Отидете към основна версия

1 596 23

Лорер: Искаме да управляваме на светло (СНИМКИ)

  • икономика на светло-
  • награди-
  • аикб

Сивият сектор е 22.5%

Снимки: М. Богданова ©

„На светло е принципът, с който искаме да управляваме. На светло е принципът, с който искаме тези години да се запомнят и сме щастливи, че днес можем да поощрим всички онези организации в българския бизнес, които ни помагат да се изкачваме по стълбицата на светлия бизнес“, заяви Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на церемонията по връчването на тазгодишните награди „Икономика на светло“, организирани от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те се провеждат за девета поредна година и са в три категории: „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция", „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" и "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика".

В първата категория победител е Агенцията по заетостта. Тя е водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа "Права през всички сезони". Наградата във втората категория грабна правителството за свое решение №739 от 26 октомври 2021 г. То е за одобряване на програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Журналистическата награда беше дадена на предаването "Денят с Веселин Дремджиев"

„10 години АИКБ активно работи по темата за борбата със сивата икономика по няколко причини. Най-ясната е, че сивият сектор ощетява фиска, укривайки данъци и осигуровки, с което намалява възможностите на социалните системи. Не по-малка щета нанася на отделните хора по линия на по-малка социална закрила. Това, от което нашите членове страдат в най-голяма степен, е нелоялната конкуренция“, каза председателят на Асоциацията Васил Велев. „Упражнявайки сиви практики, получават конкурентно предимство неизрядните компании, като ощетяват хората, фиска и в същото време от виновното си поведение печелят предимства“, допълни той и напомни, че по тази причина организацията провежда ежегодно цикъл от тематични събития. „„Изпълнила е вече и няколко проекта с този приоритет и ежегодно изчислява композитния индекс "Икономика на светло" от 2010 г. насам. По данни за 2020 г. сивият сектор е оценен с 22.5%, което е доста далеч от най-добрите европейски практики.

„Ограничаването и превенцията на недекларираната заетост е предизвикателство, което засяга всички участници на трудовия пазара. Затова съвместните действия на държавата, социалните партньори, медиите са ключови за справянето с този проблем. Борбата срещу недекларирания труд и сивата икономика е сред приоритетите на правителството, за чието изпълнение се предвижда повишаване на капацитета на Инспекцията по труда и извършване на съвместни проверки между контролните институции, каза социалният министър Георги Гьоков.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 38 гласа.

Свързани новини