Отидете към основна версия

1 900 28

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Имаме нужда от убежище, това е Еврозоната

  • румен гълъбинов-
  • еврозона-
  • икономика

Дано служебното правителство в следващите месеци си свърши поне техническата работа по въвеждане на еврото

Снимка: ФАКТИ

"През 1989 г. ООН ни поставя на 27 място в света по Индекс на човешкото развитие, който взима предвид степен на икономическото развитие. измерено чрез БВП/човек от населението/, здравеопазването /измервано чрез средната продължителност на живота/ и образованието,/измервано най-необективно чрез средния брой години години, които един ученик прекарва в училище/.
Тогава България е 27 в света и втора на Балканите след Гърция. За 2022 г. /данните са от 2021 / нашето положение в класацията се е изменило драстично.
Ние делим 68 място с Гренада, а от 11 балкански държави в класацията сме на 9 място.
Пред нас са: 23.Словения, 33.Гърция. 40.Хърватия, 48 Турция, 49 Черна гора, 53 Румъния, 63 Сърбия, 67 Албания, 68 България, 74 Босна и Херцеговина, 78 РСМ".

Това посочи пред ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Въпреки всичко си мисля, че приемането ни в Еврозоната от началото на 2024г. изглежда все още постижима цел. В сегашните трудни времена България трябва да търси убежища, а Еврозоната е такова защитено пристанище. Дано служебното правителство в следващите месеци си свърши поне техническата работа по въвеждане на еврото. Това ще е много трудно без закон за бюджета за 2023 и без редовно правителство, но не е невъзможно. Повече политическа воля и работа трябва. За да те приемат, трябва да покажеш, че наистина искаш. Защото доста неща трябва да се гласуват и променят за кратко време", заяви икономистът.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.

Свързани новини