Last news in Fakti

6 Ноември, 2012 14:44 22 255 36

Няма да има санкции за България за „Гражданска отговорност“

  • застраховател на годината-
  • гражданска отговорност

Около 1 млн. коли се движат у нас без застраховка. Експерти залагат на убеждението, а не на държавните мерки

Няма да има санкции за България за „Гражданска отговорност“ - 1
Снимка: София прес

България не е заплашена от санкции за недостатъчния обхват на „Зелена карта“. Това заяви пред Факти.бг Николай Здравков, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Той уточни, че 72% от всички регистрирани у нас 3,5 млн. автомобила имат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Около 28% продължават да се движат без сключена гражданска отговорност. Или това прави около 1 млн. возила без Гражданска отговорност.

Николай Здравков заедно с Владимир Тодоров от Българската асоциация за пострадалите при катастрофи (БАПК) дадоха старта на кампания за конкурса „Застраховател на годината”.

Тодоров се надява обявената от КАТ инициатива за слагане на мобилни камери да доведе до намаляване на броя на шофьорите, които продължават да карат без Гражданска застраховка.

Много по-сериозно е положението в Южна Италия, където 50% от колите се движат без застраховка. Тревожен е фактът, че брокери отказват да работят в този район на Апенините, уточни Николай Здравков.

Според него основният проблем в ЕС е разгара на дълговата криза и все повече европейци преразглеждат намеренията си за инвестиране.

Николай Здравков посочи, че се надява у нас полицията да не предприеме драстични мерки като сваляне на номера и спиране на колата от движение при липсата на Гражданска отговорност.

По отношение на другата моторна застраховка – Каско,

Спадът в автокаско застраховането идва основно от остарелия автопарк, както и поради занижената покупателна способност на клиентите, отбеляза Здравков. И тук основната причина е кризата в Европа, която принуди много банки да спрат отпускането на заеми и да ограничат лизингите за закупуване на нови автомобили.

Здравков обяви, че не се наблюдава скок на кражбите след премахването на стикери, дори имало и спад.

Статистиката показва, че у нас за  застраховане се заделят по 90 евро на година, докато във Великобритания – 8000 евро, а в Холандия - 14 000 евро. Разбира се у нас хората нямат пари и затова застраховат задължителното - автомобила си, а не живота си, посочи заместник-председателят на (БАЗБ) Румен Гълъбинов. Според него на Запад е обратното – там е важен човешкият живот.

Но с инициативи като този конкурс се надявам че покритието ще се увеличи, обявиха организаторите на конкурса.

Най-адекватната оценка за дейността на застрахователите могат да дадат потребителите на застрахователни услуги, заяви Николай Здравков. Ето защо победителите в конкурса ще бъдат определени от потребителите чрез гласуване до 26 ноември на специално създадения за целта уеб сайт: www.bgzastrahovatel.org. Победителите ще бъдат обявени на 29 ноември.

mobile.bg и Факти.бг са медийни партньори на събитието.

Потребителите ще имат възможност да дадат праткически съвети при самото гласуване. Миналогодишния конкурс показа, че по този начин постъпват много интересни и полезни съвети, които ние изпращаме директно към застрахователите, така че това е особено полезно за самите компании, заяви Владимир Тодоров, председател на управителния съвет на БАПК.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 0 Отговор
    С тъпите правила да се плаща двойно ако си под 30 г. нищо чудно, че хората карат без ГО!
  • 2 Авраам

    1 0 Отговор
    Оказва се, че ние сме по-добре от италианците
  • 3 Сандокан

    1 0 Отговор
    Е тук маалко се спекулира с цифрите защото има и много хорица които просто нямат пари и не си карат колите.Така,че няма гражданска ,но и не я кара.Никому нищо не дължи.

    Коментиран от #4

  • 4 Венцислав Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандокан":

    Прав си.... Този казус заслужава дискусия :)
  • 5 кондофри иванов

    3 1 Отговор
    Моята гр. отговорност изтече миналият месец.и нямам намерение да е подновявам, понеже не мога да си позволя да е карам зимата.Заемите направо ме пребиват всеки месец различни лихви не знам каква е тази система. Не се издържа на тези цени на бензина.За 20 години трудов стаж толкова ниско не съм падал никога.Сега дори и да не искам ще си продам колата.Надявам се да дойдат по добри времена,да мога пак да се почуствам човек.

