Last news in Fakti

21 Март, 2022 20:56 1 589 23

Лорер: Искаме да управляваме на светло (СНИМКИ)

  • икономика на светло-
  • награди-
  • аикб

Сивият сектор е 22.5%

Лорер: Искаме да управляваме на светло (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

„На светло е принципът, с който искаме да управляваме. На светло е принципът, с който искаме тези години да се запомнят и сме щастливи, че днес можем да поощрим всички онези организации в българския бизнес, които ни помагат да се изкачваме по стълбицата на светлия бизнес“, заяви Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на церемонията по връчването на тазгодишните награди „Икономика на светло“, организирани от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те се провеждат за девета поредна година и са в три категории: „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция", „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" и "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика".

В първата категория победител е Агенцията по заетостта. Тя е водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа "Права през всички сезони". Наградата във втората категория грабна правителството за свое решение №739 от 26 октомври 2021 г. То е за одобряване на програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Журналистическата награда беше дадена на предаването "Денят с Веселин Дремджиев"

„10 години АИКБ активно работи по темата за борбата със сивата икономика по няколко причини. Най-ясната е, че сивият сектор ощетява фиска, укривайки данъци и осигуровки, с което намалява възможностите на социалните системи. Не по-малка щета нанася на отделните хора по линия на по-малка социална закрила. Това, от което нашите членове страдат в най-голяма степен, е нелоялната конкуренция“, каза председателят на Асоциацията Васил Велев. „Упражнявайки сиви практики, получават конкурентно предимство неизрядните компании, като ощетяват хората, фиска и в същото време от виновното си поведение печелят предимства“, допълни той и напомни, че по тази причина организацията провежда ежегодно цикъл от тематични събития. „„Изпълнила е вече и няколко проекта с този приоритет и ежегодно изчислява композитния индекс "Икономика на светло" от 2010 г. насам. По данни за 2020 г. сивият сектор е оценен с 22.5%, което е доста далеч от най-добрите европейски практики.

„Ограничаването и превенцията на недекларираната заетост е предизвикателство, което засяга всички участници на трудовия пазара. Затова съвместните действия на държавата, социалните партньори, медиите са ключови за справянето с този проблем. Борбата срещу недекларирания труд и сивата икономика е сред приоритетите на правителството, за чието изпълнение се предвижда повишаване на капацитета на Инспекцията по труда и извършване на съвместни проверки между контролните институции, каза социалният министър Георги Гьоков.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гкккк

    21 0 Отговор
    Аре Бегай у Синагогата
  • 2 Стамат

    23 0 Отговор
    Разкарайте се по светло!
  • 3 Помак

    19 0 Отговор
    ....и ви ли нямате ток ....пфу..
  • 4 Грульо

    24 1 Отговор
    "Лорер: Искаме да управляваме на светло"

    Ами постройте Белене, че да има ток за лампи. :D
  • 5 Нищо не управлявате

    31 0 Отговор
    Вас ви управляват и то от другият край на океана.
  • 6 Мнение

    26 2 Отговор
    Мислех, че няма глупак евреин, но Лорер ме изненада.
  • 7 Всички

    27 0 Отговор
    Управляващи се сдушват с мутрите... Същите снимки със същите бизнесмени в кавички Преди 30 г... Само управляващите други... Пфу... Никаква чистота на контактите, пълно замърсяване
  • 8 Дейвид

    20 0 Отговор
    В ла.ната в които затъване не е светло
  • 9 Йгйг

    17 0 Отговор
    В такъв случай не сте ни нужни, да поема директно херо мустафа.
  • 10 Бай Иван от Каспичан

    23 1 Отговор
    Какво точно управлявате бе неврастеници, реставрирахте всички мутри от преди години. Курнела герой, Божков и той, да ви имам мераците за светло управление.
  • 11 42285

    23 0 Отговор
    Колко да е светло като в киносалон с изгасено осветление! Вие крадете като Боко Тиквата!
  • 12 АнтиЦион

    21 0 Отговор
    Къдрав сапун
  • 13 JJ1200

    19 0 Отговор
    Искате,ама само на думи!
    Напълнихте разните агенции и министерства с алчни калинки!Съжалявам,че повярвах във вас.
    Махайте се!
  • 14 WhiteNoise

    14 0 Отговор
    какво хубаво българско име. ще си кръстя козичката и ще и се радвам. едната!
    оти треа са две. една за млеко и една за... други нужди
  • 15 Какво управление

    14 0 Отговор
    за години. Светни си лампата пък може и да ти светне,че сте пътници в една посока - вън от управлението на страната. И поне е всичко ви е на светло, се сетих за една среднощна среща на Кирчо и кокорчо с курнела.
  • 16 Отвратен

    11 0 Отговор
    От години работя сам за себе си. Вече силно се замислям да мина в тъмно сивия сектор. Там са по-добре, никакви данъци, осигуровки и т.н.т.
  • 17 Fazan

    15 0 Отговор
    Тогава защо продадохте газ през ноща на два пъти по ниска цена от цената на маркета.
    Смешник....
    Лорер толкова си българин колкото аз съм филипинец.
  • 18 Караибрахим

    11 0 Отговор
    Чудех се, защо през зимата нищо не правихте? Чакали сте светлината!
  • 19 Шико

    13 0 Отговор
    Така жизнерадостно и дръзновено звучи! Така иновативно и ефективно! Направо ми иде да кажа: О, миг поспри! За да отида до тоалетната!
  • 20 Фермер

    11 0 Отговор
    Връщай се там откъдето си изпълзял
  • 21 абе

    5 0 Отговор
    тока е скъп бе, кво светло? Я си карайте, както си знаете, пък ние няма да гледаме.
  • 22 тоя па

    4 0 Отговор
    и с к а л! "Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто, да го направиш!"( Н. Хайтов)
    Лорер, чети български писатели от време на време.
  • 23 Елена

    2 0 Отговор
    Браво, Лорерчо сладурче.