Отидете към основна версия

2 331 70

Естония подготвя закон за конфискацията на руски активи

  • талин-
  • естония-
  • руснаци-
  • конфискация-
  • закон

Правната рамка ще бъде въведена до края на януари

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Естония планира да представи правен план за изземване на руски активи до края на януари, тъй като балтийската нация възнамерява да започне да прехвърля средства, замразени под санкциите на Европейския съюз, към Украйна, съобщи агенция Bloomberg.

„Правната рамка ще бъде въведена до края на януари, след инструкция от правителството в Талин в края на декември 2022 г. към министерствата да разработят план за конфискация на активи“, каза Микел Там, говорител на естонското външно министерство.

Естония възнамерява да представи плана до момента, в който Европейската комисия разработи общоевропейско споразумение за това как да се разпореди с 300 млрд. EUR от резервите на централната банка на Русия, както и милиарди евро замразени активи на руски физически лица под санкции.

Естонският премиер Кая Калас каза през декември 2022 г., че страните-членки на ЕС трябва да продължат да работят „върху използването на замразените активи на Русия“. Естонският орган за борба с прането на пари изчислява, че замразените средства в сметки, притежавани от Русия в страната, възлизат на близо 20 млн. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 33 гласа.

Свързани новини