Отидете към основна версия

22 272 36

Няма да има санкции за България за „Гражданска отговорност“

  • застраховател на годината-
  • гражданска отговорност

Около 1 млн. коли се движат у нас без застраховка. Експерти залагат на убеждението, а не на държавните мерки

Снимка: София прес

България не е заплашена от санкции за недостатъчния обхват на „Зелена карта“. Това заяви пред Факти.бг Николай Здравков, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Той уточни, че 72% от всички регистрирани у нас 3,5 млн. автомобила имат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Около 28% продължават да се движат без сключена гражданска отговорност. Или това прави около 1 млн. возила без Гражданска отговорност.

Николай Здравков заедно с Владимир Тодоров от Българската асоциация за пострадалите при катастрофи (БАПК) дадоха старта на кампания за конкурса „Застраховател на годината”.

Тодоров се надява обявената от КАТ инициатива за слагане на мобилни камери да доведе до намаляване на броя на шофьорите, които продължават да карат без Гражданска застраховка.

Много по-сериозно е положението в Южна Италия, където 50% от колите се движат без застраховка. Тревожен е фактът, че брокери отказват да работят в този район на Апенините, уточни Николай Здравков.

Според него основният проблем в ЕС е разгара на дълговата криза и все повече европейци преразглеждат намеренията си за инвестиране.

Николай Здравков посочи, че се надява у нас полицията да не предприеме драстични мерки като сваляне на номера и спиране на колата от движение при липсата на Гражданска отговорност.

По отношение на другата моторна застраховка – Каско,

Спадът в автокаско застраховането идва основно от остарелия автопарк, както и поради занижената покупателна способност на клиентите, отбеляза Здравков. И тук основната причина е кризата в Европа, която принуди много банки да спрат отпускането на заеми и да ограничат лизингите за закупуване на нови автомобили.

Здравков обяви, че не се наблюдава скок на кражбите след премахването на стикери, дори имало и спад.

Статистиката показва, че у нас за  застраховане се заделят по 90 евро на година, докато във Великобритания – 8000 евро, а в Холандия - 14 000 евро. Разбира се у нас хората нямат пари и затова застраховат задължителното - автомобила си, а не живота си, посочи заместник-председателят на (БАЗБ) Румен Гълъбинов. Според него на Запад е обратното – там е важен човешкият живот.

Но с инициативи като този конкурс се надявам че покритието ще се увеличи, обявиха организаторите на конкурса.

Най-адекватната оценка за дейността на застрахователите могат да дадат потребителите на застрахователни услуги, заяви Николай Здравков. Ето защо победителите в конкурса ще бъдат определени от потребителите чрез гласуване до 26 ноември на специално създадения за целта уеб сайт: www.bgzastrahovatel.org. Победителите ще бъдат обявени на 29 ноември.

mobile.bg и Факти.бг са медийни партньори на събитието.

Потребителите ще имат възможност да дадат праткически съвети при самото гласуване. Миналогодишния конкурс показа, че по този начин постъпват много интересни и полезни съвети, които ние изпращаме директно към застрахователите, така че това е особено полезно за самите компании, заяви Владимир Тодоров, председател на управителния съвет на БАПК.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини