Отидете към основна версия

4 256 11

Ердоган уволни ключова фигура

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • инфлация-
  • уволнение-
  • статистика

Той се раздели с шефа на статистиката, след като излязоха последните данни за инфлацията

Снимка: М. Богданова ©

Президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни директорът на Националния статистически институт Саит Ердал Динчер. Местните медии пишат, че между двамата е възникнал спор в резултат на последните данни за нивото на инфлацията в южната ни съседка. По официални данни инфлацията в Турция за декември 2021 г. е 36%, което е 19-годишен максимум.

Динчер успя да се задържи на поста едва 10 месеца. По-рано Ердоган уволни трима министри и трима от подуправителите на Централната банка.

По думите на Ердоган, Турция може да се освободи от зависимостта на чуждестранния капитал, отказвайки се от досегашната икономическа политика, в която приоритет се даваше на по-високите лихвени проценти и силния приток на капитал. Неговата логика е, че по-ниските лихвени проценти ще ограничат ръста на потребителските цени. Това е в пълна противоположност на консенсусното мнение на ръководителите на централни банки от цял свят.

През изминалата година Турция понижи 4 пъти основния лихвен процент – от 19% на 14%. На този фон курсът на турската лира се понижи над два пъти. В края на годината курсът се стабилизира, след приемането от турското правителство на екстремни мерки.

Сегашният министър на финансите на Турция Нуредин Небати заяви, че инфлацията ще достигне пиковите 40% в близките месеци. Goldman Sachs прогнозира, че годишният ръст на потребителските цени в южната ни съседка ще достигне 48%.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Реджеп Ердоган предупреди медиите

    Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви, че е готов да предприеме действия спрямо турските медии, съобщи агенция Анадола. Негова позиция излез ...
    29.01.2022
    3 587
    28
  • Големи промени в Турция

    Турският държавен глава направи важни промени в кабинета, съобщи агенция Анадола. Обявен беше нов министър на правосъдието. Това е Бекир Боздаг. ...
    29.01.2022
    41 525
    38