Отидете към основна версия

8 534 33

Бедна България „изпревари“ богата Германия

  • ддс-
  • ставка-
  • храна-
  • европа-
  • българия-
  • ес

В Германия ДДС на храните е 5%, а у нас остана 20%

Снимка: Shutterstock

Съществуването на стандартни и диференцирани (намалени) ставки на ДДС за определени стоки не е нещо ново, а отдавна общоприета и доказана европейска практика. Намаленото ДДС се използва най-много при облагането на основни хранителни продукти. Философията на този намален данък е по-бедните слоеве от населението да имат достъп до основни храни. От 28 държави-членки на Европейския съюз (ЕС) само в България и Дания нямат диференцирани (намалени) ставки за храни и лекарства. Въпреки, че България е считана за една от най-бедните страни в ЕС, ДДС-то върху храните у нас е сред най-високите. Ние сме една от двете държави, заедно с Дания, в която няма разлика дали купувате хляб, лекарство, кола или яхта. Всички те се облагат с една ставка – 20%.

Липсата на приоритети в данъчното облагане рефлектира директно върху благосъстоянието на населението. Не случайно най-ниските ставки на ДДС в страните от ЕС са за храните от първа необходимост като: плодове, зеленчуци, мляко, млечни произведения, месо, риба, зърнени и тестени произведения, минерална вода.

И края на месец май т.г. парламентът отхвърли предложението за 9% ДДС за храни и лекарства. Така България остава с най-високото ДДС – 20% за храни и лекарства след Дания, която е с 25% ДДС. Категорично против диференцираното (намалено) ДДС се обявиха Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Министерството на финансите, Българската софтуерна асоциация (БАСКОМ). От АИКБ също са против предложението за намаляване на ДДС за храните и лекарствата, детските стоки, което се правело с намерение да се намалят цените на всичко. Аргументите на тези институции са впечатляващи. Липсва само рецепта как при тези високи цени на храните българският потребител да подкрепи родния бизнес, с което да увеличи потреблението, а оттам и търсенето.

Ако вземем за пример Германия, с която много често се сравняваме, ще видим, че там действително съществува реална, а не имагинерна загриженост за хората. Доказателство за това е и последното решение на правителството на Ангела Меркел, с което то отговаря на пандемията, а именно:

- 300 EUR за всяко дете;

- временно сваляне на единната ставка за плащания по ДДС – от 19% на 16%, за абсолютно всички видове категории бизнеси и стоки;

- намаляване диференцираната ставка (включваща храните) от 7% на 5%. Така населението на богата Германия ще заплаща 5% ДДС за хранителните продукти, а бедна България - 20%.

И накрая, но не на последно място, някои финансисти се опитват да ни внушат, че няма просперираща икономика при намаляване на данъците, което включа и ДДС за храните. В този случай трябва „сериозно да се замислим“ за състоянието на икономиката в Швейцария – страна  извън ЕС, където стандартното ДДС е 7-8%, а диференцираното (намаленото) ДДС е 2.5% за храни, книги и вода.

Диференцирано (намалено) ДДС за храни от първа необходимост в държавите от ЕС (в %)

Държава намален ДДС за храни (в %)
Австрия 10
Белгия 6
България 20
Великобритания 0
Германия 5
Гърция 13
Дания 25
Естония N/A
Ирландия 0
Испания 4
Италия 4
Кипър 5
Латвия 5
Литва N/A
Люксембург 3
Малта 5
Нидерландия 9
Полша от 5 до 8
Португалия от 6 до 13
Румъния от 6 до 9
Словакия 10
Словения 10
Унгария 5
Финландия 14
Франция 5,5
Хърватия 5
Чехия 10
Швеция 12

Източник: Eurostat

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Свързани новини

  • Lidl и сие свалят цените

    Високата ставка пада от 19 на 16 процента, а по-ниската - от 7 на 5 процента. Сред продуктите, на които вече ще се начислява едва 5% ДДС, са основни х ...
    24.06.2020
    14 618
    32
  • Ето как се справят с последиците от пандемията

    По-нисък ДДС От 1 юли до 31 декември ставката на ДДС се намалява от 19 на 16 процента, а специалният по-нисък данък, който важи например за храните ...
    13.06.2020
    4 292
    7