    Коментиран от #9

  • 6 бТр

    1 0 Отговор
    Бе да го д....т това с 30-те години си е чиста дискриминация и няма да мине ! Къде го има това? ,че те 65-70% от шофьрите са хора до 30 години?
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    И аз като колегата по долу в никакъв случаи няма да си подновя зимата ш...ната гр.отговорност.Естествено няма да карам и колата си.
  • 8 ГостЗ

    1 0 Отговор
    Е така де с тея 60-70% се прави гуша... Че и тумбак... Аз пък смятам да прехвърля колата на майка ми, и пак ще е 150лв.
  • 9 Nashio

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "кондофри иванов":

    Ходи си смени името и може и да ти потръгне :)))
  • 10 EMSKI

    1 0 Отговор
    При 60 000 ченгета в Б-я,техните лични коли,на техните жени и деца,братя и сестри...и ето цифрата на тези,които карат без Г.О. достига приблизително 200 000!!! Пример-комшията ми е сержантче в полицията...е за 5 години ,един път не съм видял стикер за гражданска,камо ли винетка!! Снимайте...и поствайте!!!
  • 11 Ножаров

    1 0 Отговор
    Имам мотор и не го карам,нямам гражданска. Влизам ли в бройката на нередовните? Не е ли уредено в закона как се осъществява контрола. Господа застрахователи не си чешете езиците, вие май се замечтахте за премии. Приказката за коча и мъ..те не актуална за застраховките.
  • 12 nikola2bg

    1 0 Отговор
    Защо имало само на 70% от колите гражданска? Ами първо, че много хора нямат пари, второ- някои като мен имат повече от една. Аз имам 3 коли и два мотора. Но плащам само за една кола. Другите просто не ги карам. И ето ти ги от къде идват. И да сложат камери все тая. Те просто колите си стоят някъде и не се карат.
  • 13 съд

    0 1 Отговор
    ДО ЕМСКИ сигурен ли си 4е 4енгетата както ги обиждат нямат застраховка е като снима6 снимай бе но да знае6 4е за клевета и обида такива като тебе влизат в съда и тогава си мъл4ат и си отнасят присъдите

    Коментиран от #19, #32

  • 14 валентин ненков

    1 0 Отговор
    че защо да сключват???в моя случай първо платих аз на пострадалите50000лв.
    После 2 год ги съдих докато си върна парите.Направо ме съсипаха.
    В ДЖЕНЕРАЛИ НИКОГА И ВИЕ НЕ ХОДЕТЕ ТАМ
  • 15 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    Дори и да ми е в гаража мотора(колата)трябва да имат гражданска отговорност.За мен това е РЕКЕТ-ЗАКОНЕН РЕКЕТ.
  • 16 натурален българин

    1 0 Отговор
    проверете по авто къщите в страната колко коли има с регистрационни номера и сметката излиза
  • 17 рекетиран

    1 0 Отговор
    Не са само Дженерали, всички са така. Плащат после те съдят и си взимат парите. Е.ем ти застраховките тогава. То си е направо рекет, на виждам застраховка, просто рекет.
  • 18 за Витков!

    1 0 Отговор
    Докато не се направи гражданската отговорност да се прави на гражданина Х ,а не на возилото У, няма да се оправят нещата. Защото фактите са такива : автомобила сам не се удря ,удря го магарето зад волана и то носи отговорността. Правиш си гражданска за кола до 1400 куб. караш, олепят ли те ,че караш 1.6 айде акт за без гражданска и т.н. Насрешната проверка в кат за актове и нарушения също ще е налична със сегашната техника и тогава наистина ще има "бонус маус" и всякви други "бели" нововъведения. Ама имаш 1-на 2-е, 15 коли имаш ли полица покриваща мощноста караш си ги заведени са в общината плащаш им данък,не виждам защо трябва да плащаш 2-ри индиректен данък към частни компании. Защото иначе сегашната ситуация е като всичко друго в България плащаш ,но не получаваш каквото и да е било в замяна или иначе казано тинтириминтири.
  • 19 EMSKI

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "съд":

    Много се уплаших,да знаеш!!!! Такива точно ми написаха актове с граматически грешки,без запетаи и фактологически нескопосани. Всички до един отпаднаха точно в съда!!! Не заставай срещу опит и знания....
  • 20 kуmonisss

    0 0 Отговор
    stiga be.. stozi reket vece zakonen
  • 21 Кольо

    1 0 Отговор
    Едвам си си събрал 3000 лв за стара кола и плащаш стойност на гражданския рекет на застрахователите колкото тоя със автомобил над 30 хил. ,но със същите кубици. Оправете си нещата и по тази точка. Когато правите отценка за пълно каско можете , а за задължителната -не може. Застрахователите уж са частници , а интересите им се защитават от държавната служба МВР . Все едно полицията да те глобява и постоянно стресира със заплахи от солени глоби х за това ,че не си си купил всяка сутрин баничка и боза например. Тази баничка обаче всяга година е "по-солена" ,нищо че колата ти е остаряла още и нищо не можеш да направиш за подмладяването и. Таз година 1 мил. -догодина 1,200 мил. Ви желая господа рекетъори. И аз ще направя всечко възможно да Ви увелича бройката.
  • 22 Ицо

    0 0 Отговор
    според мен те се е.ават с народа кви са тия граждански и глупости
    аз съм по съгласен ако бласна някои да му поема ремонта ако аз съм виновен от колкото всяка година да взимат парите на хората
  • 23 georgi

    0 0 Отговор
    На снимката не виждам нито един застраховател-какви са тези асоциация катастрофи, брокерчета и т.н.
  • 24 застрахован

    0 0 Отговор
    когато нещо е задължително по закон се прибира от държавата ,а не от ЧЗД
  • 25 fi4o

    0 0 Отговор
    Вече започнаха да клякат застрахователите, още малко остана. Тази година застраховката ми беше с 20 лева по-евтина, с бонус "Зелена карта" и безплатен преглед, верно сериозен, но безплатен. Платих само 7 лв. за стикера.
  • 26 Dimitar

    0 0 Отговор
    Автокаското не е популярно поради факта, че застрахователите не си изпълняват задълженията и лъжат клиентите, а не защото намалява покупателната възможност на българина или автопарка остарява.
  • 27 Тодор

    1 0 Отговор
    Ами ако теб те блъсне някой и не иска да ти плати и е по як от тебе и не можеш да го уплашиш?
    Задължителната застраховка е много добра за обикновените хора, защото не всеки може да извади 500, 1000 или по-вече лева веднага.Ами ако леко удариш някой скъп автомобил? Сумите ще са с евна нула по-вече.

    Коментиран от #33

  • 28 jong

    0 0 Отговор
    Скъпата кола струва на собственика можещ да си я позволи ,толкова ,колкото евтината, стара и единствена в повечето случаи на бедния.
  • 29 некой

    0 0 Отговор
    докато има загубени хора да плащат застраховки ще има и такива които забогатеват не се надеваи в случай на злопулука да помагат обирджйска държава с обирджйски закони
  • 30 съд

    0 1 Отговор
    ДО КОМЕНАТАР 19 EMSKI: Май не разбираш това, което четеш! Обиждаш, клеветиш и разпространяваш неверни неща относно хората, точно за това ти писах, че за клевета можеш да си изкараш хубава присъда в съда, а не че някой ти е писал актове.

    Коментиран от #31, #36

  • 31 EMSKI

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "съд":

    Кое точно е обидата или клеветата...че ченгетата не си плащат гражданска отговорност,и че карат без винетки??? Това е факт при над 70% от тях!!! И не на последно място ..мога да говоря и пиша каквото си поискам,Господин Съд!!!
  • 32 $$$

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "съд":

    Не само карат без Гражданска НЕотговорност, но и нямат преглед, нямат и винетен стикер, и отгоре на това си слагат фолио на прозорците, дори и на предните врати! НО така е, властта си прави каквото си иска, кой ще я санкционира? БОБИ ТУРБОТО ? А дано ама на дали!
    А относто гражданската отговорност, ако ме удари, кой ще изплати щетите по автомобила ? На този въпрос неможе и застрахователя да отговори, само се смее и това е!
  • 33 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тодор":

    napalno si prav
  • 34 EMSKI

    1 0 Отговор
    Нека говорим с цифри: 3 млн. автомобила..една Г.О. е средно около 180 лв. става въпрос за половин милиард лева!!!! Сега да не се чудете защо има офисчета навсякъде на застрахователи!!!! Но ченгетата това не ги е.е,защото те са над закона...само ние овците си плащаме и...не получаваме нищо срещу това!! Когато видя винетка и Г.О. стикер на ченгеджииска кола,тогава и аз плащам!!!
  • 35 fads

    0 0 Отговор
    Abe gospodin SUD,shto ne hodish da se ............?!?!?!?!?!!!
  • 36 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "съд":

    Абе мъжки ела да ти дам един партизански куршум и иди да се гръмнеш в гората комунист такъв!Кво ги защитаваш тези обирджии.Я виж какво текучество има в полицията и то по специално в пътна полиция.Рядко милиционерче изкарва повече от 2-3г .Колко от тях вече ги хванаха с подкупи?