Отидете към основна версия

8 394 2

Вносът на Китай с изненадващ спад от 2,6% през август

  • китай-
  • икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай регистрира изненадващ спад на вноса с 2,6% на годишна база през август, засилвайки опасенията за отслабване на втората по големина икономика в света, предаде АФП.

Регистрираният спад при вноса в азиатската страна учуди анализаторите, които очакваха ръст в размер на 3,4%.

Търговският излишък на Китай е нараснал до 26,7 милиарда долара през август. Износът се е увеличил с 2,7% през август до 178 милиарда долара, а вносът е намалял с 2,6%до 151,3 милиарда долара, предаде БГНЕС.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в Китай, който е сред основните двигатели на световната икономика, е нараснал с 7,6 % през второто тримесечие до юни, най-лошият резултат през последните три години.

 

Докато на токийската борса търговията в понеделник започна с лек спад от 0,21%. и индексът на сините чипове Никей спадна с 18,46 пункта до 8853,19 пункта, търговията с петрол на борсите в Азия е разкъсвана между надеждата за действие на централната банка на САЩ (Фед) и разочароващите данни за индустриалното производство в Китай.

Барел лек суров петрол с доставка през октомври загуби 14 цента до 96.28 долара в електронната търговия в Азия сутринта, докато за барел сорт Брент от Северно море загуби 7 цента до 114.32 долара.

"Пазарите може да са нестабилни в понеделник в Азия, след смесената информация, идваща от страна на САЩ и слабите икономически данни от Китай", казват анализатори от Ай Джи Маркетс.

Данните за заетостта и безработицата в САЩ за август, публикувани в петък, бяха много разочароващи поради спада на заетите, а търговците очакват ударно действие на Федералния резерв на САЩ да стимулира растежа. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини