Отидете към основна версия

3 609 24

Накъде тръгна българската икономика

  • икономика-
  • българия-
  • данни

Спадът за първото тримесечие на текущата година

Икономиката на България записва спад на годишна база през първото тримесечие на тази година. Към края на месец март брутният вътрешен продукт на страната намалява с 1.8% спрямо първите три месеца на миналата 2020 година според сезонно изгладените данни, сочи експресната оценка на Националния статистически институт. Брутната добавена стойност също намалява с 1.6%

В същото време, крайното потребление отчита повишение от 2.6% на годишна база, докато бруто образуването на основен капитал нараства с 1.2%. Износът на стоки и услуги намалява с 6.0%, а вносът на стоки и услуги нараства с 0.6% спрямо първото тримесечие на 2020 година.

Понижението на годишна база не е изненада, тъй като пандемията се разрази през март месец миналата година. Данните от настоящия период показват, че икономическото възстановяване е започнало, но все още се движи под нивото от преди кризата. Европейската комисия очаква икономически ръст от 3.5% у нас за тази година.

БВП достига 26.4 млрд. лева в номинално отношение през първото тримесечие на тази година. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. е 22.6 млрд лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 84.8%, което в стойностно изражение възлиза на 22.3 млрд. лева. През първото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването е 4.1 млрд. лева и заема 15.5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 2.5%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 2.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2021 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на износа на стоки и услуги с 6.5% и на крайното потребление с 1.6%.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини