Отидете към основна версия

5 863 16

Хранителната криза започна още преди началото на войната

  • украйна-
  • русия-
  • криза-
  • икономика-
  • свят-
  • храни

Инфлацията се породи благодарение на факта, че от 2 години световните централни банки на развитите страни печатат долари, евро, йени

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хранителната криза и покачването на цените на продуктите бяха провокирани от глобалната инфлация и нарастващата енергийна криза още преди началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. „Ситуацията с продоволствената криза възникна преди нашата специална военна операция – до началото на февруари тази година, когато световните цени, основно тези на акциите в Чикаго и Ню Йорк, където се търгуват договори за основни хранителни продукти, се повишиха. Именно чрез западните борси се прехвърли инфлацията върху храните. Инфлацията се породи благодарение на факта, че от 2 години световните централни банки на развитите страни печатат долари, евро, йени и т.н.“, казва Александър Лосев, финансист и член на Президиума на Съвета по външни работи и отбрана.

Световните цени на почти всички категории хранителни продукти непрекъснато растат поради нарастващите разходи за енергия и поради неблагоприятни природни фактори, достигайки многогодишни връхни точки точно навреме за началото на февруари 2022 г., тоест 3 седмици преди началото на руската специална военна операция в Украйна. Енергийната криза, организирана от западните страни, също оказа сериозно влияние върху продоволствената криза, добави експертът.

„Селското стопанство е много енергоемък сектор на световната икономика. Общото количество енергия, необходимо за производството, транспортирането и съхранението на селскостопански продукти включва не само гориво, газ и електричество, но и енергията, изразходвана за производството на торове и пестициди, както и върху селскостопанска техника и изграждане на складови съоръжения. По-нататък по веригата – производство на брашно, олио, животновъдство, хранително-вкусова промишленост, делът на разходите е до 30% от енергията. Ако Запада уреди енергийна криза у дома, тогава това се превръща в глобална продоволствена криза“, казва Лосев.

Русия и Украйна съвместно доставят на световния пазар до 30% пшеница и ечемик, до 20% царевица и почти 75% слънчогледово масло. Всеобща икономическа война срещу Русия и експортна блокада, включително блокиране на валутни плащания и отказ на европейските пристанища да приемат кораби от Русия, както и минирането на Черно море от украинските въоръжени сили в близост до техните пристанища, заплашват тези доставки. При сегашната ситуация Русия и онези държави, които са ѝ най-близки съюзници, не са застрашени от глад.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.

Свързани новини