Отидете към основна версия

10 805 52

Европа ударно увеличава вноса на руски газ

  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • санкции

Ръстът на доставките предполага, че купувачите нямат вяра във възможността за по-нататъшно намаляване на цените

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През месец май Европа ударно увеличи вноса на руски газ спрямо април, което е улеснено от няколко фактора, сред които ключовите са: по-добра цена и риск от спиране на нови потребители.

„От 1 май наистина има значителен ръст в доставките на руски тръбопроводен газ за страните от ЕС спрямо много ниските нива през април. Например, доставките за Финландия, според ENTSO-G, са се увеличили 4,8 пъти от 30 април до 4 май. Доставките по газопровода "Ямал-Европа", чийто нива паднаха до нула в последните дни на април, се върнаха на нивата от началото на април в началото на май", каза Алексей Белогориев, заместник-главен директор по енергетика в Института по енергетика и финанси (IEF).

Износът на синьото гориво на "Газпром" за страни извън ОНД през април намаля с 24% спрямо март и възлиза на 11,6 милиарда кубически метра. Доставките паднаха по няколко основни маршрута, по-специално по украинския маршрут и по газопровода "Ямал-Европа" през Полша, според данни на операторите на GTS.

Освен това в края на април "Газпром" напълно спря износа за България и Полша поради неплащане на доставките по новата схема в рубли. След това обаче Европа увеличи вноса на руски газ и частично го преразпредели. Например, Варшава първо използва физически реверс на газ от Германия, а след това и виртуален от Италия и Франция.

Основни фактори

Според Белогориев, ръстът на доставките на руски газ е резултат от комбинация от различни фактори. Един от ключовите е спадът на договорните цени на "Газпром" през месец май, които реагират на спот цените в Европа със закъснение от един месец. През април газът на компанията беше продаден на база с фиксирана цена спрямо най-високите котировки за март тази година, докато те бяха по-атрактивни на спот пазара. Майските цени на "Газпром" са базирани на априлските котировки.

Вторият ключов фактор е подготовката на редица страни от ЕС за възможността за пълно спиране на доставките от Русия поради отказа им да плащат за газ в рубли. „Финландия трябва да направи още едно плащане до 20 май, а от 21 май може да остане без руски газ“, казва Белогориев.

Ръстът на доставките предполага, от една страна, че купувачите нямат вяра във възможността за по-нататъшно намаляване на цените. По-скоро, напротив, те се страхуват от техния растеж. От друга страна, след спешна среща на министрите на енергетиката на ЕС в началото на месец май се появиха опасения, че ЕС може да изпадне в тежка конфронтация с "Газпром" относно преминаването на плащанията за газ към рубли, добавя експертът.

"Затова е съвсем естествено да искаме да се запасим с възможно най-много руски газ през идните 2 седмици. С други думи, наблюдаваният растеж е опортюнистичен и следователно нестабилен", заключава той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.

Свързани новини