Отидете към основна версия

2 400 17

Как войната в Украйна ще се отрази на отбранителната индустрия

  • михаел вебер-
  • spike-
  • eurospike-
  • ракети-
  • отбрана-
  • оръжие

Най-голямото предизвикателство пред бранша е да се отговори на търсенето на клиентите навреме

Снимка: М. Богданова ©

След 24 февруари се наблюдава засилен интерес към различните области в отбранителната система. "Сред тях е и оръжейната система Spike. Интересът на нашите клиенти се засили", каза за ФАКТИ Михаел Венер, управляващ директор на EuroSpike. Компанията участва на тазгодишното Международно военно изложение "Хемус 2022", което се проведе в Пловдив. Той обаче допълни, че е "твърде рано да се видят дългосрочните последици от войната върху европейския отбранителен пазар. Със сигурност ще има промени и Eurospike ще подкрепя настоящите и бъдещите си клиенти доколкото е възможно. Промените на отбранителния пазар, заедно с настоящата геополитическа ситуация, ще се отразят на пазара за няколко години напред."

Интересен е въпросът какви ракети се използват най-много в сегашната ситуация около войната в Украйна - земя-земя, земя-въздух или въздух-въздух? "Eurospike доставя на няколко клиенти в Европа и има повече пазар за ракетни системи земя-земя - по-специално нашата система LR2", казва Венер.

Редица са предизвикателствата, пред които е поставена днес военната индустрия, но най-голямото е да се отговори на търсенето на клиентите навреме. "Както вече посочих, има промяна на отбранителния пазар и Eurospike се адаптира, за да отговори на тази промяна", казва Венер.

Сред най-новите изделия предлагани на пазара са най-новите версии на ракети с голям и удължен обсег (LR2 и ER2) в съчетание с увеличен обхват, по-добри сензори и подобрени способности за поддръжка.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини