Last news in Fakti

30 Юни, 2024 19:51 1 803 26

Пекин може да обмити вноса на свинско от Европа, ако ЕК наложи мита върху вноса на китайски електромобили

  • месо-
  • китай-
  • мита-
  • електромобили-
  • европа

Месото може да се окаже жертва на търговската война между ЕС и Китай

Пекин може да обмити вноса на свинско от Европа, ако ЕК наложи мита върху вноса на китайски електромобили - 1
Снимка: БНТ

Жертва на търговската война между Европейския съюз и Китай може да се окаже свинското месо от Европа, предаде БНТ.

Китай обмисля да въведе антидъмпингови мита при вноса му. В средата на юни китайската животновъдна асоциация внесе жалба и поиска търговското министерство на Китай да направи разследване и да предприеме адекватни мерки. Решението се очаква до 4 юли.

Китай обмисля да обмити вноса на свинско от Европа, в отговор на разследване и евентуални намерения на Европейската комисия през юли да наложи мита върху вноса на китайски електромобили. В момента се водят усилени преговори, но според експертите, ако това стане, много бързо ще се усетят промени на пазара на свинско в Европа.

Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите: "Първоначалният ефект е, че ще останат големи количества нереализирано свинско на Европейския пазар, което ще доведе до намаляване на цените ако държавите членки не успеят да реорганизират износа си към други страни извън Китай."

Ако цените паднат - това ще свие производството, тъй като фермерите ще губят интерес. А това може да доведе до поскъпване, макар и в по-далечен план. Доколко тези възможни промени касаят българския пазар? От началото на годината се повишава производството на свинско у нас, но сме далеч от това сами да покриваме нуждите си. В момента 60% е внос от Испания, Германия, Белгия. Иначе цените му по пазарите са между 12 и 15 лв за килограм.

Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: "За последните шест месеца наблюдаваме много слаби вариации в цената на свинското. На годишна база изменението е с 5%. Това е почти никакво изменение. То е с една от най стабилните цени."

Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите: "Все още е рано да се прогнозира какво ще се случи. В момента няма опасност за промяна на тези цени. Всичко зависи как ще се развият преговорите в следващите месеци."

Китай прави разследване и обмисля мита не само за свинското месо, но и за някои млечни продукти от Европа, както и алкохолни напитки. Очакванията са преговорите с Европейския съюз да завършат положително, тъй като и двете страни в спора нямат интерес от търговска война, която много би им навредила.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    7 28 Отговор
    Еми да умират от глад, чайниците
  • 2 Ха ха ха

    8 29 Отговор
    Гледайте си свине и си ги яжте Европа ще си намери пазари .Аман от китайски боклуци

    Коментиран от #7

  • 3 Гаглей

    3 22 Отговор
    Потребали са ни китайски таралясници

    Коментиран от #9

  • 4 европейските мързеливци искат

    28 3 Отговор
    да ударят китайските автомобилни производители и се надявали на положително развитие хахаха колко са дребни и жалки
  • 5 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Ако това стане ,правоверните ще проядат свинско в мюсюлманска Европа .
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    28 3 Отговор
    М ,даа "напредналият" ФАЩ произвежда и изнася царевица и внася техника.

    "Напредналият" еврорайх изнася свинкса мръвка и внася техника.

    А"изостаналият" Китай бие всички кат маче у дирек.

    КОй е напред и кой е изостанал ?!?!
  • 7 да де

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    Де ги тези пазари които могат да заменят един милиард гърла, че не мога да се сетя.
  • 8 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    11 0 Отговор
    1,5 милиона автомобила годишно купуват в Русия, преди германски, френски и южнокорейски. Сега е пазар за над 1-милион китайски автомобила. Годишно 23 милиона автомобили купуват в Китай, ако 10% са европейски внос и вътрешно производство на европейски фирми, може да се заменят с китайски - от който китаец подкрепя националното производство и чест. Да протестират срещу ЕС, като си купуват китайски автомобили.

    Коментиран от #18, #19

  • 9 локийухъгт

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гаглей":

    Като са боклуци китайските коли какъв ви е проблема- хората ще ги погледнат, ще кажат "гнусен китайски боклук" и няма да ги купуват... И китаеца ще е на минус от опита си да влезе на нов пазар... Що им слагате мито- да идват бе, той пазара сам ще ги изхвърли...

    Само дето ви е страх, че хората ще видят реалността и какво може да получи човек за парите си...
    Най-общо казано китайска кола за €37 000 (в Китай) у ивропътъ днес струва €65 000 (с новите мита ще стане към €85 000), но след десетките случаи на хора продаващи своите Тесли и сядащи в китаеца едни хорица се уплашиха... И с основание- тоя китаец буквално размазва по качество и комфорт не само всяка ТеслЪ, а и 2/3 от "великите немци" с цени над €100 000...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сретен Бойкич

    1 4 Отговор
    Ориз без свинско.
  • 12 ориз ли

    16 1 Отговор
    Свинското ще поскъпне в Китай, макар - че европейското свинско може да се компенсира от Русия, САЩ, япония.. Но ако поскъпне ще скочи производството му в Китай. Производството на свинско месо в Китай се е увеличило с 4,6% на годишна база през 2022 г., достигайки 55,41 милиона тона. Бяха заклани общо близо 700 милиона прасета (+4,3%). В края на годината запасите от живи свине възлизат на 452,56 милиона глави, което е увеличение от 0,7% спрямо периода на предходната година. 700 милиона прасета, са по половин прасе на човек. На домакинство се пада повече от златните години на българските домакинства. Според НСИ на българин се пада по 12 кг свинско на година. А, половин прасе за китаец, колко е половин прасе - е поне 30-40 кг. ОРИЗ ЛИ? ОРИЗ ЛИ? При това само от тяхно производство, значи още повече консумират. Не се безпокой за ЕС-свинското, ще направят чума в България и другите си колонии и после ще го продадат.

    Коментиран от #17

  • 13 БИТИЕТО

    10 0 Отговор
    Свинско месо 2022г. китайците са произвели 40 килограма на човек, а българинът консумира средно 12кг според НСИ, вероятно кучешки салам с ...

    Коментиран от #14

  • 14 хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "БИТИЕТО":

    българина не го мисли, свикнал е да набива салами от МОМ(механично обезкостено месо) или от това, което е останало по пода на кланицата, пържоли от бракувани свине майки и т.н.,...не се плашим, да му мислят тези, които нямат нашата "закалка".
  • 15 ааа

    3 1 Отговор
    Те европейските прасета отдавна са генномодифицирани, и тройно ваксинирани :)

    Коментиран от #23

  • 16 ха ха ха...

    1 3 Отговор
    Да си ядат електромобилите!
  • 17 Ами сега

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "ориз ли":

    Техните прасета са с дръпнати очи и големи колкото заек.
  • 18 ха ха ха...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Тия сметки сме ги правили още много преди тебе. Даже смятахме как ако направим пивоварна и всеки китаец да изпие по една бира, не и трябва да копаме на село. Само, че математическите сметки са за политическите амбиции на професор Михаил Константинов, а колкото неговата математика показва резултати, толкова и нашата пивоварна.
  • 19 Хм Хм

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Само си представи руски гъзар, който досега е карал Мерцедес или Порше как отива в китайския салон за автомобили. Представяш си, нали?
  • 20 Голем смях

    1 2 Отговор
    Ще ми ядат хея тогава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гун Мин Ху

    1 0 Отговор
    Ще трябва да започнат да кушат отновоо сабаки ,внос от Сибир.
  • 23 Гун Мин Ху

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ааа":

    Ами ти х-я ми ли ядеш?
  • 24 Митев

    2 0 Отговор
    Електромобил едва ли ще си купи всеки българин,но свинско месо яде всеки ден,ако цената му падне ще е радост за всяка трапеза, продължавайте в същия дух европейски бюрократи.....
  • 25 българинът не яде месо

    1 0 Отговор
    Свинско месо 2022г. китайците са произвели 40 килограма на човек, а българинът консумира средно 12кг според НСИ, вероятно кучешки салам с ... При това само от тяхно производство, значи още повече консумират. Не се безпокой за ЕС-свинското, ще направят чума в България и другите си колонии и после ще го продадат. 1,5 мил. автомобила годишно купуват в Русия, преди германски, френски, ... Сега е пазар за над 1-милион китайски автомобила. Китайци, Латинска Америка, Азия, вече предпочитат китайски.
  • 26 българия или мафията в читанка инфо

    0 1 Отговор
    Българинът само стари коли купува, Ако се съди по продажби на коли, руснаците имат 10% средна класа, българите 4%, китайците 17% средна класа.. На САЩ средната класа пада от 20% до под 10%.