23 Февруари, 2022 11:10 1 706 7

Искат по-високи тарифи на такситата във Варна

  • тарифи-
  • таксита-
  • варна

През последните две години такситата във Варна са намалели двойно – от 2600 коли в града са останали едва 1200

Искат по-високи тарифи на такситата във Варна - 1
Кадър БНТ

По-високи минимални такси за превоз във Варна - затова настояват таксиметровите шофьори в града. Те искат тарифата за километър да се вдигне с малко над 30 процента. Причините са високите цени на горивата и инфлацията. Предложението им вече е внесено за обсъждане в Общинския съвет и се очаква да бъде гласувано този четвъртък, съобщи БНТ.

Таксиметровият бранш е сред най-пострадалите от драстичното поскъпване на горивата. Шофьорите казват, че цените на таксиметровите услуги трябва спешно да се повишат, тъй като не са променяни с години и са най-ниските в страната. В момента тарифата за превоз на пътници през деня е 89 стотинки, а през нощта – 99.

"От четири години нито веднъж не е събирана комисия и не са променяни тези цени. Като се погледне реално, колегите карат на метан – метанът в момента е 2,80 лв. Имаме много разходи, а приходите ги няма никакви! За да купиш една кола, ти трябват минимум 20 000 лева. Кога ще избиеш тези пари! Залагат апартаменти, продават земи, за да карат такси, което всъщност е убийствено, защото това вече не е нещо, с което да прехранваме семействата си", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Искаме увеличение, което ще покрие разходите ни, няма да имаме някаква по-голяма печалба. Ние трябва да оцелеем по някакъв начин", коментира Милен Цеков, таксиметров шофьор.

Таксиметровите шофьори настояват дневната тарифа за превоз на пътници да стане 1,20 лв., а нощната – 1,40 лв. Първоначалната такса ще се вдигне на 2 лева.

"Което всъщност пак не ни устройва, но не е на такава загуба като в момента, защото виждате – петролът ще се вдигне, газта ще се вдигне, и тогава дори тези цени, които искаме в момента – те няма да са актуални", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Пак ще е под минимума, но е глътка въздух за нас. Всичко скочи – разходите за поддръжката на автомобила скочиха. Ако нещо е струвало 1 лев, сега струва 1,50 лв. Реално всички работят в нарушение на закона – по 12, 15 часа, има колеги, които работят, което е убийствено като цяло", коментира Милен Цеков – таксиметров шофьор.

През последните две години такситата във Варна са намалели двойно – от 2600 коли в града са останали едва 1200. Димчо Иванов казва, че все повече негови колеги се отказват от професията си.

"Масово се отказват и хора почнаха в строителството, отидоха да карат тирове. Ходих на гости и повиках такси, и във всички централи казват – нямаме свободни коли, значи тотално браншът е смачкан", коментира Димчо Иванов.

Таксиметровите шофьори заявиха, че са в стачна готовност и ако тази седмица общинските съветници не одобрят повишението на тарифите, ще излязат на протест.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    10 0 Отговор
    Ама че пазар... трябва някой да им повиши минималните цени :) Вие можете да карате на цена по-висока от минималната... просто не трябва да надвишавате максималната :)
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    В момента според общината цената е дневна мин. 0.88 - макс. 2 лв и нощна мин 0.98 - макс. 3 лв. Явно нещо не вдявам....

    Коментиран от #3

  • 3 Унуфри от Каспичан

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Аркадаш, слушай сега бай Унуфри какво ш ти пее. Коги са дали дневна тарифа от-до, можеш да вземеш от-до , с инфото, което даваш между 0.88 и 2 лв. А па, коги дигнат от общините цените, ще има повишение независимо на коя тарифа решаваш да работиш и ще можеш да кажеш "Тя общината така каза". Друг е въпросът, че пазарът може сам да се регулира и тези с несмислените цени бързо ще сменят бранша.
  • 4 ЖОРО

    2 0 Отговор
    Колко работят нелегално..КЪДЕ Е държавата..ДАИ проверява редовните..а КОПЪРКИТЕ никои не закача..
  • 5 ДиД

    0 0 Отговор
    Нещо е тотално грешно. Защо държавата (общината) регулира цените на услуги предлагани от 100% частен бизнес? Такситата не са на дотации, не са частично общински фирми, плащат данък както всички други …. но цените им са лимитирани от общината!?
  • 6 ДА НЕ СТАНЕ ТАКА

    1 2 Отговор
    ДА ПОЛУЧАТ ЕДИН С ЧЕРВЕНА ГЛАВА
  • 7 хатче

    2 0 Отговор
    ТЪРГОВИЩЕ АВТОБУСНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ ВОЗЯТ ЗА 30 СТОТИНКИ ГРАДСКО ДОРИ ИМА БЛИЗКИ СЕЛА ЗА 0.4 СТОТИНКИ ВСИЧКО ТОВА Е НАГАСЕНИ ТЪРГОВЕ ЗА ИСТОЧВАНЕ НА ОГРОМНИ СУМИ КАТО СУПСИДИИ ТОВА ГО НЕМА НИКАДЕ ОСВЕН ТЪРГОВИЩЕ