Отидете към основна версия

2 197 8

ДКЕВР: Токът поскъпва. Делян Добрев: Рано е за прогнози

  • ток-
  • дкевр-
  • веи
Снимка: БГНЕС

Цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4 % от юли 2013, заради увеличение на добавката за зелена енергия, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Семерджиев отбеляза и днес, че временната такса за достъп до мрежата, която регулаторът наложи на ВЕИ производителите ще стане постоянна. Очаква се, обаче, след като се направят необходимите разчети нейният размер ще бъде намален.

"Според мен е прекалено рано да се правят прогнози за цените на тока от първи юли следващата година ". Това заяви енергийният министър Делян Добрев относно направените по-рано днес прогнози за увеличение на цената на електроенергията през следващия програмен период.
Министърът е убеден, че България прекалено рано изпълнява ангажиментите си към ЕК за зелена енергия, които са с хоризонт 2020 година. "Законът от 2008 година е казал, че ЕРП-тата нямат право да отказват на всеки инвеститор във ВЕИ-сектора, определил е преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи и е създал среда, в която се появиха инвеститори от целия свят. Ние ограничихме тези проекти до максимална степен и се случиха едва 5-10% от всички договори", отбеляза Добрев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини