Отидете към основна версия

5 332 28

Бизнесът подкрепи "Булгаргаз" с писмо до премиера

  • бизнес-
  • работодатели-
  • булгаргаз-
  • писмо-
  • премиер

В него се заявява готовността работодателските организации да сезират Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия

Снимка: БГНЕС

В писмо до премиера Кирил Петков работодателските организации се обявяват в защита на настоящото ценообразуване, прилагано от „Булгаргаз“ и обръщат внимание, че промяна в процедурата може да доведе до предсрочно прекратяване на договорни взаимоотношения с клиенти на свободния пазар, предаде БНР.

Вчера премиерът заяви, че очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу отстранените в края на миналата седмица членове на Борда на директорите на газовото дружество, а причината - че отстраненото ръководство е предложило необосновано повишение в цената на природния газ.

Един от уволнените членове на Борда на директорите на "Булгаргаз" - Светослав Делчев, коментира обвиненията, отправени от Кирил Петков, като заяви, че са несъстоятелни, а държавните механизми се използват за саморазправа с вече бившето ръководство на газовата компания.

В писмото си по повод на този казус работодателските организации посочват, че все още няма яснота какви биха били възнамеряваните от правителството промени в пазара на природен газ.

В позицията те призовават всяко предложение да бъде подложено на обществено обсъждане и да се вземе предвид, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за тяхното развитие и конкурентоспособност.

В писмото до министър-председателя се заявява и готовността работодателските организации да сезират Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, тъй като считат, че разделянето на ценообразуването на "Булгаргаз" ще доведе до две неблагоприятни последици - дискриминация и кръстосано субсидиране, а именно: стопанските потребители, които са присъединени към газоразпределителните мрежи, ще получат ценово предимство пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи договори за доставка с "Булгаргаз".

Самото дружество ще образува отделни цени за различните си клиенти при условие, че получава природния газ от външни доставчици на единна цена за всички негови клиенти.

Кръстосаното субсидиране е в нарушение както на българското, така и на европейското законодателство, подчертават от работодателските организации.

Заявеното в писмото е подписано от Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини