Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов. По данни на асоциацията в момента у нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар.
Съотношението е около 30 на сто българска продукция и около 70% внос, като според ЕК тази година делът на родното производство на свинско ще се свие с още 8-10%, казва Михайлов в интервю за БНР.
Остро недофинансиране на сектора, срив на пазарите заради африканската чума по свинете, Covid кризата, а сега и войната в Украйна – така Димитър Михайлов откроява натрупалите се неблагоприятни за свиневъдството у нас фактори. Той акцентира върху рекордно повишените цени на суровините.
"Цената на фуражите се е увеличила със 70%."
И допълва, че няма един допълнителен лев помощ за сектора в последните две години.
"Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство. През последните 2 години всички големи европейски производители са подпомогнали свиневъдството си с национални доплащания, с Covid мерки, De minimis и какви ли не други програми. В България – абсолютно никаква подкрепа за сектора", коментира Михайлов в предаването "Преди всички".
Няма точна статистика колко точно са прасетата у нас, но по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. За сравнение, в началото на 90-те години са били 4 милиона.
"Така че е очевидно какво се случва с производството през годините."
Част от производителите спират да работят, други свиват дейността си и производството върви в спирала надолу, описва ситуацията в сектора председателят на браншовата асоциация.
"От която, ако не се получи съществена финансова помощ – като компенсация за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, освен приключване на производството и изцяло зависимост от вноса. В същото време правителството говори за продоволствена сигурност – тя няма как да бъде осигурена по този начин, с такъв тип политика."
Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично, допълва Димитър Михайлов.
"Производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло – 2,60, а разходите са на стойност 3,50."
Михайлов изразява опасения, че "държавата, Министерство на земеделието много подценяват този проблем" и прогнозира, че той "съвсем скоро ще се изсипе с пълна сила на главите им".