Отидете към основна версия

1 172 2

И държавата ще проверява енергийния сектор

  • райков-
  • проверка-
  • есо

Инспекторатът към Министерски съвет и Държавния финансов инспекторат ще направят проверка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), предимно на диспечерското управление.

Това заяви служебният премиер Марин Райков на пресконференция след заседание на Министерски съвет.
„Защо енергията от редица условно наречени „скъпи централи” се въвежда в системата приоритетно пред тази от условно „евтините централи”, попита министър-председателят.

Райков заяви, че нагласата на кабинета „не е никак позитивна по отношение на хипотеза за увеличение на тока“.

Има не малко ВЕИ-та, които работят повече от 24 часа в денонощието. Това показват резултатите от проверка на НЕК, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на пресконференцията.

По повод искането за увеличение на цената на тока от 1 юли, министърът каза, че предстоят проверки на ДКЕВР, за да се установи дали има необходимост от това.

Василев уточни, че повишение на цената на въглищата няма да има, преди да се предприемат всички мерки за свиване на външните разходи в мините, и добави „Ще впрегнем целия аналитичен потенциал на министерството и нашите партньори, за да видим доколко разходите, на базата на които се иска това увеличение са реални“.

„Работната група, освен да преизчисли каква трябва да бъде цената, така че мините да излязат на нула, също така гледа и всички външни доставчици в мините и колко се харчат за външни доставки, дали там не могат да бъдат свити разходите”, каза Василев.

Министър-председателят Марин Райков го допълни с думите, че ако има предупредително спиране на работата в мините, ще има много тежки последици предвид времето и ще са необходими милиони за отводняване, което ще има много тежки последици предимно върху работата на миньорите и призова подобни форми на натиск дори да не се обмислят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини