Last news in Fakti

8 Юли, 2013 16:21 1 357 0

Проект "Южен поток" се движи със закъснение

  • южен поток-
  • алексей милер-
  • драгомир стойнев-
  • газопровод

Първият газ от

Проект "Южен поток" се движи със закъснение - 1
Снимка БГНЕС

Българската страна не поема абсолютно никакви рискове, свързани със строителството на „Южен поток” на територията на страната. Това заяви председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер след среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Проект Южен поток е най-големият в Европа, проект, който има огромно значение за диверсификацията на доставките на природен газ от Русия за България. В срещата бяха обсъдени въпросите, свързани с реализацията на проекта, бяха обсъдени онези крачки, които трябва да бъдат направени в най-скоро време, онези действия, които предстоят”, заяви Милер.

Милер отбеляза, че проектът се реализира с определено закъснение, но няма никакви съмнения, че първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 г.

„Днес се намираме на етапа за подготовка за начало на строителството. Инвестициите, които влагаме в България, са 3,1 милиарда евро. В максимална степен в дейностите по прокарването на тръбопровода ще бъдат привлечени български компании”, обясни Милер.

„Наясно сме, че относно финансиране на дейностите, които ще се извършват в българския участък няма да има никакви проблеми. Руската страна е готова да финансира в пълен обем дейностите, които ще се извършват в този сектор. Ще бъде предоставено в пълен обем финансирането от 3,1 млрд. евро. Дялът на българската страна ще бъде възстановяван за сметка на транзитните такси за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА