Отидете към основна версия

7 008 32

Кои държави отчитат рекордна инфлация заради Русия

  • инфлация-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • европа

Близо 30% от държавите-членки на ЕС са изправени пред двуцифрена инфлация

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-голямо увеличение на потребителските цени в ЕС се наблюдава в балтийските страни и Източна Европа поради енергийната им зависимост от Русия, пише вестник Financial Times.

Близо 30% от държавите-членки на ЕС са изправени пред двуцифрена инфлация. Най-много страда Естония, където потребителските цени се повишиха с почти 19% за една година. В Литва този показател достига 16,8%, в България - 14,4%, в Чехия - 14,2%, в Румъния - 13,8%, в Латвия – 13%, в Полша - 12,4%. За много европейци работи следният принцип: колкото по-близо са те до Русия, толкова по-бързо нараства цената им на живот.

Както отбеляза икономистът Анна Титарева, спадът на доходите в еврозоната е свързан с рязко покачване на цените на енергията. Въпреки това, тяхната висока инфлация отразява неотдавнашния по-силен икономически растеж и затегнатите пазари на труда.

В същото време най-високата инфлация в Европа се наблюдава в Турция – 70% поради срива на лирата.

Европейските страни са изправени пред покачване на цените на енергията и скока на инфлацията заради налагането на санкции срещу Русия след началото на военна специална операция в Украйна. Мерките засегнаха основно финансовия сектор и доставките на високотехнологични продукти, но призивите за намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси станаха все по-силни в Европа и много марки обявиха изтеглянето си от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини