Отидете към основна версия

3 542 21

Бензинът пада с 4 стотинки, дизелът - със 7

  • бензин-
  • дизел-
  • лукойл-
  • горива-
  • делян добрев

Цените на бензина и дизела на бензиностанциите намаляват. Това  увери министърът на икономиката Делян Добрев тази сутрин в интервю за Нова телевизия. Министърът е провел разговор с мениджъра на „Лукойл” за България - Валентин Златев, който го е уверил, че още от днес и утре някои от горивата ще поевтинеят.

Горивата поскъпнаха шоково с около 20 стотинки за литър през последния месец. Спадът сега няма да е равносилен на увеличението от последните седмици. По-евтини бензин и дизел на бензиностанциите трябва да купуваме още от днес. В полунощ от „Лукойл” са свалили цената на дизела с 4 стотинки, а от утре промяната ще е по-чувствителна.

Обикновено България е на първо или второ място като най-ниски цени на горивата по бензиностанциите в Европейския съюз, подчерта Добрев. В последните дни справката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма показала, че сме достигнали необосновано до 5-та позиция. Това довело и до разговора на министъра с Валентин Златев.

По отношение на горивата, Добрев призова за по-различна политика в Европейския съюз, защото скокът на цените им забавя потреблението и намалява ръста в икономиката на страни като България.

В парламента дясната опозиция разкритикува начина, по-който се образуват цените на горивата у нас. Според сините, българските граждани и бизнес са подложени на истински терор и рекет от страна на петролните фирми.

От Комисията за защита на конкуренцията отказаха да потвърдят дали са получили становище на Брюксел за наличие на монопол на пазара на горивата в България. Антимонополният орган ще излезе с официална позиция, едва когато приключи производството, свързано с проверка за тайни договорки за цените на горивата между големите играчи в сектора.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини