Отидете към основна версия

1 730 7

Искат по-високи тарифи на такситата във Варна

  • тарифи-
  • таксита-
  • варна

През последните две години такситата във Варна са намалели двойно – от 2600 коли в града са останали едва 1200

Кадър БНТ

По-високи минимални такси за превоз във Варна - затова настояват таксиметровите шофьори в града. Те искат тарифата за километър да се вдигне с малко над 30 процента. Причините са високите цени на горивата и инфлацията. Предложението им вече е внесено за обсъждане в Общинския съвет и се очаква да бъде гласувано този четвъртък, съобщи БНТ.

Таксиметровият бранш е сред най-пострадалите от драстичното поскъпване на горивата. Шофьорите казват, че цените на таксиметровите услуги трябва спешно да се повишат, тъй като не са променяни с години и са най-ниските в страната. В момента тарифата за превоз на пътници през деня е 89 стотинки, а през нощта – 99.

"От четири години нито веднъж не е събирана комисия и не са променяни тези цени. Като се погледне реално, колегите карат на метан – метанът в момента е 2,80 лв. Имаме много разходи, а приходите ги няма никакви! За да купиш една кола, ти трябват минимум 20 000 лева. Кога ще избиеш тези пари! Залагат апартаменти, продават земи, за да карат такси, което всъщност е убийствено, защото това вече не е нещо, с което да прехранваме семействата си", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Искаме увеличение, което ще покрие разходите ни, няма да имаме някаква по-голяма печалба. Ние трябва да оцелеем по някакъв начин", коментира Милен Цеков, таксиметров шофьор.

Таксиметровите шофьори настояват дневната тарифа за превоз на пътници да стане 1,20 лв., а нощната – 1,40 лв. Първоначалната такса ще се вдигне на 2 лева.

"Което всъщност пак не ни устройва, но не е на такава загуба като в момента, защото виждате – петролът ще се вдигне, газта ще се вдигне, и тогава дори тези цени, които искаме в момента – те няма да са актуални", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Пак ще е под минимума, но е глътка въздух за нас. Всичко скочи – разходите за поддръжката на автомобила скочиха. Ако нещо е струвало 1 лев, сега струва 1,50 лв. Реално всички работят в нарушение на закона – по 12, 15 часа, има колеги, които работят, което е убийствено като цяло", коментира Милен Цеков – таксиметров шофьор.

През последните две години такситата във Варна са намалели двойно – от 2600 коли в града са останали едва 1200. Димчо Иванов казва, че все повече негови колеги се отказват от професията си.

"Масово се отказват и хора почнаха в строителството, отидоха да карат тирове. Ходих на гости и повиках такси, и във всички централи казват – нямаме свободни коли, значи тотално браншът е смачкан", коментира Димчо Иванов.

Таксиметровите шофьори заявиха, че са в стачна готовност и ако тази седмица общинските съветници не одобрят повишението на тарифите, ще излязат на протест.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини