В сезона на зимнината цените на зеленчуците стават все по-солени. Най-много са поскъпнали доматите и краставиците. В сравнение с лятото сметките за част от продуктите, които затваряме в буркани, са скочили двойно.
Индексът на тържищните цени се повиши през миналата седмица след новото поскъпване на плодовете и зеленчуците.
Краставиците “добавиха” с 8,6 процента — до 1,52 лв. за кг., оранжерийните домати — 22,2 процента, и се търгуват по 1,32 лева за килограм, полските домати струват на борсата 1,03 лв. Цената на зелето “пада“ с 2,1 процента — до 0,47 лева за кг., а картофи поевтиняват с 1,3 на сто и се продават по 0,75 лв.
Цената на зелените чушки също се е повишила до 0,83 лв. Червените чушки поскъпват 2,1 процента — до 0,97 лв. Скачат и дините до 0,32 лв. за кг.. Прасковите също се продават с 18,5 % по-скъпо — до 1,60 лв.
Цената на гроздето също прибавя проценти и то струва до 1,40 лв. за кг. на едро, а цената на лимоните се понижава с 5,4 на сто — до 2,65 лв. за кг.