Отидете към основна версия

13 884 23

Revolut се превръща в банка в България

  • revolut-
  • банка

Благодарение на това Revolut вече ще може да предлага лихва по депозити, схема за гарантиране на депозити до 100 хил. евро, както и кредитни продукти

Снимка: Shutterstock

Финтех компанията Revolut отваря европейската си банка за български клиенти, с което дава на потребителите достъп до повече продукти и услуги в мобилното приложение. Стъпката превръща платформата в банка с пълен лиценз за предоставяне на финансови услуги. Новината съобщиха официално от британската фирма в изявление до медиите, съобщава economic.bg.

Благодарение на това Revolut вече ще може да предлага лихва по депозити, схема за гарантиране на депозити до 100 хил. евро, както и кредитни продукти (овърдрафт, заеми и кредитни карти).

Компанията официално стартира дейност в България през април 2019 г. и към момента вече има над 220 000 клиенти у нас, по собствени данни. Прогнозата е, че стартирането на Revolut Bank ще помогне за привличането на още потребители. В глобален план платформата се ползва от повече от 15 млн. клиенти.

Създаването на банка в България ще осигури на клиентите ни повече сигурност и увереност и ще ни даде възможност да представим множество нови продукти и услуги в близко бъдеще“, коментира Виргилиюс Миркес, главен изпълнителен директор на Revolut Bank.

Справка на Economic.bg показва, че Revolut е вписана в регистъра на Българска народна банка под номер 271.

Стъпката идва, след като фирмата получи общоевропейски лиценз за банково дело в Литва през 2018 г. Преди това тя имаше само британски, но си издейства и втори, за да си гарантира безпроблемна работа след Брекзит. Лицензът е стикован с Европейската централна банка и позволява на Revolut да въвежда банкови услуги в Европа.

Миналия месец Revolut кандидатства за пълен банков лиценз, който пък ще ѝ позволи да предлага овърдрафти, заеми и депозитни сметки.

Към момента Revolut Group е събрала инвестиции в размер на почти 1 милиард щатски долари, а наскоро беше оценена на 5,5 милиарда щатски долари. Само за пет години Revolut успява да привлече повече от 15 милиона клиенти по целия свят. През изминалата година Revolut откри своя специализирана банка в Полша и Литва и започна да предлага висококонкурентни кредитни продукти и в двете страни. Наскоро банковият лиценз беше разширен на още 8 пазара в Централна и Източна Европа, включително Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Малта, Румъния, Словакия и Словения. Специализираният банков лиценз позволява на Revolut Bank да предоставя ограничени банкови услуги чрез приложението Revolut, както и редица финансови услуги и продукти, предлагани от други компании от Revolut Group.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини