31 Май, 2022 13:11 3 003 23

Димитър Михайлов: Държавата иска да приключи със свиневъдството

  • свинско-
  • месо-
  • свинско месо-
  • прасе-
  • димитър михайлов

Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично

Димитър Михайлов: Държавата иска да приключи със свиневъдството - 1
Снимка: БГНЕС

Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов. По данни на асоциацията в момента у нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар.

Съотношението е около 30 на сто българска продукция и около 70% внос, като според ЕК тази година делът на родното производство на свинско ще се свие с още 8-10%, казва Михайлов в интервю за БНР.

Остро недофинансиране на сектора, срив на пазарите заради африканската чума по свинете, Covid кризата, а сега и войната в Украйна – така Димитър Михайлов откроява натрупалите се неблагоприятни за свиневъдството у нас фактори. Той акцентира върху рекордно повишените цени на суровините.

"Цената на фуражите се е увеличила със 70%."

И допълва, че няма един допълнителен лев помощ за сектора в последните две години.

"Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство. През последните 2 години всички големи европейски производители са подпомогнали свиневъдството си с национални доплащания, с Covid мерки, De minimis и какви ли не други програми. В България – абсолютно никаква подкрепа за сектора", коментира Михайлов в предаването "Преди всички".

Няма точна статистика колко точно са прасетата у нас, но по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. За сравнение, в началото на 90-те години са били 4 милиона.

"Така че е очевидно какво се случва с производството през годините."

Част от производителите спират да работят, други свиват дейността си и производството върви в спирала надолу, описва ситуацията в сектора председателят на браншовата асоциация.

"От която, ако не се получи съществена финансова помощ – като компенсация за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, освен приключване на производството и изцяло зависимост от вноса. В същото време правителството говори за продоволствена сигурност – тя няма как да бъде осигурена по този начин, с такъв тип политика."

Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично, допълва Димитър Михайлов.

"Производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло – 2,60, а разходите са на стойност 3,50."

Михайлов изразява опасения, че "държавата, Министерство на земеделието много подценяват този проблем" и прогнозира, че той "съвсем скоро ще се изсипе с пълна сила на главите им".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС ГЕРБ

    14 2 Отговор
    Кой е този политик???
  • 2 Антигербер

    19 3 Отговор
    Я баце на снимката.
  • 3 истина е

    24 1 Отговор
    Ще приключи, когато сви-нете в парламента станат хора !!
  • 4 Всичко

    27 1 Отговор
    е внос от дълги години залежавалите резерви из фризерите по света ! Евтино старо свинско !
  • 5 истина ти казвам

    6 4 Отговор
    Ми като храните прасенцата само с боклуци и антибиотици ше си идете! Вчера вечерта сложих 5 пържоли от високо качествено българско месо на скарата и махленските котки се разбегаха в четирите посоки! Та не дей да ревеш като вдовица за у.... и да се прайш на умрела лисица!

    Коментиран от #19

  • 6 Николай

    11 2 Отговор
    В земеделието и животновъдството сме били бетон ,а сега и трагедия.Съсипват малкия производител ,за сметка на акулите.Какво стана със житото?Големите играчи го изкупиха от дребните за по 360лв тона ,и го препродадоха за 460 тона.Със маслодайния слънчоглед също така от 1лв изкупна цена ,сега го проданат на 2лв кг.Със всяка една зърнена култура.Животновъдството нлго убиват бавно и славно.
  • 7 ДП Свинекомплекс

    7 2 Отговор
    Ами пеефски?

    Коментиран от #15

  • 8 жжжжжж

    9 1 Отговор
    това е промЯната в действие. на гласоподавателите им -честито! вие спечелихте фалита на държавата.
  • 9 Тираджия

    10 0 Отговор
    Да, да и през 90-те години във всяка къща на село имаше по 1-2 прасета........ !

    Коментиран от #11

  • 10 Тодор Живков

    27 4 Отговор
    По мое време България беше една от водещите страни по износ на животински продукти.България имаше промишленост ,имахме заводи ,материал и потенциал за една добре изглеждаща европейска страна.Не беше красиво ,но народа беше щастлив и имаше всичко за всеки.Поколението беше трудолюбиво и скромно.Българите бяха задружни.Искахте свобода и прочие.Дано си щастлив сега народе.Ваш Тодор Живков!

    Коментиран от #12

  • 11 Братле

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тираджия":

    Имаше поне по 2 прасета и няколко агнета.
  • 12 Дипломатична

    3 19 Отговор

    До коментар #10 от "Тодор Живков":

    Прав сте другарю Тодор Живков,амапза онова време.
    Сега сме в ЕС и най- жалкото е,че пропиляхме годините да се превърнем и да бъдем истински европейци,защото не искахме да пуснем старото да си отиде .

    Коментиран от #16

  • 13 мъ..да

    13 1 Отговор
    Защо да произвеждаме храни като можем да копаем за шистов газ например?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Точен

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДП Свинекомплекс":

    Пеевски вече е менекен. Заместен е достойно от Иво Мирчев от т.нар. десни ултралеваци от "т.нар. Демократична България" с живо тегло 200 кг без дрехите.
  • 16 Бай село

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дипломатична":

    Така е ако не беше бай Тошо сега прасе агне теле щеше да го гледаме на картинка в учебниците. Загубихме 45 г през комунизма да строим а виж колко е хубаво да си европеец ..наложи се 30г демокрация да събаряме заводи фабрики да унищожаваме села..ако след войната не бяха ни завладели комунистите сега България щеше да се казва ,, имало едно време такава държава..,,,

    Коментиран от #20

  • 17 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Скоро ще приключим с всякакво друго производство благодарение на нашите верни солидарни евроатлантици - демократи. Честито национални предатели.
  • 18 не подвеждайте

    9 0 Отговор
    Не е държавата, а ЕС.
    Всички членки внасяме еднакви вноски, но субсидиите отпускани за западните страни са в пъти повече отколкото за България. Във Франция например, един фермер получава 3-5 пъти в повече отколкото нашия, макар, че там стандарта е много по-висок, а цените на фуража и техниката еднакви, тук и там.
  • 19 Пижо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "истина ти казвам":

    За Испанското ли свинско говориш?
  • 20 Дипломатична

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай село":

    А Вие гледате ли прасе и кокошки в двора както по времето на Тодор Живков?
    Аз имам две.
  • 21 ганю

    1 0 Отговор
    айде грухчо на свобода
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    НАРОДА,ПРОПЪДИХА,ЗЕМЕДЕЛИЕТО,УНИЩОЖИХА,КАТО НИЩО,ЩЕ ПОСЕГНАТ,на СВИНЕВЪДСТВОТО!