Last news in Fakti

10 Септември, 2012 08:21 8 334 2

Вносът на Китай с изненадващ спад от 2,6% през август

  • китай-
  • икономика
Вносът на Китай с изненадващ спад от 2,6% през август - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай регистрира изненадващ спад на вноса с 2,6% на годишна база през август, засилвайки опасенията за отслабване на втората по големина икономика в света, предаде АФП.

Регистрираният спад при вноса в азиатската страна учуди анализаторите, които очакваха ръст в размер на 3,4%.

Търговският излишък на Китай е нараснал до 26,7 милиарда долара през август. Износът се е увеличил с 2,7% през август до 178 милиарда долара, а вносът е намалял с 2,6%до 151,3 милиарда долара, предаде БГНЕС.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в Китай, който е сред основните двигатели на световната икономика, е нараснал с 7,6 % през второто тримесечие до юни, най-лошият резултат през последните три години.

 

Докато на токийската борса търговията в понеделник започна с лек спад от 0,21%. и индексът на сините чипове Никей спадна с 18,46 пункта до 8853,19 пункта, търговията с петрол на борсите в Азия е разкъсвана между надеждата за действие на централната банка на САЩ (Фед) и разочароващите данни за индустриалното производство в Китай.

Барел лек суров петрол с доставка през октомври загуби 14 цента до 96.28 долара в електронната търговия в Азия сутринта, докато за барел сорт Брент от Северно море загуби 7 цента до 114.32 долара.

"Пазарите може да са нестабилни в понеделник в Азия, след смесената информация, идваща от страна на САЩ и слабите икономически данни от Китай", казват анализатори от Ай Джи Маркетс.

Данните за заетостта и безработицата в САЩ за август, публикувани в петък, бяха много разочароващи поради спада на заетите, а търговците очакват ударно действие на Федералния резерв на САЩ да стимулира растежа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лех

    6 1 Отговор
    Айдеее, Китай - в киреча!
    След всеки възход - има и падение!
    Дано е за дълго..

    ПП. омръзна ми от тоя лют китайски чесън :)
  • 2 Пачо

    2 0 Отговор
    " Студен душ за икономиката на Китай "
    "Брутният вътрешен продукт (БВП) в Китай, който е сред основните двигатели на световната икономика, е нараснал с 7,6 %"
    " Китай регистрира изненадващ спад на вноса с 2,6% "
    " Износът се е увеличил с 2,7% "
    Ами западноевропеските държави с приръст от 0,... % ?