Отидете към основна версия

8 201 29

Рекордни приходи за Русия

  • русия-
  • газ-
  • петрол-
  • приходи

Невъзможно е напълно да се премахне руският петрол от пазара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Приходите от износ на петрол и газ на Русия отново се повишиха въпреки западните санкции. Данни на Янис Клуге, експерт от Германския институт за международни отношения и сигурност, показват, че паричният поток към евразийската страна от продажбата на енергийни ресурси е нараснал с 50%. „Приходите от руски петрол и газ достигнаха нов рекорд през април: 1,8 трилиона рубли за един месец срещу 1,2 трилиона през март. Четири месеца по-късно федералният бюджет получи половината от планираните приходи от доставки на нефт и газ през 2022 г. (9,5 трилиона рубли)“, цитира анализатор на цените на петрола.

Анализаторът Робърт Рапиър, в статия за американския портал Oil Price, предупреждава, че ограничителните мерки от страна на Запада могат дори да са в полза на Москва. Преди това той прогнозира, че Русия ще се справи добре със създалата се ситуация, ако може да продължи да продава енергия на държави, които отказват да подкрепят санкциите.

"Невъзможно е напълно да се премахне руският петрол от пазара, без да се позволи цените да се повишат до 200 USD за барел. Освен това с нарастващите цени се увеличава привлекателността на руския петрол. Така например, в момента Китай и Индия имат огромен стимул да купуват от Русия с отстъпка“, обяснява анализаторът.

Западните страни се сблъскаха с икономически проблеми - покачване на цените на енергията и скока на инфлацията - поради налагането на санкции срещу Русия след началото на военна специална операция в Украйна. Мерките засегнаха основно финансовия сектор и доставките на високотехнологични продукти, но в Европа започнаха да призовават за намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси и много марки обявиха изтеглянето си от страната. Кремъл нарече тези действия икономическа война, но отбеляза готовността за подобно развитие на събитията.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 77 гласа.

Свързани новини