Отидете към основна версия

1 546 1

"Южен поток" се финансира на проектен принцип

  • южен поток-
  • драгомир стойнев-
  • алексей милер
Снимка БГНЕС

"Южен поток" остава стратегически проект за страната. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след среща с премиера Пламен Орешарски и председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, относно изграждане на „Южен поток”.

„Уверихме г-н Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната както в икономически така и в социален план. Нещо повече, знаете, че е създадена проектна компания „Южен поток България“, където дялът на руската част, дялът на българската част е 50 на 50, което ясно показва, че се защитава националният интерес“, заяви министър Стойнев.

Г-н Стойнев обяви, че министър-председателят е възложил да се направят допълнителни усилия на административно ниво. „Тази година трябва да имаме окончателни подробен устройствен план, оценка на въздействието върху околната среда, технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж. Тъй като има известно закъснение, ние ще ускорим работата. За нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ“, отбеляза министърът на икономиката и енергетиката.

„Правителството винаги се е водило от един основен принцип – да се отстоява националният интерес както в икономически, регионален, така и в европейски контекст, водейки се от националния интерес, във всеки разговор, който касае енергийни стратегически за страната проекти, ние защитаваме този интерес. Уверихме г-н Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната”, обясни министърът.

„Искам ясно да кажа, че "Южен поток" ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да бъдат харчени и парите на българските данъкоплатци”, посочи Стойнев.

Той не пропусна и социалния аспект на проекта: „В социална гледна точка това ще даде възможност на десетки хиляди български граждани да намерят работа, ще намали безработицата в региони, в които има наистина висока безработица, българските специалисти ще могат да си намерят работа.“ - и допълни – „Говоря за инженери и газови специалисти, които ще придобият опит в един толкова голям стратегически проект, не само за България, но и за Европа.“

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини