепи

    8 47 Отговор
    Ресторантите краднат.Така трябва да си плащат и на персонала не плащат.

    Коментиран от #8

  • 7 Дребен Бизнес

    58 3 Отговор
    В разносната търговия е невъзможно да се работи с Недоразумение 18.Горанов да си дава оставката след тия недъгави наредби и глупости.
  • 8 Голем мях

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пепи":

    Пепи,на къв език пишеш?
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 8 Отговор
    Накратко по проблема:
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....

    Коментиран от #22, #28

  • 10 ГОРАНОВ

    44 2 Отговор
    Аз съм Горанов и всички трябва да разберат че в тази държава ще крада само аз и моя началник.
  • 11 Само питам

    55 2 Отговор
    Има ли поне един закон в България след 89 г. който да е наистина справедлив или да не обслужва нечий интерес.Закон наистина написан от експерти
  • 12 Недоразбрал

    66 1 Отговор
    Няма такава държава и такива малоумни решения. Целия апарат от чиновници трябва да се съкрати най-малко на 30%, като данъчни, инспектори по труда,алооо, то работници не остана,разни секретарки и нищо не правещи администратори в общините и къде ли още не!?
  • 13 розово

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    През 2000 г. рушвета за данъчен беше 50 лева сега 1000. Това е реалната инфлация за 20 години.
  • 14 Светлоносец

    56 2 Отговор
    Наредбата не е писана от мразещи бизнеса, наредбата е написана от хора, които нищо не разбират, не са работили извън НАП, дори не са правили проверки в Търговсли Обекти, некадърни чиновници, без юридическа мисъл написали глупости.
    Но това не пречи НАП да си раздаде 30 млн лв. за премии за 2019г., да не установят, че националната лотария не е платила 210 млн. лв. въпреки, че Васил Панов е директор в НАП и член на КХ, заради него Полко Лимитид да няма лиценз за България https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/520195 нищо, че има хазартен бизнес в цяла Европа.
    Че председателя на Комисията по хазарта е бивш зам. Изпълнителен Директор на НАП,
    че нямаме лични данни заради НАП, за което Галя Димитрова не си прекъсна отпуската заради това,
    че териториалноя директор на НАП София е възстановил 1 млн лв. ДДС незаконно и затова е зам. Председател на КФН,
    че същата ще направи Гражданската Отговорност на МПС от 1000 лв.,
    че председателя на КФН е бивш изпълнителен директор несъбрал 20 млрд ДДС за последните 20 г.
    Преди 11 г. Яни Янев с лозунга НАП СА ОКТОПОДА В БЪЛГАРИЯ, направи парламентарна група в НС.
    Така че наредбата е капка в морето.

    Коментиран от #17

  • 15 Трябва да се

    31 2 Отговор
    намери свободна работна ръка за разни вериги и нови заводи. А от къде освен от последните мохикани останали в България и борещи се единствено да плащат заплатите на чиновници повече от тях. Интересно ми е какво ще стане когато изчезне малкия а дори и среден бизнес. Докато е това правителство ще продължим да ровим в калта все по на дълбоко!!!!!!!
  • 16 Ами

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Гледач":

    Като не разбираш какво е ИАСУТД явно не си помирисвал Н18. Накратко - що се изказваш за неща над умствения ти капацитет?

    Коментиран от #20

  • 17 А има

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Светлоносец":

    ли светлина в тунела? Според мен вече не.
  • 18 Църцоркащ математик

    20 1 Отговор
    Наредбата следва цялостната логика на сегашното управление. Обрасла с бюрокрация държава, даваща топъл подслон на гербаджийските некадърни избиратели. Няма значение какво иска бизнесът. Важното е да му е трудно, а ние да сме добре и да си крадем на воля.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гледач

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    Дали пишеш по темата не става ясно?Ако желаеш коментирай моето изказване? Иначе оставам с впечатлението че си папагал може би на ЗАПЛАТА?
  • 21 Неясно

    0 5 Отговор
    Моля някой читател да ми разясни с две думи за какво става дума в тази статия. Изключително неясно и с много въпросителни, който не се изясняват от текста.
    Това което разбрах е че не им харесва наредбата, но защо един Бог знае.
  • 22 Боко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След това настъпи демокрацията.И всичко е точно.
  • 23 Baihoi

    1 1 Отговор
    Радвам се като страдате, защото вие гласувате за тези крадци. Кеф ми е от ден на ден. Така ви се пада. Бат Бойко, а? Страда народе!
  • 24 Ганьо

    4 2 Отговор
    Докато ганьовците тук се джафкат като мастии в същото време други "мастити бизнесмени" опоскват последните остатъци от софрата наречена България. Това е тактиката на Боко тиквата и сие политическите кланове определящи се като партии, но в същото време са си разделили парчето от баницата и с похвата разделяй и владей....и всяват страх с убийства изнасилвания и прочие ченгеджийски похвати за да държат раятя послушна. А малцината дръзнали да се осмелят да се опълчат като Ботев и Левски биват мачкани по весвъзможни начини присъщи на мафията в бели якички, анаболните борчета и циганските орди....Българина освен шепата политическа върхушка, мафията която си има държава и приближените бизнес кръгове до властта си живеят охолно, но останалите българи едва свързват двата края. Но Ганьо сам си е избрал съдбата да е такъв вече повече от 500 години. Аферим машала.

    Коментиран от #27

  • 25 Дядото

    8 0 Отговор
    Чаках и имах търпение с мисълта че това е наистина"ПРЕХОД" ...и ще бъде трудно 20ина години....НОООО....ТЕ МИНАХА 30 И СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ ,БЕДНО И БЕЗНАДЕЖДНО...!!! Като вкарат Цв.Василев за грабежа на КТБ в затвора,тогава ще се върна от Австрия...!!!! Дреме ми за БГ...тук си работя и получавам: спокойна и сигурна среда за мен и децата ми!! Добро образование,чиста вода,образование и здравни грижи !! Яде ме е само че толкова време трябваше да наливам в БГ пари на депутатите в гушите за: нови касови апарати,..нови по високи цени НА -вода...ток....парно...топломери...тротооарно право...дератизация,..СОТ...постоянно растящи : консумативи ...лицензи ...такси...застраховки...наеми..горива... транспорт...лични документи ..лихви по заеми..FUCK OFF..!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Eistee

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Дядото":

    Ако правилно те разбирам, в Австрия следните: " вода...ток....парно...топломери...тротооарно право...дератизация,..СОТ" са без пари, а "консумативи ...лицензи ...такси...застраховки...наеми..горива... транспорт...лични документи ..лихви по заеми" не нарастват въобще? И всичко е без пари и от чешмата тече ту мляко, ту мед? Хайде малко по-сериозно, моля. Че има разлика от това да се прави бизнес в Австрия и от това да се прави бизнес в България е така, но предлагам да не си разправяме басни.
  • 27 Eistee

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ганьо":

    Ти ако за последните 10 години пишеш такива прочувствени пасквили, какво ли би написал за предишните 20? Ами за по-предишните 45? А, забравих, че през по-предишните 45 години всички си траехме и си разказвахме политически вицове със снижени гласове и ръка пред устата и всички бяхме "послушни", нищо, че БКП крадеше, влачеше, разхищаваше, унищожаваше и избиваше хора. И на всички ни беше добре със заплати между 40 и 65 долара. Хайде стига смешки!
  • 28 ото

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То е повече от ясно...вместо да създадат една търговска банка, която да кредитира с евтини пари дребния и среден бизнес, те са тръгнали да го загробват!
  • 29 Сега е ред и на НАП

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Този ,който е трябвало да прибере парите, от тази фискална смяна ,вече не е на работа и наредбата, се оказа ненужна, сега да се забрани и блокирането от НАП , на сметките на фирмите, без ДА ИМА , доказана в съда причина за това.
    Че, съсипаха, десетки хиляди фирми, от престарали се данъчни служители, които от натягане ,за по-високи постове, преминаха границата, на поносим ,произвол.
    Данъчните в България, отдавна са свикнали, да се изживяват, като служба Данс и Икономическа полиция , но само ако има схема за платена , поръчка от някой по-висшестоящ за съсипване на бизнеса , на някой , не добър приятел на властта.?.